Θ Plus

Πουλώντας αέρα, κυριολεκτικά -Σε βαζάκια που κοστίζουν ακόμη και 100 δολάρια

Τον τρόπο να μετατρέψουν τον αέρα σε… χρυσάφι έχουν βρει πολλές εταιρείες, σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Θα πλήρωνε κανείς 100 δολάρια για μία… τζούρα φρέσκου ουαλικού αέρα; Κάποιοι το κάνουν, σε μερικές από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Και κάπως έτσι, «απογειώνεται» η αγορά που πουλάει αέρα, κυριολεκτικά.

Στην Αυστραλία, μία εταιρεία συσκευάζει αέρα σε μέρη όπως το Bondi Beach, στο Σίδνεϊ, ή τα γεμάτα ευκαλύπτους Blue Mountains, γράφουν οι New York Times. Στον Καναδά, εταιρεία πουλάει αέρα από το Rocky Mountain- ένα σφηνάκι φύσης όπως το περιγράφει- ως αντίδοτο για το νέφος.

Η Aethaer, μία βρετανική εταιρεία, φιλοδοξεί να κάνει τον συσκευασμένο αέρα είδος πολυτελείας για τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Κίνα. Πουλάει γυάλινα βαζάκια των 580 χιλιοστόλιτρων με αέρα από την Ουαλία- αίσθηση πρωινής δροσιάς το αποκαλεί- για 97 δολάρια.

Ο 28χρονος ιδρυτής της, Λίο Ντε Γουάτς, δήλωσε ότι ελπίζει οι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν το προϊόν του ως συλλεκτικό αντικείμενο. «Κάτι σαν γλυπτό, ή μία περιορισμένης έκδοσης δουλειά κάποιου καλλιτέχνη. Ο καθαρός αέρας είναι στην πραγματικότητα κάτι πολύ σπάνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αγορά για κάθε είδους εργαλείο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανθεί σε πολλές πόλεις που «πνίγονται» από το νέφος, στην Κίνα, την Ινδία και αλλού. Ο συσκευασμένος αέρας μπορεί να είναι από τις λιγότερο πρακτικές ιδέες, αλλά είναι από αυτές που έχουν συζητηθεί περισσότερο, σημειώνουν οι New York Times. Μετά βίας όμως μπορεί να αντικαταστήσει την τοπική ατμόσφαιρα. Κάποιος θα χρειαζόταν τουλάχιστον 8-10 μπουκάλια το λεπτό για να αναπνεύσει. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι αυτών των προβληματικών περιοχών αγοράζουν αυτόν τον συσκευασμένο αέρα.

Η αυστραλιανή εταιρεία, η Green and Clean, σκοπεύει να στείλει περίπου 40.000 κιβώτια τον μήνα, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν σχέδια επέκτασης στην Ινδία, τη Μαλαισία, τη Χιλή και τη Μέση Ανατολή.

Κάποιοι αγοράζουν τα μπουκάλια του αέρα ως ένα πρωτότυπο δώρο. Αλλοι, για να το εισπνεύσουν οι ίδιοι και δηλώνουν ότι τους αναζωογονεί τις ημέρες που η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά άσχημη.

«Βοηθά να αισθάνομαι τους πνεύμονές μου καθαρούς», λέει ο Παν Λι, ένας 37χρονος που εργάζεται στο Πεκίνο και αγοράζει περίπου έξι μπουκάλια τον μήνα. «Μπορεί να είναι στη φαντασία μου, αλλά είμαι πρόθυμος να δοκιμάσω το οτιδήποτε», πρόσθεσε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το