Κόσμος

ΠΟΥ: Τρίμηνη αποχή από το σεξ για όσους θεραπεύονται από τον Εμπολα

ebola

Οι άνδρες που ανέρρωσαν από τον ιό Έμπολα θα πρέπει να αποφεύγουν να έχουν σεξουαλικές επαφές για τρεις μήνες, προκειμένου να αποφύγουν να μεταδώσουν τον ιό μέσω του σπέρματός τους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αν και οι έρευνες για το θέμα δεν είναι ακόμη αρκετές, ο ΠΟΥ συνιστά στους άνδρες που προβλήθηκαν από τον θανατηφόρο ιό να απέχουν από κάθε σεξουαλική επαφή για 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ή να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.
Η εκκόλαψη του ιού Έμπολα κανονικά διαρκεί 21 ημέρες, περίοδο κατά την οποία ο ασθενής πρέπει να παραμείνει υπό παρακολούθηση. Όμως οι ασθενείς παραμένουν μολυσματικοί για όσο διάστημα ο ιός εξακολουθεί να εμφανίζεται στο αίμα και τα άλλα βιολογικά τους υγρά, μεταξύ αυτών το σπέρμα και το μητρικό γάλα.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε το 1995 σε έναν ασθενή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ίχνη του ιού Έμπολα εμφανίστηκαν στο σπέρμα του «82 ημέρες μετά την έναρξη της μόλυνσης». Άλλες δύο εκθέσεις, από το 2000 και το 1977, αναφέρουν ότι ο ιός εμφανίστηκε στο σπέρμα ανδρών 40 ημέρες και 61 ημέρες, αντίστοιχα, μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι δεν εξάγει συγκεκριμένα συμπεράσματα από τις εκθέσεις αυτές για το αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος, όμως προτιμά να προειδοποιήσει τον ενδιαφερόμενο πληθυσμό.
Στο μεταξύ ερευνητές θα δοκιμάσουν στη Γουινέα, μια από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού, τεστ ανίχνευσης του Έμπολα που δίνουν αποτελέσματα σε διάστημα 15 λεπτών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η βρετανική κυβέρνηση και η οργάνωση αρωγής Wellcome Trust, που χρηματοδότησαν την πρωτοβουλία αυτή.
Το τεστ, το οποίο δημιούργησε το Ινστιτούτο Παστέρ του Ντακάρ, είναι έξι φορές πιο γρήγορο από αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα, διευκρινίζει η οργάνωση.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το