Ελλάδα

Που θα φτάσουν οι μισθοί στο δημόσιο

71336-kyriakos-thumb-large

Κούρεμα ύψους 30% στην «προσωπική διαφορά» αναμένεται να δεχθούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν έξτρα αμοιβές, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιμένει στο συγκεκριμένο «ψαλίδι».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» ο υπουργός επιμένει επιδιώκοντας, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, την εξεύρεση πόρων ώστε να δοθούν αυξήσεις στις αποδοχές, κυρίως στελεχών του δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αντιδρά έντονα με τις επιλογές του υπουργού και το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ο κατώτατος μισθός που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 για τους νεοεισερχομένους στο Δημόσιο, υπό τον όρο ότι θα συμφωνήσει και το ΠαΣοΚ στις επιλογές που προκρίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγωγικός μισθός για τον απόφοιτο υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα είναι 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό, που καταβάλλεται για 12 μήνες, αντιστοιχεί στις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη που είναι 586 ευρώ τον μήνα, αλλά καταβάλλεται επί 14 φορές, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Αντιστοίχως θα είναι μειωμένοι και οι εισαγωγικοί μισθοί των αποφοίτων δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σε μικρότερο όμως ποσοστό.

Σε αυτή τη σκληρή γραμμή με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών, που έχουν υψηλότερες αμοιβές από το προσωπικό άλλων υπουργείων, με το «ψαλίδισμα» της αποκαλούμενης «προσωπικής διαφοράς» τουλάχιστον κατά 30%, επιμένει ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το «Βήμα».

Ο υπουργός – συνεπικουρούμενος από τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε στα ερτζιανά «προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να πέσει για μια μεταρρύθμιση και να πάμε σε εκλογές. Εδώ δεν πρέπει η κυβέρνηση να κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό» – βρέθηκε απέναντι όχι μόνο στο ΠαΣοΚ αλλά και στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι υπάλληλοι του οποίου θίγονται περισσότερο από όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στο επιχείρημα που προβάλλουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι «σε άλλες χώρες ισχύουν ειδικά μισθολόγια για τον κλάδο τους» απάντησε ότι «δεν μπορώ να δεχθώ απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ένα υπουργείο να παίρνει 600 ευρώ περισσότερα από ό,τι το προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα υπόλοιπα υπουργεία».

Αντιδράσεις

Ο ανοιχτός αυτός πόλεμος ξέσπασε μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Βήματος» για την τελική πρόταση του ενιαίου μισθολογίου και τις μειώσεις της «προσωπικής διαφοράς» σε ποσοστό από 4% ως 10%, στο οποίο αντέδρασε το ΠαΣοΚ διά του κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, υπευθύνου για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, ο οποίος εξήγησε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις θέσεις που παρουσίασε στην τρόικα ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά στο Παρίσι, αλλά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με σειρά δηλώσεών του υποστήριξε πως «ό,τι συζητούμε με την τρόικα έχει συζητηθεί και με τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ».

Ο κ. Πρωτόπαπας επανέρχεται και με δήλωσή του προς «Το Βήμα» επισημαίνει: «Το ΠαΣοΚ είναι το κόμμα που στήριξε τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Στην Παιδεία, στην Υγεία, στην αγορά, στους φορολογικούς μηχανισμούς, στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και τις στηρίξαμε όταν άλλοι λαΐκιζαν και καταψήφιζαν στη Βουλή τις μεταρρυθμίσεις».

«Ναι, θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά θέλουμε να πρόκειται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με περιεχόμενο, με ουσία, και όχι προχειρότητες και μπαλώματα επικοινωνιακού χαρακτήρα, για λόγους οικοδόμησης πολιτικού προφίλ. Αυτό δεν μας αφορά και δεν αφορά κανέναν πολίτη».

«Στηρίξαμε τη Δημόσια Διοίκηση και πρόσφατα τον νόμο για το νέο σύστημα εξέλιξης στελεχών του».

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε – σοβαρά όμως – και ένα νέο Μισθολόγιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Αλλά αυτό πρέπει να είναι πλήρες, να συνδέεται με ένα μόνιμο και λειτουργικό σύστημα αξιολόγησης, ώστε να αμείβεται η προσπάθεια του καλού υπαλλήλου και να βελτιώνονται οι υπηρεσίες προς τον πολίτη. Δεν γίνεται όμως σοβαρή συζήτηση με αιφνιδιασμούς και αποσπασματικές διαρροές, με δημιουργία και πάλι κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο χώρο. Δεν πρέπει να είναι στόχος μας να βάλουμε απέναντι τον υπάλληλο, αλλά αντίθετα να τον πείσουμε ότι η υπεύθυνη στάση του και η δουλειά του θα αναγνωρίζονται έμπρακτα, χωρίς κομματισμό, αναξιοκρατία και ισοπεδωτικές λογικές.Εμείς προετοιμαζόμαστε με σοβαρή δουλειά, για ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ας φροντίσει και ο υπουργός να πράξει ανάλογα».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στις θέσεις τους, διαβεβαιώνει πως η όποια παρέμβαση γίνει τώρα θα είναι μισθολογικά ουδέτερη. «Ο,τι κόβουμε από κάποιους θα το δίνουμε σε κάποιους άλλους» είπε και εξήγησε ότι η πρότασή του είναι σαφής: «Μιλάμε για την ανάγκη να υπάρχει μια πραγματική διετής δοκιμαστική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπάλληλος θα πληρώνεται λίγο λιγότερο από τον εισαγωγικό μισθό».

«Μιλάμε επίσης για την ανάγκη να περιοριστεί η προσωπική διαφορά που απέμεινε από τη μη πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου».

«Μιλάμε, τέλος, για την ανάγκη να πληρώσουμε περισσότερο τους προϊσταμένους».

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η αλλαγή εκ βάθρων των μισθολογίων στο Δημόσιο (ενιαίου και ειδικών) απαιτεί χρόνο και συναίνεση που δεν φαίνεται να υπάρχουν.

Οι προϊστάμενοι

Ταυτόχρονα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων να μειωθούν κατά 40% οι θέσεις των προϊσταμένων (τμηματαρχών και διευθυντών). Το σχέδιο Μητσοτάκη προβλέπει στους προϊσταμένους που θα μείνουν να δοθούν αυξήσεις (μέσω του επιδόματος θέσεων ευθύνης) από τα ποσά που θα περικοπούν από την προσωπική διαφορά των μισθών των υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών. Το κονδύλι αυτό υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ ετησίως και θα μηδενιστεί σε τρία χρόνια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το