Οικονομία

Πότε θα καταβληθούν το δώρο Χριστουγέννων, τα επιδόματα και οι συντάξεις στους δικαιούχους

Μέχρι την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το Δώρο Χριστουγέννων 2018. Η ύπαρξη εργασιακής σχέσης από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου είναι η απαραίτητη προϋπόθεση από τη νομοθεσία για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους μισθωτούς. Η υποχρέωση καταβολής του Δώρου από τους εργοδότες υφίσταται βάσει της υπουργικής απόφασης (19040/81). Σε περίπτωση μη χορήγησης του Δώρου οι εργοδότες αντιμετωπίζουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, μέχρι και τη διαδικασία του Αυτοφώρου.
Oι μισθωτοί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δικαιούνται έναν μισθό ή 25 ημερομίσθια ως Δώρο Χριστουγέννων, εφόσον έχουν εργαστεί για ένα οκτάμηνο ή 238-245 ημέρες από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Αναλογία του ποσού του Δώρου δικαιούνται όσοι μισθωτοί έχουν εργαστεί λιγότερες ημέρες εντός του χρονικού διαστήματος από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Tο ποσό υπολογίζεται με βάση τις καταβαλλόμενες αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου 2018. Το δώρο υπολογίζεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών, ενώ τακτικές αποδοχές σύμφωνα με τη νομοθεσία ορίζονται το επίδομα αδείας, οι προσαυξήσεις για τακτική απασχόληση Κυριακές και εξαιρετέες γιορτές, η πρόσθετη αμοιβή για πρόσθετη τακτική εργασία του μισθωτού, η αμοιβή για τακτική απασχόληση καθ’ υπερεργασία, η αμοιβή για νόμιμη υπερωριακή εργασία, τα οδοιπορικά, η αποζημίωση εκτός έδρας και το επίδομα ισολογισμού.
Το Δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Τα Δώρα Εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Το επίδομα τέκνων
Η καταβολή του επιδόματος παιδιού υπολογίζεται ότι θα γίνει έως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου. Θα αφορά το χρονικό διάστημα του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018. Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αίτηση Α21 δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 από όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει φέτος αίτηση.

Οι συντάξεις
Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις του τ. ΟΓΑ και του τ. ΟΑΕΕ. Μέχρι την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν και οι κύριες συντάξεις όλων των υπόλοιπων πρώην Ταμείων που έχουν τεθεί υπό τη σκέπη του ΕΦΚΑ. Προσπάθεια να καταβληθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις του Ιανουαρίου πριν από τα Χριστούγεννα καταβάλλει και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ.

Αναδρομικά ειδικών μισθολογίων
Τα αναδρομικά στους εν ενεργεία και τους συνταξιούχους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους δικαστικούς λειτουργούς υπολογίζεται ότι θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μέχρι την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου. Εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα και οι πιστώσεις δεν γίνουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η τελική προθεσμία που έχει η κυβέρνηση, με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, είναι η 23η Ιανουαρίου 2019.

Τα επιδόματα ΟΑΕΔ
Τα επιδόματα ανεργίας και τα «δώρα» του ΟΑΕΔ αναμένεται να καταβληθούν από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και το αργότερο πριν από τα Χριστούγεννα. Το δώρο Χριστουγέννων δίνεται στους ανέργους, οι οποίοι δικαιούνται και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Είναι ίσο με το ποσό της τακτικής επιδότησης, εάν έχουν πάρει επίδομα από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου (αναλογία ίση με τρία ημερομίσθια ανά μήνα επιδότησης δικαιούνται όσοι έχουν πάρει επιδότηση ανεργίας για μικρότερο χρονικό διάστημα).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το