Ελλάδα

Πότε «κλείνουν» οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

treno_13.8_708

Τις ημερομηνίες έως τις οποίες πρέπει να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, για τους διαγωνισμούς σχετικά με την αξιοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όρισε το ΤΑΙΠΕΔ, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ως το τέλος Οκτωβρίου 2015 θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ, έως τέλος του Δεκεμβρίου για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ – ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ, και έως το τέλος του Φεβρουαριου του 2016 για τον ΟΛΘ.

Ακόμη, ως το τέλος Σεπτεμβρίου και πριν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση των μετοχών, (αρχικά του 51% του λιμανιού του Πειραιά από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού – , AMP TERMINALS MAERSK, ICTSI), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, και το σχέδιο νόμου που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ ΑΕ.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, θα ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος (που αυτή τη στιγμή είναι 2% επί του κύκλου εργασιών), ενώ θα αφαιρεθούν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια αρχή λιμένος (port authority), που θα ασκεί διοίκηση, και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ. Ανάλογα με τις επενδύσεις που θα γίνουν στον ΟΛΠ από το νέο επενδυτή, θα διατεθεί στη συνέχεια και επιπλέον ποσοστό μέχρι και το 67% συνολικά της επιχείρησης.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το