Τοπικά

Πότε «κλαίει» πότε «γελάει» η πασχαλινή αγορά – Το εορταστικό ωράριο στο Βόλο “Θ”

Σ14 Φ4 (1)

Ανάμεικτη είναι η εικόνα στην πασχαλινή αγορά του Βόλου με άλλους καταστηματάρχες να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κίνηση και άλλους να επισημαίνουν πως αυτή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά.
Πάντως και φέτος, παρά την κρίση, το έθιμο με τα δώρα στα βαφτιστήρια θα τηρηθεί. Επίσης στη δημοσιότητα έδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου το εορταστικό ωράριο.
Χθες στην εμπορική αγορά του Βόλου υπήρχε κίνηση, βοηθούντος και του καλού καιρού. Η κίνηση εντοπίζεται στα καταστήματα παιδικών υποδημάτων και ενδυμάτων, καθώς και στις λαμπάδες.
Ορισμένοι καταστηματάρχες μιλούν για κίνηση που έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα περίπου και ορισμένοι για κίνηση που έχει σκαμπανεβάσματα, πότε δηλαδή «κλαίει» και πότε «γελάει».
«Η κίνηση έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα για τα δωράκια της νονάς και θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα», δηλώνει η καταστηματάρχης Μάρθα Αργυροπούλου. Κατά μέσο όρο τα ποσά που δαπανούν οι νονοί και οι νονές για τα δώρα στα βαφτιστήρια, κυμαίνονται στα ρούχα από 25 μέχρι 30 ευρώ, αντί των 40-50 ευρώ παλαιότερα. «Αγοράζουν παντελόνια, μπλούζες και πουκάμισα για τα παιδιά, ενώ υπάρχει και ζήτηση για βαπτιστικά μετά το Πάσχα, τον Μάιο», προσθέτει η κ. Αργυροπούλου.
Η κρίση αναγκάζει τους καταναλωτές να διερευνούν την αγορά και να προτιμούν οικονομικές λύσεις για τα «βαφτιστήρια» τους. Αποτέλεσμα είναι τα δώρα να περιορίζονται και έτσι φέτος κατά μέσο όρο να μην ξεπερνούν συνολικά τα 60-80 ευρώ.
«Η κίνηση πάει καλά και μάλιστα φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από πέρυσι. Τα δείγματα είναι καλά, καθώς για τα βαφτιστήρια δίνουν λεφτά οι νονοί και οι νονές. Βέβαια τα παζάρια πάντα γίνονται», τονίζει η καταστηματάρχης παιδικών υποδημάτων Ειρήνη Δουλκέρογλου. «Τα χρήματα που δίνουν, κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 45 μέχρι 60 ευρώ για τα αγόρια και τα κορίτσια, ενώ προτιμούν τα πιο αμπιγέ παπούτσια αυτή την περίοδο», προσθέτει η κ. Δουλκέρογλου.
Εκτός από παπούτσια τα δώρα για τα βαφτιστήρια περιλαμβάνουν ένα ζευγάρι κάλτσες 1-2 ευρώ, μία λαμπάδα, από 8 μέχρι 25 ευρώ, ανάλογα με το παιχνίδι που την συνοδεύει και ένα σοκολατένιο αυγό 1,80 μέχρι 7 ευρώ, επίσης ανάλογα με το μέγεθος.
«Δειλά-δειλά ξεκινάει και η κίνηση στις λαμπάδες. Έχουμε για κάθε ηλικία και κάθε πορτοφόλι. Οι νονοί και οι νονές κάνουν πρώτα έρευνα αγοράς. Έχουμε 300-400 σχέδια φέτος από κάθε κωδικό, αλλά κυρίως κατανέμεται σε δύο κατηγορίες η ζήτηση. Σ’ αυτούς που ζητούν λαμπάδες 8-10 ευρώ και σ’ αυτούς που ζητούν 18-25 ευρώ. Όλες οι λαμπάδες είναι ελληνικές, τις φτιάχνουμε εμείς εδώ και τοποθετούμε πάνω τους αυτό που θέλει ο πελάτης», σημειώνει ο καταστηματάρχης Κυριάκος Γαλάτος. «Δουλεύουμε τη λαμπάδα εδώ και είκοσι χρόνια. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο αμπαλάζ, με την πιο ακριβή σακούλα στην αγορά και δώρο πάντα ένα μπαλόνι», προσθέτει η Αναστασία Γαλάτου.

Όσο ακριβότερη είναι η λαμπάδα με το παιχνίδι, τόσο μειώνεται και η δαπάνη για τα παπούτσια…
Πάντως η περικοπή του Δώρου Πάσχα από τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς στο Δημόσιο, αλλά και η αδυναμία καταβολής του σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι εμφανής στην αγορά.
«Η κίνηση έχει σκαμπανεβάσματα. Οι τιμές στις λαμπάδες που ζητούν, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 8-12 ευρώ. Προσφέρουμε επίσης και το εναλλακτικό αμπαλάζ για το τσουρέκι και τα αυγά. Μας φέρνουν το αναλώσιμο κι εμείς το ετοιμάζουμε. Το αμπαλάζ ξεκινάει από 5 ευρώ», δηλώνει η καταστηματάρχης Βάσω Ζαμπόγα.

Το πασχαλινό ωράριο
Η κίνηση στην εμπορική αγορά του Βόλου αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από την Κυριακή των Βαΐων, οπότε τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι 6 το απόγευμα. Από τη Μεγ. Δευτέρα μέχρι και τη Μεγ. Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 9-2 το πρωί και 5.30’-9 το βράδυ. Τη Μεγ. Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 1 το μεσημέρι ώς 8 το βράδυ συνεχές ωράριο, ενώ το Μεγ. Σάββατο 9-3 το πρωί. Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα κλειστά, όπως και Τρίτη 3 Μαΐου λόγω μεταφοράς της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το