Τοπικά

Ποτάμι Μαγνησίας: Να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τη μόλυνση του Παγασητικού

ποτάμι

Για εγκληματική συμπεριφορά των υπευθύνων λειτουργίας του Βιολογικού, της προϊσταμένης αρχής, του Δήμου Βόλου και του ίδιου του Δημάρχου, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση του Ποταμιού Μαγνησίας, παίρνοντας θέση στο θέμα που απασχολεί την τοπική επικαιρότητα τα τελευταία 24ωρα με τη διοχέτευση λυμάτων στον Παγασητικό. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για διοικητικά και ποινικά κολάσιμες πρακτικές και τονίζεται η ανάγκη άμεσης αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον δεν πρέπει να παίζει κανείς. Παρακολουθούμε με έντονο σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας και άλλων δημοσίων φορέων σχετικά με το ζήτημα της μόλυνσης του Παγασητικού κόλπου με λύματα προερχόμενα από την μονάδα δευτερογενούς επεξεργασίας αποβλήτων («βιολογικός» όπως είναι γνωστός). Δυστυχώς οι πληροφορίες είναι από ανησυχητικές έως τραγικές καθώς φαίνεται, σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη ότι η ΔΕΥΑΜΒ σκοπίμως παραπλάνησε την Περιφέρεια ώστε να πάρει την άδεια διοχέτευσης λυμάτων στον Ξηριά, δηλώνοντας ότι αποτελούν επεξεργασμένα λύματα ενώ στην πραγματικότητα αποτελούσαν ανεπεξέργαστα ή έστω μερικής επεξεργασίας απόβλητα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από μετρήσεις της διεύθυνσης Υγείας που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

Εφόσον οι δηλώσεις αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόκειται για εγκληματική συμπεριφορά από τους υπευθύνους λειτουργίας του βιολογικού, της προϊσταμένης αρχής και φυσικά του Δήμου Βόλου και του ίδιου του Δημάρχου. Εγκληματική καθότι:

• Έθεσαν και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών χωρίς καν να ενημερώσουν επισήμως ως όφειλαν.
• Επιβάρυναν και επιβαρύνουν το περιβάλλον μολύνοντας τον Παγασητικό που αποτελεί κλειστό κόλπο και όλοι θυμόμαστε το σε ποιά κατάσταση βρισκόταν πριν μερικά χρόνια και πόσο δύσκολη ήταν η βελτίωση των συνθηκών σε αυτόν.
• Δημιουργούν συνθήκες απόλυτης καταστροφής για τον τουριστικό κλάδο τόσο της ευρύτερης περιοχής του Βόλου όσο και ολόκληρου του Παγασητικού, ιδιαίτερα καθότι βρισκόμαστε πλέον στην τουριστική περίοδο και οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου περιμένουν αυτό το διάστημα ώστε να επιβιώσουν, ιδιαίτερα στην δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα.

Οι πρακτικές αυτές αποτελούν δείγμα τουλάχιστον κουτοπονηριάς από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή, ενώ πιστεύουμε ότι είναι τόσο διοικητικά όσο και ποινικά κολάσιμες. Ακόμα και αν οι μετρήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες έδειξαν ότι η μόλυνση δεν έχει υπερβεί τα θεσπισμένα από την νομοθεσία όρια, αυτό ούτε δικαιολογεί ούτε καθιστά λιγότερο κατακριτέα την συμπεριφορά των υπευθύνων. (Να σημειώσουμε ότι αν ευσταθούν τα σενάρια ότι η εφεδρική γεννήτρια δεν είχε πετρέλαιο (!) για να λειτουργήσει, τότε μιλάμε για απόλυτη ανευθυνότητα…)

Για το τέλος κραταμε το χειρότερο σενάριο: Αν ευσταθούν τελικά οι ισχυρισμοί της ΔΕΥΑΜΒ ότι τα λύματα ήταν επεξεργασμένα τότε σημαίνει ότι η λειτουργία του σταθμού είναι προβληματική και το τελικό προϊόν (νερό) που διοχετεύεται στην θάλασσα όλο το προηγούμενο αλλά και επόμενο διάστημα είναι ουσιαστικά ανεπεξέργαστο μολύνοντας συστηματικά τις θάλασσές μας!

Κατόπιν όλων αυτών ζητάμε:
• Την άμεση αποκατάσταση της υπάρχουσας βλάβης και την επαναλειτουργία του σταθμού επεξεργασίας το ταχύτερο.
• Τον έλεγχο από εξωτερικούς της ΔΕΥΑΜΒ επιστήμονες και εργαστήρια της ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων κατά την κανονική λειτουργία της εγκατάστασης.
• Την άμεση αναζήτηση και απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων τόσο σε διοικητικό όσο και σε ποινικό επίπεδο εφόσον προκύψουν αντίστοιχες παραλήψεις και ενέργειες.

Με την υγεία του κόσμου και το περιβάλλον δεν μπορεί να παίζουμε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το