Τοπικά

Ποσοστό 60% των επαγγελματιών του Βόλου έχει οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Η διαδικασία για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη δρομολόγηση της υποβολής αναπτύχθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.  Ωστόσο η ανταπόκριση των επαγγελματιών ήταν μικρή, αν και υπολογίζεται ότι περίπου το 60% έχει οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία,σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου.
Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η αναπληρώτρια προϊσταμένη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών Βόλου Αθηνά Θεοδωρακάκη. Εξήγησε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά τους επαγγελματίες γιατί μπορούν να εντάξουν πολλές οφειλές, δεν υπάρχουν πρόστιμα ενώ περιλαμβάνονται πολλές εκπτώσεις.  Επίσης δεν απαιτούνται δικαιολογητικά.

Οι οφειλέτες μπορούν να παραλείψουν μέχρι δύο δόσεις στο σύνολο της ρύθμισης.  «Τα περισσότερα προβλήματα έχουν να κάνουν με την πλατφόρμα του ίντερνετ γιατί δεν ξέρουν πως να τη χειριστούν οι οφειλέτες, πως να δηλώσουν στοιχεία αλλά μπορεί να προκύψουν προβλήματα και στην πράξη εφαρμογής της ρύθμισης, τα οποία μπορούν να λυθούν και μέσω της διοίκησης» ανέφερε η κ. Θεοδωρακάκη. Πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένονται νέοι εγκύκλιοι για τη διευκρίνιση θεμάτων που αφορούν τους συνταξιούχους.

Από την πλευρά του ο λογιστής- φοροτεχνικός Αλέξανδρος Παπαχρήστου δήλωσε ότι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι, αφορούν τους κωδικούς για την πλατφόρμα. «Γι΄αυτό πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στο ΙΚΑ και να βγάλουν κωδικούς» σημείωσε.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου του 2018. Οποιαδήποτε οφειλή δημιουργηθεί μετά πρέπει να ρυθμιστεί σε δύο μήνες από τη «γέννηση» της οφειλής είτε να εξοφληθεί. Αλλιώς χάνεται η ρύθμιση.

Ο κ. Παπαχρήστου πρόσθεσε ότι η ρύθμιση μπορεί να χαθεί και με άλλους τρόπους, όπως , αν ο οφειλέτης υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις ή αν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο.

Σημειώνεται ότι το κόστος στα φοροτεχνικά γραφεία για την υποβολή της αίτησης κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 5 ευρώ ενώ η διαδικασία έχει πάρει παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2019.

Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία και από το σπίτι τους. Αλλά είναι καλύτερο να απευθυνθούν οι πολίτες στους φοροτεχνικούς τους για να τους εξηγήσουν όλο το νομοθετικό πλαίσιο  και να δουν συνολικά τις οφειλές τους. Η έγκριση της αίτησης γίνεται αμέσως και η πληρωμή πρέπει να γίνει εντός 3 ημερών .
Όταν κάποιος θέλει να πληρώσει οφειλές στο ΙΚΑ στο τέλος του μήνα, είναι προτιμότερο να καλύτερα να καταβάλει τα χρήματα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών καθώς οι καταβολές μέσω τραπεζών αργούν να εμφανιστούν και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ρύθμιση.

«Είναι ένα θέμα που καίει τους εμπόρους. Η εμπορική αγορά περίμενε  πολύ καιρό να βγει η ρύθμιση για να ελαφρυνθεί η οικονομική καθημερινότητα» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αποστόλης Οντόπουλος.
Επισήμανε ακόμη πως «αν η ρύθμιση συνδυαστεί με αναπτυξιακά μέτρα, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο προσδοκώμενο  αποτέλεσμα που είναι να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης».
Εξήγησε επίσης ότι το ποσοστό των εμπόρων που έχουν οφειλές δεν είναι μετρήσιμο αλλά εκτιμά ότι περίπου το 60% των εμπόρων έχει οφειλές, κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το