Κόσμος

Πόσο θα κοστίσει στην Ευρώπη η κατάρρευση της Σένγκεν

sengen

Η κατάρρευση της Συνθήκης Σένγκεν και η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα 26 κράτη-μέλη θα είχε τρομακτικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρώπης, καθώς όπως δείχνει έρευνα της γαλλικής κυβέρνησης ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να «κοστίσει» έως και 100 δισεκατομμύρια.

Η γαλλική έκθεση αναφέρει ότι η αναστολή της συνθήκης ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη θα μειώσει το ΑΕΠ των 26 κρατών-μελών κατά 0,8% -δηλαδή τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η έρευνα αυτή δημοσιοποιείται την ίδια περίοδο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να συγκλίνουν στην απόφαση να ανασταλεί για δύο χρόνια η Σένγκεν, με την ελπίδα πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές.

Ο Klass Dijkhoff, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη θα ζητήσουν από την Κομισιόν να επιτραπεί η διατήρηση συνοριακών ελέγχων και μετά τον Μάιο, εάν μέχρι τότε η Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν από την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η βρετανική εφημερίδα «The Independent» τονίζει ότι έξι μέλη της Σένγκεν –η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Δανεία και η Νορβηγία- έχουν ήδη επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, που επιτρέπονται σε έκτακτες περιστάσεις για έξι μήνες.

Η έκθεση της France Stratégie, μιας κυβερνητικής υπηρεσίας της Γαλλίας, δείχνει παράλληλα ότι η κατάρρευση της Σένγκεν θα μειώσει κατά 10 έως 20% τις εμπορικές σχέσεις των κρατών-μελών.

Πηγή: «The Independent»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το