Αυτή η τακτική όμως κοστίζει στην υγεία μας, αφού η έλλειψη ύπνου συνδέεται με πληθώρα προβλημάτων υγείας, από την καρδιοπάθεια και την παχυσαρκία έως την κατάθλιψη.
Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, μελετήθηκε ο ρόλος του ύπνου στον μεταβολισμό της γλυκόζης και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα δύο φύλα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φέμκε Ράτερς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ, μελέτησαν σχεδόν 800 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 30 έως 60 ετών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες.
«Παρατηρήσαμε συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του μεταβολισμού της γλυκόζης ανάλογα με το φύλο» αναφέρει η Ράτερς. Στους άντρες, τόσο οι πολλές όσο και οι λίγες ώρες ύπνου φάνηκε να συνδέονται με μικρότερη ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη, άρα και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Δεν παρατηρήθηκε κάποια αντίστοιχη επίδραση στους άντρες που απολάμβαναν τις συνιστώμενες 7 ώρες ύπνου αλλά ούτε και στις γυναίκες.
Το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι ακόμη και τα υγιή άτομα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους εάν δεν απολαμβάνουν επαρκή και ποιοτικό ύπνο –7 με 9 ώρες κάθε βράδυ, χωρίς ροχαλητό, διακοπές κ.λπ. «Ακόμη κι αν είναι κανείς υγιής, ο πολύς ή ο λίγος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την υγεία» επισημαίνει η Ράτερς. «Η έρευνα δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ύπνου σε μια βασική παράμετρο της υγείας, το μεταβολισμό της γλυκόζης».
Πηγή www.onmed.gr