Θ Plus, Υγεία

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί το νέο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βόρεια Αμερική

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, με φόντο την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα. Παράλληλα, αναφερόμενος στο νέο στέλεχος XBB15 του κορονοϊού που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική ανέφερε πως υπάρχει δυναμική μεν, αλλά εξήγησε πως αυτή είναι μικρή.

Τι λέει ο Μαγιορκίνης για το νέο στέλεχος του κορονοϊού
Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο είναι η ανάμιξη από δύο στελέχη της Όμικρον. Φαίνεται στις πρώτες αναλύσεις ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν και λέω ότι είναι μικρό διότι φαίνεται ότι είναι γύρω στο 20% ποσοστό που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα που είχαμε, όταν ερχόντουσαν νέες παραλλαγές τα πλεονεκτήματα που είχαν είναι της τάξης του 90% και πάνω».

Για την Κίνα
Ως προς την κατάσταση στην Κίνα, επεσήμανε πως η χώρα «το μόνο που έκανε ήταν να σταματήσει την ανερμάτιστη πολιτική, η οποία στην ουσία βασάνιζε τους πολίτες της χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Ήταν ένας φαύλος κύκλος αυτό. Aναστρέφοντας αυτή την πολιτική έχει σαν συνέπεια υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην Κίνα και επειδή δεν υπάρχει υβριδική ανοσία, υπάρχει αυξημένη πιο υψηλή κυκλοφορία από ότι υπάρχει στις υπόλοιπες χώρες. Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο από την κατάσταση στην Κίνα, για εμάς σε αυτή τη φάση», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τις γιορτές
Ερωτηθείς για το εάν η αύξηση της κινητικότητας μέσα στις γιόρτες θα ευνοήσει μία νέα έξαρση του covid, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε πως δεν θεωρεί ότι η κίνηση των γιορτών θα έχει κάποιο ιδιαίτερο αποτύπωμα. «Και αυτό γιατί η υβριδική ανοσία στον πληθυσμό πλέον είναι πολύ υψηλή. Όλο το προηγούμενο καιρό κόσμος συνέχιζε να βρίσκεται, να διασκεδάζει, να αναμειγνύεται σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η διαφορά που έχουμε στην κινητικότητα κατά τη διάρκεια των γιορτών σε σύγκριση με πριν τις γιορτές δεν είναι μεγάλη, ενώ στις προηγούμενες χρονιές ήταν τεράστια γιατί ήμασταν κλεισμένοι και δεν βρισκόμασταν», ανέφερε.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το