Τοπικά

Ποσό 5 εκ. ευρώ για έρευνα από το πρόγραμμα Horizon στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας “Θ”

πανεπιστήμιο

Τη χρηματοδότηση της έρευνας από το νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Riss και το πρόγραμμα Horizon διεκδικεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ήδη τα χρήματα που έχουν αντληθεί μέχρι στιγμής από προτάσεις που υποβλήθηκαν αγγίζουν τα 5.000.000 ευρώ.

Η έρευνα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και την προώθηση της νέας επιστημονικής γνώσης. Πλέον, όμως, η έρευνα συνδέεται με την παραγωγή, την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές εντός και εκτός Ελλάδας και να παράγουν σύγχρονα προϊόντα που θα μπορούν να κερδίζουν αγορές. Και εκεί στρέφεται πλέον η προσπάθεια του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.

Τα νέα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα αποτελούν πρόκληση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο εδώ και χρόνια αντλεί σημαντικούς πόρους και διεξάγει σημαντική έρευνα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Πετράκος τόνισε ότι «προς το παρόν τα προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ δεν έχουν προκηρυχθεί, αλλά είναι θέμα χρόνου. Και το Πανεπιστήμιο ετοιμάζεται για την υποβολή προτάσεων. Εκεί, όμως, που έχουμε αποτελέσματα, είναι στο πρόγραμμα Horizon από το οποίο το Πανεπιστήμιο άντλησε μέχρι στιγμής περίπου 5.000.000 ευρώ στο πλαίσιο προτάσεων που έχει καταθέσει».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος ανέφερε πως «διεκδικούμε πόρους για την έρευνα τόσο από το νέο ΕΣΠΑ, όσο και από τα προγράμματα Riss και Horizon. Το πρόγραμμα Riss αφορά δράσεις με τις οποίες η κοινωνία της γνώσης εισάγεται στο παραγωγικό σύστημα. Στην ουσία είναι δράσεις συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών και πανεπιστημιακών φορέων και κέντρων και των παραγωγικών δυνάμεων. Σε αυτό το κομμάτι εμείς είμαστε σε ετοιμότητα για να υποβάλλουμε προτάσεις και να αντλήσουμε πόρους. Το Riss είναι προσανατολισμένο στην παραγωγή συγκεκριμένων καινοτόμων αποτελεσμάτων που να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και να έχουν αξία στην οικονομία. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η συνεργασία ενός εργαστηρίου του Πανεπιστημίου με μια ομάδα επιχειρήσεων που θα μπορούσε να τους βοηθήσει για να βελτιώσουν τις παραγωγικές τους διαδικασίες, ή να ενισχυθούν νέοι φοιτητές για να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το Πανεπιστήμιο υπέβαλε προτάσεις στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας που είναι το Horizon και έχουμε ήδη κάποια πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα, αφού μας εγκρίθηκαν περίπου 20 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε τις κεραίες μας τεντωμένες και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Μικρο-επεξεργαστές από το Τμήμα Η/Υ

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έλαβε σημαντική χρηματοδότηση από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έρευνα πάνω σε συστήματα μικρο-εξυπηρετητών της επόμενης γενιάς.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα επελέγησαν για χρηματοδότηση δύο προτάσεις που κατέθεσαν παράλληλα δύο ομάδες του Τμήματος, για το έργο DREDBOX από την ομάδα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων με κύριους ερευνητές τους Θανάση Κοράκη, Δημήτρη Συρίβελη και Λέανδρο Τασιούλα, και για το έργο UNISERVER από την ομάδα Συστημάτων Υπολογιστών με κύριους ερευνητές τους Χρήστο Αντωνόπουλο, Νικόλαο Μπέλλα και Σπύρο Λάλη. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια προκήρυξη κατατέθηκαν πάνω από 60 προτάσεις από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες της Ευρώπης, εκ των οποίων χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 5 (ποσοστό 8%).

Τα δύο ερευνητικά έργα αρχίζουν το 2016 με διάρκεια 3 χρόνια και έχουν ως στόχο την ανάπτυξη πρωτότυπων συστημάτων μικρο-εξυπηρετητών (micro-server systems) που θα επιτρέπουν μια πιο ευέλικτη και ενεργειακά αποδοτική εκτέλεση των εφαρμογών. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχει βασικό ρόλο στην έρευνα που θα διεξαχθεί τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, όσο και σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, λογισμικού και δικτύου επικοινωνίας. Μέσα από αυτά τα έργα θα δοθούν σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος σημαντικές εμπειρίες σε ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, ευκαιρίες ερευνητικής και επαγγελματικής εξέλιξης, καθώς και οικονομική στήριξη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το