Θ Plus, Υγεία

Πόσες παρενέργειες και θάνατοι από τα εμβόλια κορονοϊού δηλώθηκαν στον ΕΟΦ το 2022 – Ποιο φύλο και ηλικία ήταν ευάλωτα

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις παρενέργειες που δηλώθηκαν από τους πολίτες το 2022 για τα εμβόλια του κορονοϊού, δημοσιοποίησε ο ΕΟΦ.

Πρόκειται για παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στις λεγόμενες «κίτρινες κάρτες» του ΕΟΦ και σχετίζονται με αναφορές των πολιτών που είχαν εμβολιαστεί, γιατρών ή φαρμακοποιών.

63 θάνατοι από κορονοϊό
Στις αναφορές υπάρχουν και 63 θάνατοι που αποδίδονται είτε από του γιατρούς είτε από τους πολίτες στα εμβόλια, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φαίνεται να έχουν αξιολογήσει όλες τις περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα από δερματολογικά προβλήματα, μέχρι νευρολογικά και ζητήματα σχετιζόμενα με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα έχουν καταγραφεί από γιατρούς και πολίτες στις κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν αναφερθεί και 63 θάνατοι οι οποίοι σημειώθηκαν από λίγες (0-7 ημέρες) έως και πολλές ημέρες μετά τον εμβολιασμό (και πάνω από 30 ημέρες).

Δύο θάνατοι φαίνεται πως αξιολογήθηκαν και αποδόθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στο εμβόλιο (Vaxzevria) ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις αξιολογούνται ακόμη ή δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποιο σκεύασμα.

Για το έτος 2022 αποτυπώθηκαν 1633 ανεπιθύμητες ενέργειες εκ των οποίων οι 1344 ήταν σοβαρές.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΦ, οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer με το οποίο άλλωστε έγιναν και οι περισσότερες δόσεις στη χώρα μας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία:

Το σύνολο των δόσεων ανά εμβόλιο για το έτος 2022 έχει ως εξής:

COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772 (όλα τα εμβόλια)
SPIKEVAX (Moderna) :278.123 (όλα τα εμβόλια)
VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0
JCOVDEN (Janssen): 118.128
NUVAXOVID (Novavax): 9.094

Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών που δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το