Κόσμος

Πόσα βγάζει την ημέρα το Ισλαμικό Κράτος -Εχασε έσοδα από τους βομβαρδισμούς

isis.lefta_.7.12.708

Το ποσό ακούγεται αστρονομικό. Το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει περίπου 80 εκατομμύρια το μήνα, ή κάτι περισσότερο από 2 εκατομμύρια την ημέρα. Ομως, ήδη οι πρώτες ρωγμές στα οικονομικά του έχουν φανεί.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει μία νέα έκθεση. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να στοχεύσουν τις πηγές εσόδων της τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα, σύμφωνα με έκθεση της IHS. Ηδη φαίνονται σημάδια ότι το ISIS δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει τις δράσεις του, καθώς κάνει περικοπές στους μισθούς των μαχητών, αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού και άλλες βασικές υπηρεσίες, ενώ εισήγαγε και νέους αγροτικούς φόρους.

Περίπου τα μισά από τα 80 εκατ. δολάρια το μήνα που εκτιμάται ότι αποτελούν τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους αυτή την περίοδο, προέρχονται από φόρους και δημεύσεις, ενώ άλλο ένα 43% προέρχεται από την παραγωγή και το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Τα υπόλοιπα είναι έσοδα από λαθρεμπόριο ναρκωτικών και αρχαιοτήτων, πωλήσεις ηλεκτρικού και δωρεές.

Οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο κυρίως πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια του ISIS, πλήττοντας σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα της τρομοκρατικής ομάδας να μεταφέρει πετρέλαιο σε κομβόι, αλλά και να διυλίζει πετρέλαιο.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει ακόμη τη δυνατότητα να το παράγει, αλλά τώρα είναι αναγκασμένο να εξαρτάται από την αγορά εντός της Συρίας και του Ιράκ, για το λαθρεμπόριο και την πώληση πετρελαίου. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, έχασε την εύκολη πρόσβαση στην Τουρκία, μετά από τους βομβαρδισμούς, αλλά και τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να «χτυπηθεί» το λαθρεμπόριο.

Βέβαια, αν και αποδίδουν τα πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος δυσκολεύεται ακόμη να βάλει στο στόχαστρο τα φορολογικά έσοδα των τζιχαντιστών. Το ISIS επιβάλει φόρο 20% σε όλη την περιοχή που ελέγχει για την οικονομική δραστηριότητα και τις βασικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους το εμπόριο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η βιομηχανία, ο αγροτικός τομέας, όπως και τα δίκτυα ηλεκτρικού και κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το