Άρθρα

Πως θα μπορούσε ν’ αλλάξει ο εκλογικός νόμος από την παρούσα βουλή

ÅËËÁÄÁ-ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ-ÁÕÔÏÄÉÏÉÊÇÔÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ  // ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ

Στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας βρέθηκε ξαφνικά από χθες, Δευτέρα, το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στον εκλογικό νόμο και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Το θέμα αναμένεται να «παίξει» πολύ στην αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Η κατάργηση του μπόνους και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς, αλλά η συγκυρία κατά την οποία έρχεται το θέμα στην επιφάνεια από την πλευρά της κυβέρνησης είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μικρά ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών γίνεται ολοένα και πιο ορατό. Άρα είναι προφανές ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα συζήτησης σχετικά με τον εκλογικό νόμο θα προβληθεί ως παραδοχή ήττας από την κυβέρνηση και απεγνωσμένη προσπάθεια να μετριαστεί το προβάδισμα που θα έχει σε αριθμό βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ εάν κερδίσει τις εκλογές.
Από την άλλη, βέβαια, η κυβέρνηση και ειδικά το ΠΑΣΟΚ, θα προβάλλει τη συγκεκριμένη συζήτηση ως κίνηση προς το να γίνει πιο αντιπροσωπευτική η εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή και να ενισχυθεί ο σχηματισμός κυβερνήσεων συνεργασίας. Ήδη, μάλιστα, από το ΠΑΣΟΚ διαρρέει ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν συνεπάγεται κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, οι οποίες θα μπορούσαν να μοιραστούν στα κόμματα, ενδεχομένως και με κριτήριο τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Παράλληλα χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ότι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα προκειμένου να βάλει φρένο στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, βέβαια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα αποφυγής των εκλογών και εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επισήμανση του κ. Βενιζέλου ότι όποια συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα πρέπει να έρθει μετά από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από πότε θα ισχύσει η πιθανή αλλαγή
Πάντως σε ό,τι έχει να κάνει με την προσπάθεια για περιορισμό της εκλογικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα δεν θα είναι τόσο απλό για την κυβέρνηση, καθώς από το Σύνταγμα προβλέπεται περιορισμός σχετικά με το πότε τίθεται σε ισχύ κάθε αλλαγή εκλογικού νόμου. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν τα «Νέα», όποια αλλαγή εκλογικού νόμου προκύψει με απλή πλειοψηφία τίθεται σε ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές και μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση που οι αλλαγές εγκριθούν από τα 2/3 του Σώματος (200 βουλευτές), περίπτωση κατά την οποία η εφαρμογή των τροποποιήσεων θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Όπως γίνεται κατανοητό, εάν η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και η αλλαγή να τεθεί άμεσα σε ισχύ, θα πρέπει να βρει ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει η πρόταση να στηριχθεί και από τη Δημοκρατική Αριστερά και από τους Ανεξάρτητους βουλευτές. Αυτή τη στιγμή η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων έχει ως εξής:
• ΝΔ: 126
• ΣΥΡΙΖΑ: 71
• ΠΑΣΟΚ: 28
• Χρυσή Αυγή: 16
• Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές: 15
• Ανεξάρτητοι Έλληνες: 13
• ΚΚΕ: 12
• ΔΗΜΑΡ: 10
• Ανεξάρτητοι: 9
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν 154 βουλευτές και θέλουν άλλους 46 για να συμπληρώσουν τον αριθμό των 200. Πρακτικά αυτό είναι εφικτό ακόμη και αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή δεν στηρίξουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί η στήριξη από το σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών, κάτι που θεωρείται δύσκολο να συμβεί.

πηγή: www.eklogika.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το