Τοπικά

Πως θα ηταν οι κόμβοι του Βόλου εάν είχε γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός- Εντυπωσιακές μελέτες από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των συμμετοχών στον φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ΚΟΜΒΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ και τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο http://www.arch.uth.gr/competition2021/.
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε φοιτητές αρχιτεκτονικής και είχε θέμα την αναδιαμόρφωση των νησίδων στους κυκλικούς κόμβους Τελωνείου και Δημαρχείου στο κέντρο του Βόλου.
Οι νησίδες των κόμβων, αν και αποτελούν περίοπτα σημεία διασταύρωσης κυκλοφοριακών αξόνων και οπτικών φυγών, παραμένουν αδρανείς εκτάσεις δημόσιου χώρου με αποκλειστικά καλλωπιστική αξία. Ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν να προταθούν ευρηματικοί τρόποι χρηστικής και νοηματικής ενεργοποίησης των κυκλικών νησίδων.
Κατατέθηκαν 72 προτάσεις τις οποίες αξιολόγησε κριτική επιτροπή από 10 διακεκριμένους επιστήμονες: Δρ. Μαρία Γούλα, Δρ. Χρήστος Κακαλής, Bernard Cuomo, Εύα Μανιδάκη, Δρ. Πάνος Μαντζιάρας, Κώστας Σαράντης, Irgen Salianji, Δρ. Αγγελική Σιώλη, Δρ. Φαίη Τζανετουλάκου, Γιώργος Τριανταφύλλου. Από τον συμψηφισμό των επιλογών των κριτών προέκυψαν τα 3 πρώτα βραβεία και οι 5 έπαινοι.
Η συμμετοχή που απέσπασε το 1ο βραβείο είναι της Σωτηρίας Κίτσου (φοιτήτρια Ε.Μ.Π.) και πρόκειται για μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη και υποβλητική πρόταση ενός υπόσκαφου λαβύρινθου μικρών χώρων εκθέσεων και προβολών. Οι νησίδες καλύπτονται από έναν ελαφρά υπερυψωμένο δίσκο με οπές φωτισμού και πρόσβασης που παραπέμπει αμυδρά σε αρχαίο τύμβο. Η λιτή και αινιγματική επιφάνεια των νησίδων κάνει ακόμη πιο δραστικές τις κρυμμένες υπόγειες διατάξεις και την λυτρωτική τους σύνδεση με το υπέδαφος απέναντι στην υπέργεια κυριαρχία των αυτοκινήτων και στη φρενήρη κίνησή τους.


Το 2ο βραβείο κέρδισε η συμμετοχή του Δημήτρη Στεφανάκη (απόφοιτος Π.Θ., μεταπτυχιακός φοιτητής Ε.Μ.Π.) με την πρόταση μιας υπερυψωμένης κατασκευής που επιτρέπει στους επισκέπτες την επιλεκτική θέαση του βουνού ή της θάλασσας. Αυτός ο μηχανισμός κίνησης και καδραρίσματος επισημαίνει τις δύο κοιτίδες του Βόλου, το Πήλιο και τον Παγασητικό, και μαζί τον άξονα γη-ουρανό ως τις συντεταγμένες με τις οποίες πρέπει να συντονιστεί εκ νέου η πόλη και να νοηματοδοτήσει το μέλλον της. Παράλληλα, η πεζογέφυρα-παρατηρητήριο προσφέρει ένα ασυνήθιστο αρχιτεκτόνημα που παραπέμπει σε απλωμένα σεντόνια που τα φουσκώνει ο αέρας.
Τέλος, το 3ο βραβείο δόθηκε στον Δημήτριο Ντούπα (φοιτητής T.U. Delft) για την πρόταση ενός εντυπωσιακού γλυπτού που αναδύεται από μια υδάτινη επιφάνεια. Η κυψελωτή σφαιρική κατασκευή θα είναι φτιαγμένη από ένα καινοτόμο υλικό ικανό να δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Το γλυπτό αυ-τό, θυμίζοντας σφουγγάρι αλλά και δέντρο, λειτουργεί κυριολεκτικά και συμβολικά ως καθαρτήριος μηχανισμός και ως επισήμανση της οξείας ρύπανσης του Βόλου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια συναρπαστική αισθητική προσθήκη στο αστικό τοπίο.
Όλες οι προτάσεις κινήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, δίνοντας εμπνευσμένες και τεκμηριωμένες λύσεις σε ζητήματα πρόσβασης, πρασίνου και πολιτισμικού ή πολιτικού συμβολισμού.
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα οργανώσει εντός των επόμενων μηνών έκθεση για να παρουσιαστούν στο κοινό της πόλης αυτές οι ριζοσπαστικές δυνατότητες για έναν άλλο Βόλο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το