Ελλάδα

Πως θα γίνουν οι προσλήψεις των 15.000 εκπαιδευτικών

Σε προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς όμως διαγωνισμό αλλά με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων, προχωρά η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία «κλείδωσε».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχικά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Βέβαια ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται (για παράδειγμα ένας υποψήφιος μπορεί στην πορεία να αποκτήσει μεταπτυχιακό και να πάρει επιπλέον μόρια).
Όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα έχει τρεις άξονες υλοποίησης.
Την ανάληψη ευθύνης της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων. Την ισχύ ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, αλλά και προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπου χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το σύστημα μοριοδότησης θα αποτελείται από τρεις πυλώνες:

– Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών
– Ακαδημαϊκά προσόντα
– Κοινωνικά κριτήρια

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το