Παραπολιτικά

Πώς θα αποβάλλουν το άγχος τα πρωτάκια

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των παιδιών της πρώτης τάξης – πόσο μάλλον αφότου αυτά γνώρισαν την απομόνωση της καραντίνας – είναι πώς θα κάνουν φίλους, ενώ για τους γονείς πώς θα προσαρμοστούν όσο γίνεται καλύτερα στη νέα πραγματικότητα.
Για να αποβάλλουν το άγχος τους τα πρωτάκια υπάρχουν τρόποι.
Αρκετές ημέρες, πριν το πρώτο κουδούνι οι γονείς μπορούν να οργανώσουν τις αγορές για τη σχολική ύλη, τις τσάντες, φόρμες κ.α. ώστε να εξοικειωθούν ευχάριστα. Αν μάλιστα διαβάσουν μαζί τους και κάποια βιβλία που τονίζουν τις ευχάριστες δραστηριότητες που θα έχει το παιδί στο σχολείο, κεντρίζοντας έτσι το ενδιαφέρον και αποβάλλοντας τον φόβο του αυστηρού δασκάλου, ίσως να βοηθούσαν ακόμη περισσότερο.
Βασικό στοιχείο της εύκολης προσαρμογής στη νέα του ζωή είναι να γνωρίζει το «πρωτάκι» και να αυτοεξυπηρετείται .Τα περισσότερα παιδιά με την παρακολούθηση παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου έχουν κατακτήσει πολλές δεξιότητες γύρω από τη σίτιση και την υγιεινή της τουαλέτας. Αν υπάρχουν ακόμα ελλείμματα οφείλουν οι γονείς να τα καλύψουν.
Όσο για τις πρώτες συναντήσεις και γνωριμίες με τους δασκάλους, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους πόσο σημαντικό είναι να δοθεί η δυνατότητα, να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να μιλήσουν για τους εαυτούς τους, για τα αγαπημένα τους παιχνίδια, τα χόμπι τους, τις διακοπές τους πριν μπουν για τα καλά στη νέα καθημερινότητα.
Δ.Ρ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το