Ελλάδα

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία: Η πρόταση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα

Στη χρήση της υφασμάτινης μάσκας καθώς και στο άνοιγμα των σχολείων στάθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για την εξέλιξη του κορωνοϊού.
Όσον αφορά την υφασμάτινη μάσκα αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όσους βρίσκονται και εργάζονται σε κλειστούς χώρους ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Ωστόσο στο θέμα των σχολείων εμφανίστηκε θετικός στο άνοιγμά τους αν και απ ότι φαίνεται στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων υπάρχουν και άλλοι που εκφέρουν διαφορετική άποψη.

Υφασμάτινη μάσκα σε κλειστούς χώρους
Τη χρήση υφασμάτινης μάσκας σε όσους βρίσκονται και εργάζονται σε κλειστούς χώρους πρόκειται να προτείνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα με αυτό τον τρόπο θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα ύστερα από την άρση των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακόμη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι θα δίνονται οδηγίες για τη σωστή χρήση της. Επιπλέον θα υπάρξει ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη χρήσης της. «Κι αυτό διότι η μάσκα προκαλεί και ενός τύπου ψευδαίσθηση για την ασφάλεια που προσφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι θα υπάρξουν οδηγίες προς τους πολίτες με βάση αυτές που έχει συντάξει Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ( ECDC). Οι συγκεκριμένες οδηγίες αναμένονται μέχρι και την Παρασκευή. Το συγκεκριμένο μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί από τις 4 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία σύμφωνα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης θα ανοίξουν τα πρώτα εμπορικά καταστήματα.
Τέλος ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υποστήριξε για άλλη μία φορά ότι η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας βοηθάει πολύ, ενώ στάθηκε και στη χρήση αντισηπτικών και το πλύσιμο των χεριών.

«Νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία»
Από την άλλη πλευρά αν και ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε θετικός με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών σε αυτά φαίνεται ότι στην επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας υπάρχουν και κάποιοι που εκφέρουν διαφορετική άποψη.

«Είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και τα μικρά παιδιά ακόμα λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος. Η κοινωνία πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει, και θα αρχίσει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες. Εγω νομίζω, είπε, ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά είμαι μέλος της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Το αν θα ανοίξουν αφορά και το τι ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων. Αν οι οικογένειές τους έχουν για παράδειγμα ευπαθείς ομάδες. Αν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος.

«Σήμερα συζητήσαμε το πόσο επέδρασε το κλείσιμο των σχολείων στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα είχαν μια επίδρασης της τάξεως του 80% και η επίδραση των σχολείων ήταν περίπου στο 15% – 20%» υποστήριξε.
«Έχουμε μαθηματικά μοντέλα που μας επιτρέπουν να δούμε πόσο θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων την εξέλιξη της επιδημικής καμπύλης. Τα ειδικά κριτήρια και οι ειδικές προϋποθέσεις ανοίγματος δεν αναιρούν τα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να προσέχουμε. Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με τήρηση των μέτρων υγιεινής ακόμη της μάσκας, για να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο μετάδοσης από κάποιον ασυμπτωματικό» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το