Τοπικά

Πώς οι μαθητές να αποφεύγουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο – Δράσεις ενημέρωσης στο Δημοτικό Καλών Νερών

Η Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάστηκε χθες και στα σχολεία της Μαγνησίας πραγματοποιήθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των μαθητών στο πώς να χρησιμοποιούν το ίντερνετ, σε μια περίοδο μάλιστα που η ψηφιακή τεχνολογία έχει ενταχθεί όλο και πιο δυναμικά στη ζωή μας λόγω της πανδημίας που διανύουμε.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάστηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μηλεών-Καλών Νερών, όπου κάθε χρόνο συμπληρώνει τη Φόρμα Υποστηρικτή και βρίσκεται στον Χάρτη της Ελλάδας με τα υπόλοιπα σχολεία-υποστηρικτές. Οι λόγοι γι’ αυτή τη «γιορτή» είναι πολλοί, σύμφωνα με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ Γωγώ Μανέτα, η οποία συνεργάζεται στενά με τον εκάστοτε καθηγητή Πληροφορικής καθώς και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές ως προς την ορθή χρήση του Διαδικτύου.
Με το σύνθημα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ο κ. Γιάννης Ζέρβας, ο φετινός καθηγητής Πληροφορικής στο σχολείο, και η κ. Μανέτα, συζήτησαν στις τάξεις τους τρόπους με τους οποίους τα ίδια τα παιδιά μπορούν να κάνουν το Διαδίκτυο πιο ασφαλές και δημιουργικό. Οι μικρότεροι μαθητές απόλαυσαν την ιστορία του@ Παπάκη ενώ οι μεγαλύτεροι συζήτησαν για τα πλεονέκτημα που μας προσφέρει η ενασχόλησή μας με το Διαδίκτυο.

«Θα χρησιμοποιήσω την πρόταση από μια αφίσα που υπάρχει στην ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr. «Το Διαδίκτυο δεν έχει φτιαχτεί για παιδιά». Όσο και μαγικό να φαντάζει στα μάτια τους, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι. Το σχολείο δεν πρέπει να παρέχει μόνος στείρες γνώσεις, αλλά και να εφοδιάζει τους μαθητές του με κριτική σκέψη και υπευθυνότητα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις αργότερα. Το να μιλάμε στα παιδιά για τους κινδύνους που ενέχει ένα βιντεοπαιχνίδι, μια «αθώα» συνομιλία με έναν άγνωστο ή εφαρμογές όπως το φημισμένο πλέον Τik-Tok, επιβάλλεται στις μέρες μας που τα κρούσματα κυβερνοεκφοβισμού και εκμετάλλευσης παιδιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Πολύτιμος αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια «αφύπνισης» των μαθητών είναι η πάντα ενημερωμένη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που περιέχει εξαιρετικό υλικό, για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των βαθμίδων» τόνισε η κ. Μανέτα.

Συνεχείς ενημερώσεις από Αστυνομία
Ενδιαφέρουσες είναι οι επισημάνσεις από τον αρχιφύλακα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου κ. Γιώργο Σκόνδρα ο οποίος αποτελεί μαζί με τον υπαστυνόμο Α΄ κ. Χρίστο Καλτσά τους αστυνομικούς συνδέσμους της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον νομό Μαγνησίας.
«Στην Υπηρεσία μας, όσον αφορά στους ανήλικους πάντα, μας απασχολούν κυρίως πράξεις που έγκεινται στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, του διαδικτυακού εκφοβισμού «Cyberbullying» και της πορνογραφίας ανηλίκων «Cybersexting». Επίσης, αν και είναι εκτός φάσματος του ποινικού κώδικα, η υπηρεσία μας, με ιδιαίτερη ευαισθησία συνεισφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και σε οικογένειες ανήλικων με προβλήματα εθισμού στο διαδίκτυο, που δεν θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί ότι αποτελεί μάστιγα της εποχής, η οποία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας. Με την πάροδο του χρόνου, οι χρήστες του διαδικτύου αυξάνονται, ο μέσος όρος ηλικίας χρηστών στο διαδίκτυο μειώνεται, ο μέσος όρος ημερήσιας χρήσης του διαδικτύου επίσης αυξάνεται και σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση, τα περιστατικά που προαναφέρθηκαν έχουν αυξητική τάση».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είναι ελάχιστα τα σχολικά συγκροτήματα του νομού μας, όπου δύο και τρεις φορές την τελευταία τριετία δεν έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές ομιλίες από την υπηρεσία μας, ενώ κατά τα έτη 2017-2020 έχουν λάβει χώρα πάνω από 120 ενημερωτικές ομιλίες-διαλέξεις τις οποίες έχουν παρακολουθήσει πάνω από 11.000 άτομα. Θα πρέπει όλοι μας, με γνώμονα πως: α) στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ανωνυμία, β) δεν διαγράφονται οι δημοσιεύσεις, γ) δεν είναι αλήθεια ό,τι αναρτείται ή διακινείται και δ) δεν υπάρχει απόλυτη προστασία, να ενημερωθούμε για τον ορθό τρόπο χρήσης του, ούτως ώστε, δίχως φοβίες και μυθοπλασίες, το διαδίκτυο, να αποτελέσει βοηθό και παραστάτη μας, προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι μέσο καταστροφής μας».

Χρήσιμες συμβουλές
Ο κ. Σκόνδρας επισήμανε τις εξής χρήσιμες συμβουλές: 1) Δεν δημοσιοποιούμε τα προσωπικά μας στοιχεία, 2) Δεν ανεβάζουμε προσωπικές μας φωτογραφίες και βίντεο, 3) Δεν απαντάμε και δεν στέλνουμε πληροφορίες σε αγνώστους, 4) Δεν ανοίγουμε μηνύματα, ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή προγράμματα από αγνώστους, 5) Ό,τι είναι υπερβολικά καλό το πιθανότερο είναι να μην είναι αληθινό, ειδικά για τους ανήλικους συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι: 6) Εάν κάτι στο διαδίκτυο μας αναστατώνει ή είναι δυσάρεστο το αναφέρουμε αμέσως στους γονείς μας, 7) Να ρωτάνε τους γονείς τους ποιες ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν αλλά και πόσο χρόνο να περιηγούνται στο διαδίκτυο, 8) Να χρησιμοποιούν εφαρμογές που συμβαδίζουν με την ηλικία τους, 9) Να εμπιστεύονται τους γονείς τους, του δασκάλους τους και γενικότερα ανθρώπους που γνωρίζουν και όχι αγνώστους στο διαδίκτυο και το σημαντικότερο που αφορά όλους τους χρήστες η πραγματική ζωή είναι στον έξω κόσμο και όχι στις οθόνες των συσκευών μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το