Τοπικά

Πώς νιώθεις;

 

Της Χαράς Ζήκα
Χημικού, MSc,
Δρ Φαρμακευτικής

Οι αγχωτικές καταστάσεις που βιώνουμε και τα τραυματικά γεγονότα που αναστατώνουν τη ζωή μας είναι μια μορφή ενέργειας που εισέρχεται μέσα μας και μετασχηματίζεται σε θυμό, άγχος, θλίψη, ταραχή, σύγχυση, απόγνωση, φόβο, αίσθηση κενού ή άλλα συναισθήματα.
Το συναίσθημα είναι κι αυτό ένα είδος ενέργειας που με τη σειρά του μετασχηματίζεται και εκδηλώνεται με κάποια άλλη μορφή, που μπορεί να δυσκολεύει τις σχέσεις και την καθημερινότητα.
Στις μέρες μας είμαστε τόσο πολυάσχολοι που δεν αφιερώνουμε χρόνο να αναγνωρίσουμε και να ονοματίσουμε τα συναισθήματά μας. Ωστόσο, η αυτοπαρατήρηση είναι μια πρακτική, που όλες οι φιλοσοφίες και οι θρησκείες τονίζουν. Χρειάζεται να παρατηρούμε τον εαυτό μας, να τον ψάχνουμε ώστε να τον μάθουμε και να τον φροντίζουμε. Είναι κάτι που μόνο οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε. Κανένας έξω από εμάς, ούτε φίλος, ούτε ψυχίατρος, ούτε πνευματικός μπορεί να το κάνει για μας. Μέσα στη μέρα υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις στη διάθεση και πολλά διαφορετικά συναισθήματα.
Για παράδειγμα, ξεκινάς το πρωί για δουλειά με χαρά, το μεσημέρι ο συνάδελφος σε εκνευρίζει, μετά ο σύντροφος σε απογοητεύει, ο φίλος σε θυμώνει, το παιδί σε αγχώνει και πέφτεις για ύπνο με ένα φορτίο συναισθημάτων που αγνόησες και δεν διαχειρίστηκες. Όμως, απαιτείς από τους άλλους να ξέρουν πώς νιώθεις και παραπονιέσαι που δεν το κάνουν, τη στιγμή που εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις πώς νιώθεις.
Συνεπώς ο έλεγχος των συναισθημάτων θα πρέπει να γίνεται πολλές φορές μέσα στη μέρα, για παράδειγμα κάθε δύο ώρες. Ρώτησε τον εαυτό σου, όπως θα ρωτούσες έναν φίλο: «Πώς νιώθεις;», χωρίς να κρίνεις το συναίσθημα και χωρίς να απαιτείς να βρεις την αιτία. Νιώσε μόνο την επαφή με σένα, διείσδυσε για λίγο μέσα σου και επίτρεψε την εμπειρία να είναι όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι. Πού εντοπίζεις το συναίσθημα; Αισθάνσου το σώμα και χαλάρωσε το σφίξιμο, αν νιώθεις κάπου. Εστίασε στις αισθήσεις, δώσε προσοχή σε αυτό που αγγίζεις, βλέπεις, ακούς, μυρίζεις και γεύεσαι. Δεν χρειάζεται πολλή ώρα αυτή η διαδικασία, ακόμη και ένα λεπτό είναι αρκετό. Αρκεί να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθημερινά. Διότι, όσο δεν αναζητάς την επαφή με το συναίσθημα, τόσο απομακρύνεσαι από αυτό. Μάλιστα, μπορείς να κρατάς σημειώσεις, ώστε να παρατηρείς καλύτερα τον εαυτό σου.
Μόνο έτσι θα ξέρεις τι νιώθεις και τι χρειάζεται να κάνεις κάθε φορά για να απαλύνεις ή να μετασχηματίσεις το συναίσθημα ή να αλλάξεις τον τρόπο που σχετίζεσαι με ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Είναι απλή και σωτήρια αυτή η διαδικασία. Δες το σαν ένα παιχνίδι ανακάλυψης του θησαυρού που υπάρχει μέσα σου και ξεκίνα αυτή τη στιγμή. Ρώτησε τον εαυτό σου: «Πώς νιώθεις;»

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο Νοσοκομείο Βόλου ηλικιωμένος και 44χρονος

Στο Νοσοκομείο Βόλου διακομίσθηκαν χθες βράδυ από την Σκιάθου δύο άντρες. Ειδικότερα, με μέριμνα του…

16 Ιουνίου 2024

Εβδομάδα γεμάτη επιτυχίες για τα μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου

Μία ακόμη εβδομάδα γεμάτη από επιτυχίες ήταν αυτή που μας πέρασε για τους δρομείς του…

16 Ιουνίου 2024

To αποτύπωμα των ευρωεκλογών

  Της Φανής Μ. Κουντούρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Παν/μιο Ποιο…

16 Ιουνίου 2024

Τα «κάστρα» των κομμάτων  στους Δήμους της Μαγνησίας 

Στη Σκιάθο, και στους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού συγκέντρωσε η Ν.Δ. τα υψηλότερα ποσοστά…

16 Ιουνίου 2024

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: Χαλέμου και Τουλούδης στο Ευρωπαϊκό

Στο Βελιγράδι ταξίδεψε τα ξημερώματα του Σαββάτου η αποστολή της Εθνικής μας ομάδας των καταδύσεων,…

16 Ιουνίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

Τη λατρευτή μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ Ετών 77 κηδεύουμε αύριο Δευτέρα…

16 Ιουνίου 2024