Ελλάδα

Πώς οι εισαγγελείς έφτασαν στον «τροφοδότη» λογαριασμό των 28 εκατ. ευρώ

Η αιφνιδιαστική δήλωση παραίτησης της επικεφαλής του τμήματος κατά της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, συνοδεύτηκε, εκτός των άλλων, και από μία είδηση που προκάλεσε σεισμό: την ύπαρξη τροφοδότη ελβετικού λογαριασμού της εταιρείας Novartis που «μίλησε» και έδειξε εμβάσματα τουλάχιστον 28 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες γιατρούς και διευθυντές νοσοκομείων, αλλά και καταβολές σε εταιρείες που πιθανολογείται ότι λειτούργησαν ως «οχήματα» για διακίνηση και άλλων ποσών, άγνωστο μέχρι σήμερα σε ποιους αποδέκτες…

Πώς έφτασε όμως η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σε αυτόν τον λογαριασμό και πώς πήρε στα χέρια της δεκάδες χιλιάδες εμβάσματα που δείχνουν «οσμή» μαύρου χρήματος;

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα άρχισαν από τη μελέτη ενός λογαριασμού που βρέθηκε σε μία υπόθεση δωροδοκίας γιατρού από τη Θεσσαλονίκη. Οι εισαγγελείς αποφάσισαν -όπως φαίνεται- να κινηθούν «ανάποδα». Να μη στείλουν δηλαδή αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, αλλά με ερώτημα που εστάλη σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, ζήτησαν να πληροφορηθούν ποιοι και πότε έλαβαν χρήματα από τον επίμαχο λογαριασμό.

Οι απαντήσεις δεν άργησαν να έρθουν και τα «σεντόνια» με τις αποστολές των χρημάτων σε ελληνικούς λογαριασμούς, έφθαναν κατά ριπάς από τις τράπεζες στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μόνο από ένα πιστωτικό ίδρυμα έφθασαν απαντήσεις για 6.000 εμβάσματα, ενώ κατά τις εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων τα 28 εκατ. ευρώ είναι μάλλον… λίγα. Και αυτό γιατί οι καταβολές στις εταιρείες ήταν πολύ πιο «ακριβές», χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για ποιο λόγο γίνονταν… Αυτό θα ήταν άλλωστε και ένα από τα αντικείμενα της έρευνας, η οποία «πάγωσε» προσωρινά μετά την επιστολή «βόμβα» της κ. Ράικου.

Ο εισαγγελέας που θα πάρει τη θέση της, επιλεγόμενος από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, θα αναλάβει τα ηνία της έρευνας και θα αναζητήσει τους αποδέκτες, καλώντας τους να εξηγήσουν γιατί κατατέθηκαν αυτά τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Το «ψωμί» της έρευνας, όμως, φαίνεται ότι βρίσκεται στα νομικά πρόσωπα, στα οποία ψάχνει και το μεικτό κλιμάκιο που έχει ορίσει η επιθεωρήτρια Μ. Παπασπύρου.

Οικονομικοί επιθεωρητές, στελέχη της οικονομικής αστυνομίας και του ΣΕΥΠ, με τη βοήθεια του ΕΟΦ «ξεσκονίζουν» τη δράση των εταιρειών που ασχολούνταν με παρακλινικές μελέτες και συνέδρια, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πράγματι αυτά υλοποιούνταν, ή εάν χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια». Το ίδιο κλιμάκιο ασχολείται και με την τιμολόγηση των φαρμάκων, με τις πρώτες πληροφορίες να λένε ότι τα ευρήματα είναι αξιόλογα.

Ανοίγει η έρευνα από τον Αρειο Πάγο
Η παραίτηση Ράικου από τη θέση της προϊσταμένης στο τμήμα κατά της Διαφθοράς άναψε φωτιές στη Δικαιοσύνη, με την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσουν έρευνα για όσα ειπώθηκαν και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιθεωρήτρια δικαστηρίων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μπουρνάκα έχει ήδη καλέσει την ανακρίτρια Η. Ζαμανίκα, η οποία με αναφορά της ενημέρωσε για τα στοιχεία που λείπουν από τη δικογραφία των φρεγατών, αλλά και τον επίκουρό της ανακριτή κ. Ευαγγέλου. Θα ακολουθήσουν η εισαγγελέας Ε. Ράικου και οι επίκουροι που χειρίστηκαν τη δικογραφία των φρεγατών αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες που τους συνδράμουν. Η επικεφαλής του τμήματος κατά της Διαφθοράς επιμένει ότι η κούτα με τα στοιχεία της κατ’ οίκον έρευνας στον πρόεδρο της Thales International Greece δεν εστάλη στο ανακριτικό γραφείο εκ παραδρομής, υποστηρίζοντας ότι τα επίμαχα έγγραφα δεν θα μπορούσαν να «κρυφτούν» από τη στιγμή που υπήρχε στη δικογραφία έκθεση κατάσχεσης.

Μιλώντας δε σε συναδέλφους της, επισημαίνει με νόημα ότι εάν είχε πρόθεση να αποκρύψει στοιχεία για τον Γιάννο Παπαντωνίου δεν θα απέστειλλε αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία για έλεγχο τριών τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονται με το πρόσωπο του πρώην υπουργού.Από την πλευρά της η ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση των φρεγατών υποστηρίζει στο έγγραφο που παρέδωσε στον προϊστάμενό της και εποπτεύοντα της ανάκρισης εισαγγελέα κ. Δασκαλόπουλο ότι η αναφορά της γίνεται αποκλειστικά για ενημέρωση των ανωτέρων της.

Φέρεται μάλιστα να υποστηρίζει ότι όταν το θέμα θα άνοιγε στη Βουλή με την προανακριτική για τα εξοπλιστικά, η ίδια θα ήταν εκτεθειμένη αφού δεν γνώριζε τα επίμαχα στοιχεία, τα οποία δεν είχαν αξιολογηθεί νομικά για την πορεία της υπόθεσης.

Δεν είναι πάντως λίγοι οι δικαστές που υποστηρίζουν ότι για μία ακόμη φορά το πρόσωπο της Δικαιοσύνης πληγώνεται και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Μένει να δούμε εάν η έρευνα του Αρείου Πάγου θα ενώσει, θα διασπάσει ή θα φοβίσει περαιτέρω τους λειτουργούς της Θέμιδος…

Δεν είχε ενημερωθεί

H Eλένη Ράικου δεν κρύβει την ενόχλησή της για το γεγονός ότι το ερώτημα για την αντικατάστασή της ή μη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε σταλεί από το υπ. Δικαιοσύνης ήδη από τις 16 Μαρτίου, χωρίς να έχει ενημερωθεί από τους ανωτέρους της…

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το