Κόσμος

Πώς «είδε» ο διεθνής Τύπος τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

dimoprasia-kanalia
Στο υψηλό τίμημα των τηλεοπτικών αδειών και την ιδιάζουσα διαδικασία δημοπράτησης που ακολουθήθηκε εστιάζει σήμερα ο διεθνής Τύπος, σχολιάζοντας τη διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών της χώρας μας.

Στην ιστοσελίδα της, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» τονίζει ότι έως σήμερα, μαία εκτελεστική εξουσία δεν είχε καταφέρει να υποχρεώσει τους καναλάρχες να πληρώσουν για τις άδειές τους. «Αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση του οπτικοακουστικού ελληνικού τοπίου ήταν μια υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και μήνες ο Νίκος Παππάς, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διαχειρίζεται αυτό το τόσο αμφιλεγόμενο θέμα για τον εξορθολογισμό της δυσανάλογης σχέσης με την αγορά, όπως ο ίδιος λέει, για τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας και από την άλλη πλευρά για την αντιμετώπιση του περίφημου τριγώνου μεταξύ των πολιτικών, των ΜΜΕ και των Τραπεζών, που στα ελληνικά αποκαλούν διαπλοκή» γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Αθήνα συγκέντρωσε το «απρόσμενο ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ» από τη δημοπρασία, τονίζοντας παράλληλα ότι η δημοπρασία κινήθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι περίμεναν αρχικά οι υποψήφιοι καναλάρχες.
«Η Ελλάδα μείωσε δραματικά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών στη χώρα, δίνοντας μόλις τέσσερις άδειες σε μια βιομηχανία που οι αρχές λένε ότι είναι βυθισμένη στην κακοδιαχείριση και τη διαφθορά» γράφει το πρακτορείο, και συνεχίζει: «Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λέει ότι η κίνηση αυτή θα επιτρέψει τη ρύθμιση του χώρου και συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις του προγράμματος διάσωσης. Ο χώρος, όμως, ισχυρίζεται ότι η πολιτική αυτή θα παρεμποδίσει την ελευθερία του λόγου και θα κλείσει σταθμούς, αφήνοντας άνεργους χιλιάδες ανθρώπους».

 

Παράλληλα, το πρακτορείο σημειώνει ότι ορισμένα από τα κανάλια που είναι ήδη στον αέρα θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν. «Η κυβέρνηση, που εκλέχθηκε με υποσχέσεις να τα βάλει με τους “ολιγάρχες” αρκετοί εκ των οποίων έχουν τηλεοπτικά κανάλια, τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα βάλει σε τάξη το χώρο, που έχει χρέη και είναι γενικώς απαξιωμένος λόγω των πολιτικών του σχέσεων» γράφει το Reuters.
Στο θέμα αναφέρεται και η βρετανική εφημερίδα The Guardian, που επίσης εστιάζει στο υψηλό τίμημα της δημοπρασίας. Τονίζει, όμως, παράλληλα ότι τα ιδιωτικά κανάλια στη χώρα μας θα μειωθούν από οκτώ σε τέσσερα. «Οι επικριτές αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή είναι μόνο ένα κόλπο για να αντικατασταθούν οι βαρόνοι της τηλεόρασης –που έχουν αντιταθεί στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα στο παρελθόν- με άλλους που του είναι πιο αρεστοί» ισχυρίζεται η εφημερίδα, που παράλληλα χαρακτηρίζει «μυστικοπαθή» τη διαδικασία δημοπράτησης. «Τα πιο ισχυρά στελέχη των μέσων ενημέρωσης κλειδώθηκαν μακριά από τον έξω κόσμο για περισσότερες από τρεις ημέρες χωρίς τα κινητά τους. Ένα στέλεχος εθεάθη να κοιμάται σε στρώμα μέσα στο κτίριο όπου έγινε η διαδικασία στην Αθήνα» γράφει ο Guardian.

H αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal εξηγεί ότι το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ υψηλότερο απ’ ότι αρχικά υπολογιζόταν. Στη συνέχεια εξηγεί η κυβέρνηση υποσχέθηκε να δημοπρατήσει για πρώτη φορά τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα. «Οι άδειες δίδονταν χωρίς οικονομικό αντίτιμο από τότε που η χώρα επέτρεψε τα ιδιωτικά κανάλια το 1989» λέει η εφημερίδα, και συνεχίζει: «Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση Νέα Δημοκρατία, ισχυρίζονται ότι το κόμμα προσπαθεί να αποκτήσει τον δικό του έλεγχο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Πιο επικριτική, η βελγική LaCroix «Το ελληνικό κράτος βάζει στην τσέπη του 246 εκατομμύρια ευρώ για τη χορήγηση τεσσάρων αδειών για ιδιωτικά κανάλια
Παρόλα αυτά έκανε λόγο για μια «πολύ αμφιλεγόμενη διαδικασία και προσθέτει ότι ένας από τους νικητές της δημοπρασίας είναι πρόσωπο κοντινό στον πρωθυπουργό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το