Κατηγορίες: Ελλάδα

Πώς φτάσαμε από τη συμφωνία στην κάλπη

Η πτήση από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα και την επιστροφή στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να κλειδώσουν όλες οι «καυτές» λεπτομέρειες για το δημοψήφισμα, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας γυρόφερνε στο μυαλό του αντικρίζοντας τις προτάσεις των εταίρων με τα σκληρά μέτρα.

Εμπιστος συνεργάτης του ομολογεί ότι δεν ήθελε πριν φτάσει στις Βρυξέλλες ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, αλλά προσήλθε με όλη του την «ενέργεια» για να δώσει τη μάχη υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, έστω και μετά από αρκετές υποχωρήσεις.
Το τελευταίο τριήμερο της παραμονής του στις Βρυξέλλες, όπου μπαινόβγαινε σε συσκέψεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, και στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος και για την ανάσυρση της κάλπης.
Ναι μεν ο ίδιος και όλα τα κυβερνητικά στελέχη κράδαιναν τη δύναμη της πρόσφατης λαϊκής εντολής στις δημόσιες παρεμβάσεις τους αλλά ο κ. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του ξεκίνησαν να «δουλεύουν» τα εναλλακτικά σενάρια αρκετά πριν από την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συζήτησε την πρόταση για δημοψήφισμα -αφού πήρε το συνταγματικό «διαβατήριο» με τη σχετική ανάλυση από κορυφαίο πρόσωπο της χώρας- με τους απόλυτα έμπιστους συνεργάτες του.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ελάχιστοι ακόμη πληροφορήθηκαν την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει βήμα προς την κάλπη.
Το διάγγελμα
Μάλιστα, όντας εν πτήσει προς Αθήνα, έπεσαν οι τελευταίες πινελιές της προετοιμασίας της «είδησης», της παρουσίασης του διαγγέλματος και της «θωράκισης» από παράγοντες που θα έθεταν σε κίνδυνο την ικανότητα ρευστότητας των τραπεζών – γι’ αυτό αφού ενημερώθηκε εξαρχής η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Δραγασάκης ανέλαβε να κλείσει το ραντεβού στις Βρυξέλλες με τον Μάριο Ντράγκι. Μετά την «προσγείωση» στην εσωτερική εξίσου σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας, ο κ. Τσίπρας κατευθύνθηκε χωρίς άλλο σταθμό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συγκάλεσε κυβερνητικό συμβούλιο.
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργοί, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλοι, όταν ενημερώθηκαν για την πρόταση τόνισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή – και επί της ουσίας συντάχθηκαν υπέρ της κίνησης για δημοψήφισμα.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι όταν άρχισαν να προσέρχονται τα μέλη και του Υπουργικού Συμβουλίου (δηλαδή κάποιοι αναπληρωτές και υφυπουργοί) ο πρωθυπουργός έδειχνε πια αποφασισμένος να πατήσει το «κουμπί» για δημοψήφισμα – γι’ αυτό τους ανακοίνωσε χωρίς χρονοτριβή την επιλογή του, για να λάβει εν τέλει ομόφωνα την έγκριση.
Το σίγουρο είναι ότι, αποχωρώντας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου από το Μαξίμου, οι περισσότεροι υπουργοί δεν ήξεραν ότι οι δανειστές αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις και μετά από διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους συμφώνησαν να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο απόσυρσης της πρότασής τους – να σημειωθεί δε ότι σε λίγες ώρες θα «άνοιγε» τις πύλες της η Βουλή για να ψηφίσει για το δημοψήφισμα στη βάση της κατατεθειμένης πρότασης των εταίρων!
Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και χαμογελαστός, μετά το πέρας της «καυτής» συνεδρίασης, μίλησε για «μια πολύ καλή νύχτα» και επιτέθηκε στους εταίρους.
«Καλώ αυτούς τους ακραίους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει και έχει λάβει διαβεβαιώσεις για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Θα πάνε όλα πάρα πολύ καλά», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού, προβλέποντας ότι «ο λαός μας θα ψηφίσει ”Οχι”, θα το δείτε».
Στο δε ερώτημα αν η διαδικασία θα γίνει με ανοιχτές τις τράπεζες, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε «προφανέστατα» και επιχείρησε να καταδείξει την ευθύνη άλλων παραγόντων για τη συνέχεια, μεταφέροντας το «κλίμα» του Μαξίμου και λέγοντας: «Υπάρχει ένα ερώτημα άσκησης πολιτικής.
Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο όποιος αυτήν τη στιγμή θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας παίζει με σενάρια ακραία, αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη. Καλούμε όλους να καταθέσουν πολιτικά επιχειρήματα και να μην παίζουν με τις καταθέσεις του λαού. Καλούμε κάθε θεσμικό παράγοντα και του τραπεζικού συστήματος να παίξει τον ρόλο του».
«Προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στην Ευρώπη όποιος ταυτίζει τα μνημόνια με την πορεία του ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Παππάς και κατέληξε: «Η Ευρώπη έχει το θεσμικό εκτόπισμα για να χειραφετηθεί και να βρει λύσεις που υπερβαίνουν την κρίση χωρίς το ΔΝΤ».

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εγκαταλελειμμένος

Εγκαταλελειμμένος μοιάζει ο χώρος του Ασύλου στη Γ. Δήμου. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, τα…

28 Μαΐου 2024

Διπλοπαρκάρισμα

Διπλοπαρκάρισμα στον πεζόδρομο της Κουταρέλια μεταξύ Δημητριάδος και Ερμού “συνέλαβε” προ ημερών ο φωτογραφικός φακός…

28 Μαΐου 2024

Συνελήφθη 60χρονος για ενδοοικογενειακή βία

Ακόμη ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, με μια 54χρονη να καταγγέλλει…

28 Μαΐου 2024

Παρέμβαση

Όμορφη εικαστική παρέμβαση σε τοίχο στο παρκάκι Ρ. Φεραίου με Σπ. Σπυρίδη. Πόσο πιο όμορφες…

28 Μαΐου 2024

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ: Οι αναγκαίες αλλαγές στις ρυθμίσεις για τον καθαρισμό αστικών οικοπέδων

Σε επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια…

28 Μαΐου 2024

Η 57χρονη στη Νίκαια προσπάθησε να αυτοκτονήσει – Ελεύθερος ο σύζυγός της

Τέλος στη ζωή της προσπάθησε να βάλει η 57χρονη στη Νίκαια, η οποία νοσηλεύεται στο…

28 Μαΐου 2024