Τοπικά

Πώς έζησε τις φονικές πλημμύρες στο Βέλγιο η πρωταθλήτρια του σκι Σοφία Αγιώτη από τον Βόλο

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έπληξαν το Βέλγιο αυξάνονται. 31 είναι μέχρι τώρα οι νεκροί, ενώ τουλάχιστον 163 είναι οι αγνοούμενοι σύμφωνα με εκτίμηση του κέντρου κρίσεων. Οι αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί τους σε περίπτωση που αναζητούν κάποιον δικό τους άνθρωπο. Τις πλημμύρες στο Βέλγιο όπου ζει, περιέγραψε στη «Θ» η πρωταθλήτρια του σκι Σοφία Αγιώτη.

Η Σοφία μένει από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Λιέγη και σπουδάζει Ιατρική. Στη Λιέγη διαμένει μαζί με την αδερφή της Μαρία ακριβώς δίπλα από τον ποταμό Μεύση (ή Μόσα). Πριν τις 15 Ιουλίου, έβρεχε για πέντε ημέρες συνεχόμενα στη Λιέγη, αλλά και στις γύρω περιοχές. Το ποτάμι φούσκωνε συνέχεια και κάποια στιγμή ξεχύλισε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κοντινές περιοχές. Αντίθετα οι περιοχές γύρω από τη Λιέγη πλημμύρισαν λόγω του μεγάλου όγκου του νερού από τη βροχόπτωση.
«Μιλούσαμε με ανθρώπους που διαμένουν στις γύρω περιοχές και γινόταν πανικός. Είχαν χάσει τα αυτοκίνητά τους. Δεν ήξεραν που είναι οι συγγενείς τους» δήλωσε στη «Θ» η Σοφία. Μιλώντας για την ημέρα της καταστροφής, η ίδια ανέφερε:
«Στις 15 Ιουλίου δουλεύαμε μαζί με την αδερφή μου στο Νοσοκομείο. Από το πρωί η αστυνομία έστελνε μηνύματα και ειδοποιούσε τον κόσμο στους δρόμους που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι ότι θα ανέβει η στάθμη του νερού. Ζητούσαν από τον κόσμο να προσέχει και τους συμβούλευαν να βρίσκονταν σε όροφο ή να φύγουν από το σπίτι. Εμείς φύγαμε πολύ νωρίς και δεν είδαμε τι συνέβη καθώς δουλεύαμε μέχρι 10 το βράδυ».

Στο Νοσοκομείο υπήρξε άμεση κινητοποίηση για να εξασφαλίσουν κρεβάτια στο προσωπικό που δεν μπορούσε να γυρίσει στο σπίτι του λόγω της βροχής ή λόγω επικινδυνότητας από την πλημμύρα. Μάλιστα, το Νοσοκομείο προετοιμάστηκε να δεχθεί και ανθρώπους που μπορεί να τραυματίστηκαν λόγω των πλημμυρών.
«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αμέσως. Υπήρχαν εργαζόμενοι που δεν μπορούσαν να γυρίσουν σπίτι τους είτε γιατί είχε πλημμυρίσει είτε γιατί οι περιοχές από τις οποίες περνούσαν για να γυρίσουν σπίτι ήταν πλημμυρισμένες» πρόσθεσε. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν κινήθηκαν την επόμενη ημέρα, ενώ παρέμειναν κλειστοί κάποιοι δρόμοι» δήλωσε.
Στο Νοσοκομείο υπήρξε ακόμη πρόβλεψη να μην δοθεί εξιτήριο σε ασθενείς που καταστράφηκαν τα σπίτια τους προκειμένου να μπορέσουν να διαμείνουν ακόμη λίγες ημέρες εκεί, μέχρι να βρεθεί μία λύση ή κάποιο σπίτι για να φιλοξενηθούν.

«Επικρατούσε ένας πανικός στο Νοσοκομείο. Έψαχναν ποιοι θα κάνουν τις βάρδιες, καθώς υπήρχαν εργαζόμενοι που δεν μπορούσαν να έρθουν. Εγώ και η αδερφή μου κοιμηθήκαμε σε έναν φίλο μας. Καταφέραμε να φτάσουμε στο σπίτι του καθώς το νοσοκομείο βρίσκεται στην κορυφή της πόλης. Αφήσαμε το αυτοκίνητό μας για να μπορέσουμε να μετακινηθούμε» συνέχισε.
Όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους η Σοφία και η Μαρία την επόμενη ημέρα, το υπόγειο του σπιτιού τους είχε πλημμυρίσει και ευτυχώς δεν ανέβηκε παραπάνω η στάθμη. Δρόμοι παρέμεναν κλειστοί και οι εργαζόμενοι του Δήμου καθάριζαν την περιοχή.
«Ρωτήσαμε μεγαλύτερους ανθρώπους και μας είπαν ότι έχει να συμβεί κάτι ανάλογο, δηλαδή να βρέξει τόσο πολύ και να ξεχειλίσει το ποτάμι, πάνω από 50 χρόνια» πρόσθεσε.

Φωτό: Η Σοφία (αριστερά) και η Μαρία Αγιώτη 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το