Τοπικά

POS «έτρεξε» η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Τα POS διευκολύνουν καταναλωτές, επιχειρήσεις, κράτος, αλλά ταυτόχρονα ταλαιπωρούν επιχειρήσεις.
Απ’ ό,τι φάνηκε μετά από μια ακόμα παράταση το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων δεν ήταν το αναμενόμενο.
Από τους επαγγελματίες της περιοχής που ασχολούνται με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών ο κ. Ι. Κανταρτζής, που διατηρεί κατάστημα στον Βόλο με ταμειακές μηχανές, και ο οποίος μίλησε στη «Θ» για τα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους και πώς μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένα σύστημα που δεν έχει ολοκληρωθεί σε τεχνική βάση και δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Όπως υποστηρίζει, οι επιχειρήσεις δεν έδειξαν πρόθυμες σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σχεδόν το 60% από αυτές εκδήλωσε ενδιαφέρον να τοποθετήσει POS και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
«Υπάρχει δυσκολία να υποστηριχθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Χρειάζεται παράταση που να δίνει περιθώριο βελτίωσης σε τεχνικές και μεθόδους πιο ολοκληρωμένων λύσεων. Τα voucher δεν έχουν χρησιμοποιηθεί παρά μόνο κατ’ ελάχιστον λόγω προβλημάτων και με το τραπεζικό σύστημα επισημαίνει ο κ. Κανταρτζής.
Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την τοποθέτηση των εν λόγω μηχανών «έτρεξαν» να προλάβουν την προθεσμία, αλλά αντικειμενικά αυτό δεν ήταν τεχνικά εφικτό.
Τονίζουν εκ νέου την αναγκαιότητα νέας παράτασης, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και αναγκάζονται να πηγαίνουν σε μια επιχείρηση για την σύνδεση του μηχανήματος από μια έως πέντε ή και έξι φορές προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται, υποστηρίζει ο ίδιος.

Το τραπεζικό σύστημα επίσης δέχεται τεράστια πίεση, αλλά είναι ανακόλουθες οι κινήσεις και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και αναμονή. Ωστόσο, με e-mail από την ΑΑΔΕ ενημερώθηκαν όσοι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν συνδεθεί ακόμα και κλήθηκαν μέχρι 1η Απριλίου να επικοινωνήσουν με την επιχείρηση από την οποία έχουν προμηθευτεί την ταμειακή τους μηχανή και, κατά περίπτωση, να κλείσουν ραντεβού σε ημερομηνία εντός του Απριλίου για την αναβάθμιση της ταμειακής τους μηχανής και τη διασύνδεσή της με το POS που διαθέτουν και να δηλώσουν ότι η ταμειακή μηχανή είναι διασυνδεδεμένη με εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP).
Εναλλακτικά έως την πρώτη ημέρα επανέναρξης λειτουργίας της επιχείρησης, αν αυτή ήταν κλειστή καθ’ όλη την περίοδο του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, λόγω εποχικότητας.
Σε αυτήν την περίπτωση, η υποχρέωση διασύνδεσης μεταφέρεται για τις 31/5 ή για τις 30/6 (με δήλωση ραντεβού που θα γίνει έως τις 31/5).
Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση αφορά στο σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση, ενώ σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ολοκλήρωσής της οι υπόχρεοι κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα της τάξης των 10.000-20.000 ευρώ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ναρκωτικά: Η «χαρτογράφηση» της κοκαΐνης στην Ευρώπη

Αύξηση στη χρήση κοκαΐνης παρατηρείται στην Ευρώπη, στην οποία αποτελεί το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο…

12 Ιουνίου 2024

Eurostat: Ενας στους τέσσερις Έλληνες ζούσε στο όριο της φτώχειας το 2023

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ελλάδα και δύο στους δέκα στην ΕΕ ζουν στο όριο…

12 Ιουνίου 2024

Ηλεία: Κάηκε το σπίτι του δολοφόνου της 11χρονης Βασιλικής

Φωτιά πήρε η λυόμενη κατοικία του 37χρονου δολοφόνου της 11χρονης Βασιλικής στην Μυρτιά Πύργου λίγα…

12 Ιουνίου 2024

Κουβέιτ: Τεράστια φωτιά σε χώρο φιλοξενίας εργατών – Δεκάδες νεκροί

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι άτομα σκοτώθηκαν σε τεράστια φωτιά ξέσπασε σε κτήριο που χρησιμοποιούταν για τη…

12 Ιουνίου 2024

Κηφισιά: Ανησυχία για τους καπνούς μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο και τη μεγάλη φωτιά – Συγκλονιστικά βίντεο

Περιορίστηκε η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο «Παλαμίδης» στην Κηφισιά, η οποία προκλήθηκε από έκρηξη το…

12 Ιουνίου 2024

Ηλεία: Θλίψη και οργή στην κηδεία της 11χρονης που δολοφονήθηκε από το θείο της

Πόνος, οργή, κι ένα τεράστιο «γιατί», διαγράφονται στα πρόσωπα της οικογένειας και των συγχωριανών της…

12 Ιουνίου 2024