Τοπικά

Πως είδαν οι Βολιώτες τις νέες τιμές στα σούπερ μάρκετ

Πρεμιέρα χθες Παρασκευή 1η Μαρτίου για την εφαρμογή των τεσσάρων νέων δραστικών κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά την επίσκεψή του σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί οι τιμές σε 3.900 βασικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό. Ήδη διαπιστώσαμε ότι και στο βρεφικό γάλα οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15%. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας…Τα μέτρα που λάβαμε είναι μόνιμα, διαρθρωτικά και αποσκοπούν στο να διορθώσουν δομικές στρεβλώσεις δεκαετιών στην αγορά. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και να οδηγηθούμε σε μόνιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Η «Θ» βρέθηκε χθες νωρίς το πρωί σε δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Νέα Ιωνία και συνομίλησε με καταναλωτές σχετικά με τις τιμές των προϊόντων.
Οι υπάλληλοι με καρότσια και καρτελάκια άλλαζαν τις τιμές σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι με μπλοκάκι και χαρτί κοιτούσαν τις διαφορές στις τιμές.
Ζευγάρι ηλικιωμένων που έκανε χθες τα ψώνια του, κλήθηκε να πληρώσει 158 ευρώ με τον ηλικιωμένο συνταξιούχο να αποκρίνεται στην ταμία «Φωτιά και λάβρα το σούπερ μάρκετ. Που πήγαν οι μειώσεις των τιμών που μας έλεγαν;».
Σε άλλη περίπτωση, κυρία που έκανε τα ψώνια της ανέφερε ότι είδε διαφοροποιήσεις στις τιμές κυρίως σε καθαριστικά, σαμπουάν και αφρόλουτρα, ενώ οι προσφορές σε ελαιόλαδο και γάλα, είχαν ως αποτέλεσμα αυτά τα δύο είδη, να γίνουν ανάρπαστα μέσα σε λίγες ώρες σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ.
Οι περισσότεροι καταναλωτές, αυτό που ζητούν κι όπως τονίζουν στη «Θ» είναι, όχι μόνο να μειωθούν οι τιμές, αλλά να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα και αντίστοιχα, να υπάρξει αύξηση των μισθών, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τέσσερα μέτρα
Τα τέσσερα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, στα οποία έγιναν οι επεκτάσεις είναι τα εξής:
1. Μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
2. Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
3. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά ψάρια και κρέατα.
4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος έχει οριστεί πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στα δικαστήρια δύο ξαδέρφια μετά από άγριο τσακωμό

Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου βρέθηκαν χθες δύο μεσήλικα ξαδέρφια από τον Αλμυρό μετά από…

2 Μαρτίου 2024

Ολοκληρώθηκε η εξεταστική σε 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την εξεταστική για το χειμερινό εξάμηνο ολοκλήρωσαν 31 από τα 35 Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,…

2 Μαρτίου 2024

Ερμού: Τα νεότερα για την υγεία της 22χρονης – «Θα έχει μειωμένη ποινή»

Καλύτερη είναι η κατάσταση της υγείας της 22χρονης Νικολέτας, η οποία μαχαιρώθηκε εν ψυχρώ το…

2 Μαρτίου 2024

Διακοπή ρεύματος σε περιοχές των Δήμων Βόλου και Αλμυρού

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ…

2 Μαρτίου 2024

Δράσεις εθελοντισμού και προσφοράς από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ν. Ιωνίας – Βόλου

Με αφορμή την Ημέρα Σκέψεως (γενέθλια του ιδρυτή 22 Φεβρουαρίου 1857), η Ένωση Παλαιών Προσκόπων…

2 Μαρτίου 2024

Νίκος Τέγος: Η «Λαική Συσπείρωση», καταψηφίζει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου «Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας»

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (1/3/2024), ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαικής Συσπείρωσης» Νίκος…

2 Μαρτίου 2024