Αθλητισμός

Πως διαβάζεται η πτώση αποδόσεων στο στοίχημα

Ως γνωστόν, η σημαντικότερη παράμετρος του αγαπημένου σπορ που ακούει στο όνομα στοίχημα είναι οι προσφερόμενες αποδόσεις. Πρόκειται για μία έννοια που πολύ συχνά υπόκειται σε μικρές ή μεγάλες μεταβολές. Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφορεί ευρέως στον στοιχηματικό κόσμο ο όρος «πτώση αποδόσεων». Ήρθε λοιπόν η ώρα να εξετάσουμε πως ακριβώς μεταφράζεται ο όρος αυτός και κυρίως που οφείλεται.
Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση των αποδόσεων είναι πλέον πολλοί. Ο κάθε ένας όμως έχει τη δική του σημαντική επίδραση στις τιμές που αρχικά συναντάμε:

Ένα σημείο παίρνει πολύ ποντάρισμα: Είναι ο βασικότερος λόγος που δύναται να «ρίξει» την απόδοση ενός σημείου. Βάσει των εκάστοτε συνθηκών μιας αναμέτρησης, είναι πολύ πιθανό η απόδοση ενός σημείου (πχ του άσου) να θεωρηθεί από την πλειοψηφία των παικτών ως μεγάλη στοιχηματική ευκαιρία. Ως άμεσο αποτέλεσμα, το σημείο αυτό «φορτώνεται» πολύ, περιλαμβάνεται δηλαδή στα δελτία πολλών χιλιάδων παικτών συγκεντρώνοντας έτσι υψηλά ποσά πονταρίσματος. Αυτό οδηγεί τελικά στην πτώση της απόδοσης του σημείου ως μια προσπάθεια από τις στοιχηματικές εταιρίες να βάλουν φρένο στα πονταρίσματα.

Οι ειδήσεις της τελευταίας στιγμής: Μπορεί το αρχικό ρεπορτάζ γύρω από μια αναμέτρηση να μην έχει να παρουσιάσει κάτι αξιοσημείωτο. Στην πορεία όμως μπορούν να προκύψουν διάφορες ειδήσεις όπως τραυματισμοί τελευταίας στιγμής, ένταση στα αποδυτήρια μιας ομάδας, μεγάλο rotation σε περίπτωση που πχ ακολουθεί ευρωπαϊκό παιχνίδι ή ακόμα και αλλαγές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Όλα τα παραπάνω, υπολογίζονται σε δεύτερο χρόνο από τους μπουκ και πολλές φορές οδηγούν σε πτώση των αρχικών αποδόσεων.

Τα λεγόμενα «στημένα»: Επειδή ο κόσμος που ζούμε μόνο αγγελικά δεν είναι πλασμένος, τα χειραγωγημένα ή αλλιώς στημένα παιχνίδια συνεχίζουν να υφίστανται. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για παιχνίδια από υποδεέστερα πρωταθλήματα και η πληροφόρηση γύρω από αυτά γίνεται κάτω από άκρα μυστικότητα. Συνεπώς, για όλο αυτό το «παρασκήνιο» μαθαίνουμε είτε εκ των υστέρων είτε όταν είναι πολύ αργά και οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν ρίξει στο ναδίρ τις αποδόσεις ή ακόμα έχουν φράξει εντελώς τη δυνατότητα στοιχηματισμού στις συγκεκριμένες ύποπτες αναμετρήσεις.

Τα λάθη των μπουκ: Η διαδικασία με την οποία βγαίνει μία απόδοση περιλαμβάνει δύο στάδια: τον αρχικό υπολογισμό (raw odds) από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα λογισμικού και τις πινελιές που προσθέτουν στη συνέχεια οι μπουκ. Επειδή όμως οι μπουκ είναι αυτό που λέμε «ανθρώπινος παράγοντας», συμβαίνει κάποιες φορές να εκτιμήσουν λάθος τα στοιχεία μιας αναμέτρησης και να προσφέρουν αποδόσεις υψηλότερες του αναμενομένου. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε αγορές οι οποίες ανοίγουν και είναι διαθέσιμες αρκετό καιρό πριν την διεξαγωγή των αναμετρήσεων. Τέτοια σημεία, ανακαλύπτονται από μια μεγάλη μερίδα παικτών, παίρνουν υψηλά πονταρίσματα και εν τέλει οι μπουκ διορθώνουν το λάθος τους προβαίνοντας σε μείωση των αποδόσεων.

Ο ρόλος των κερδοσκόπων: Όπως σε όλες τις δραστηριότητες, έτσι και στο στοίχημα υπάρχουν και οι επαγγελματίες του είδους. Η συγκεκριμένη κατηγορία παικτών αυτό που κάνει είναι να ποντάρει αμύθητα ποσά σε ένα σημείο, προκαλώντας έτσι τις στοιχηματικές πλατφόρμες να ρίξουν την απόδοση του. Οι υπόλοιποι παίκτες, παρατηρώντας την αφύσικη αυτή πτώση, ποντάρουν αντίστοιχα με αποτέλεσμα να έχουμε άνοδο στις αποδόσεις των υπολοίπων σημείων. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται στοιχηματικές ευκαιρίες για σίγουρα κέρδη ανεξάρτητα από το σημείο που τελικά θα επαληθευτεί. Συνεπώς, οι αποδόσεις δέχονται μια συνεχή αυξομείωση και οι αποκαλούμενοι «κερδοσκόποι» απολαμβάνουν το κέρδος που έχουν πρόωρα εξασφαλίσει.

Τα βασικά σημεία στην πτώση των αποδόσεων
Διαπιστώνοντας την πτώση στην απόδοση ενός σημείου που σας ενδιαφέρει θα πρέπει να ελέγξετε τα παρακάτω:

  • Το πλήθος των εταιριών όπου παρατηρείται η πτώση: Η μεταβολή (πτώση) στην απόδοση ενός σημείου από μία στοιχηματική πλατφόρμα δεν αποτελεί πραγματικό κριτήριο. Θα πρέπει να έχετε μια γενικότερη εικόνα της αγοράς έτσι ώστε να εξακριβώσετε αν η υπό εξέταση πτώση απεικονίζει μια γενικότερη τάση. Για να βεβαιωθείτε ότι η πτώση είναι αντιπροσωπευτική της τάσης της αγοράς θα πρέπει να παρατηρείται τουλάχιστον στο 70% των bookmakers.
  • Συμβουλευτείτε τις κατάλληλες πηγές: Επειδή είναι αδύνατο να τσεκάρετε μία προς μία τις στοιχηματικές εταιρίες, καλό είναι να συμβουλευτείτε ιστοσελίδες όπως η “Hot-odds” και η “Betxplorer”.

Βρίσκοντας αξία στην πτώση των αποδόσεων
Μιλώντας για πτώση αποδόσεων, δε σημαίνει πως οποιαδήποτε μικρή αλλαγή προς τα κάτω αποτελεί και ευκαιρία για να ποντάρουμε. Αντιθέτως, για να μας δελεάσει μια πτώση απόδοσης, θα πρέπει να κυμαίνεται μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Η μεγαλύτερη αξία κρύβεται στα παρακάτω όρια μεταβολών:

  • Μια απόδοση του 2.00, αποκτά αξία όταν πέσει στο 1.70 ή και λιγότερο. Σε αυτό το ύψος αποδόσεων γενικότερα αναζητάμε πτώση της τάξης του 0.30 ή και μεγαλύτερο έτσι ώστε να υπάρχει στοιχηματική αξία.
  • Για αποδόσεις μεταξύ 2.00 και 3.00, η πτώση αποκτά αξία όταν ανέρχεται τουλάχιστον σε 0.50. Είναι οι περιπτώσεις όπου τις περισσότερες φορές το αουτσάιντερ του 2.90 μετατρέπεται σε φαβορί του 2.40.
  • Σε ότι αφορά τις μεγαλύτερες αποδόσεις, πχ αυτές που κυμαίνονται κοντά στο 5.00, για να μας ενδιαφέρει ως αξία η πτώση τους πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 1 μονάδα, αν όχι περισσότερο.

Όσα διαβάσατε στο παραπάνω άρθρο θα σας κατατοπίσουν στο να διαβάσετε και να ερμηνεύσετε την πτώση των αποδόσεων, ένα φαινόμενο που είναι σχεδόν καθημερινό στο χώρο του στοιχήματος. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να είστε ενημερωμένοι και να ελέγχετε αν και ποιοι παράγοντες δικαιολογούν την εκάστοτε πτώση σε μια απόδοση. Αν το καταφέρετε, οι πιθανότητες να βγείτε κερδισμένοι μακροπρόθεσμα είναι πλέον υπέρ σας!

Δείτε εδώ τις καλύτερες στοιχηματικες εταιρίες με άδεια στην ελλαδα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το