Κόσμος

Πώς χρηματοδότησε το Κατάρ τζιχαντιστές στη Συρία -Tα λύτρα του 1 δισ. δολαρίων

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια φέρεται να κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας του εμιράτου, που είχαν απαχθεί στο Ιράκ στη διάρκεια ενός σαφάρι – κίνηση που πυροδότησε -μαζί με άλλες αιτίες- την απόφαση των αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Ντόχα.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times επικαλούμενοι διοικητές αντάρτικων ομάδων και κυβερνητικούς αξιωματούχους της περιοχής, το Κατάρ έδωσε τα χρήματα σε παρακλάδι της Αλ Κάιντα και σε Ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας για να απελευθερωθούν 26 μέλη της βασιλικής οικογένειας, που είχαν πάει για κυνήγι με γεράκια στο νότιο Ιράκ και περίπου 50 αντάρτες που είχαν αιχμαλωτίσει οι τζιχαντιστές στη Συρία. Η συμφωνία του περασμένου Απριλίου ενέτεινε τις ανησυχίες στους Άραβες γείτονες του μικρού -με έκταση λίγο παραπάνω από διπλάσια της Κύπρου- πλην πλούσιου εμιράτου για το ρόλο που παίζει στην ευρύτερη περιοχή.

Και χθες η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις και τις συγκοινωνιακές συνδέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.

Η καταβολή των λύτρων φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αν και η Ντόχα αρνείται επίμονα ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις απορρίπτοντας ως εντελώς αβάσιμες τις αιτιάσεις των γειτόνων της.

Όμως η κόντρα αυτή κρατά καιρό. Το εμιράτο, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, χρησιμοποιεί τα τεράστια πλούτη του για να οικοδομεί σχέσεις απ’ την Ουάσιγκτον μέχρι το Τόκιο και το Λονδίνο, προκαλώντας ωστόσο τη μήνη των επικριτών του, που το κατηγορούν ότι επιχειρεί στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα κινήσεις δυσανάλογες του μεγέθους του, ότι αναμειγνύεται σε περιφερειακές υποθέσεις καθώς και ότι χρησιμοποιεί το Al Jazeera για να προπαγανδίζει τις θέσεις του.

«Εάν θέλεις να μάθεις πώς χρηματοδοτεί το Κατάρ τους τζιχαντιστές ρίξε μια ματιά στη συμφωνία για τους ομήρους», ανέφερε στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης. «Αυτή η συμφωνία δεν είναι η πρώτη. Έχουν γίνει πολλές από την έναρξη του πολέμου», πρόσθεσε.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

Το Κατάρ έδωσε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε Ιρανούς και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζει η Τεχεράνη κι άλλα 200 με 300 εκ. σε ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία, κυρίως δε στην οργάνωση Tahrir al-Sham, που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα. Οι άνθρωποι που αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στους FT -δύο κυβερνητικoί αξιωματούχοι στην περιοχή, τρεις αρχηγοί σιϊτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και δύο στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης- λένε ότι η συμφωνία αυτή αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο το Κατάρ χρησιμοποιεί ως πρόφαση την καταβολή λύτρων για να χρηματοδοτεί τζιχαντιστές στη Συρία.

Αλλά τους άραβες γείτονές του εξόργισε περισσότερο ότι το Κατάρ μπορεί να έδωσε χρήματα στην Τεχεράνη, την οποία κατηγορούν ότι υπομοχλεύει αναταραχές στον αραβικό κόσμο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους γείτονες του, είναι βεβαίως πως το Κατάρ κατηγορείται ότι έδωσε χρήματα και στο Ιράν, το οποίο οι υπόλοιπες χώρες κατηγορούν ότι πυροδοτεί εντάσεις στην περιοχή. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες μαρτυρίες, οι όμηροι κρατούνταν στο Ιράν.
Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το