Ελλάδα

Πώς αντιδρούν οι Αθηναίοι στο ρατσισμό

ratsismos
Το δικό της μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό στέλνει με ένα κοινωνικό πείραμα η «ActionAid» ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου.
Τι κάνουμε όταν ένας άνθρωπος δέχεται ρατσιστική επίθεση; Το ερώτημα αυτό θέλησε να απαντήσει η ΜΚΟ στήνοντας ένα σκηνικό φραστικής ρατσιστικής επίθεσης στην Αθήνα. Στις 20 Φεβρουαρίου δύο ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές και ο άλλος από την Ελλάδα βρέθηκαν σε δύο στάσεις λεωφορείου στην περιοχή Συγγρού-Φιξ.
«Σήκω από το παγκάκι να καθίσει κανένας άνθρωπος», επαναλάμβανε διαρκώς ο Έλληνας ηθοποιός θέλοντας να προσβάλει τον μετανάστη από το Μπαγκλαντές.
Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε 22 φορές σε οκτώ ώρες και περισσότεροι από 200 περαστικοί υπολογίζεται ότι ήταν οι μάρτυρες του στιγμιότυπου. Την ίδια ώρα οι κάμερες της «ActionAid» κατέγραφαν το σκηνικό και τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο.
Κάποιοι σώπασαν, κάποιοι επικρότησαν τις προσβολές. Οι περισσότεροι όμως αντέδρασαν. «Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν θετικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της «ActionAid Ελλάς», Άννα Μπότσογλου. Συγκεκριμένα, τις 15 φορές οι παρευρισκόμενοι υπερασπίστηκαν το θύμα, τέσσερις φορές ο κόσμος αδιαφόρησε και μόλις δύο φορές παριστάμενοι τάχθηκαν υπέρ του θύτη. Σε μία περίπτωση υπήρξαν συγχρόνως και οι δύο αντιδράσεις, υπεράσπισης του θύματος και του θύτη.
«Απέναντι στην αδικία είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι νομίζουμε», καταλήγει το σχετικό βίντεο της «ActionAid» που καταγράφει το κοινωνικό πείραμα. «Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς και τελειώνει από εμάς. Ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται», δηλώνει ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της «ActionAid Ελλάς».
Όπως εξηγεί η κ. Μπότσογλου το κοινωνικό αυτό πείραμα εντάσσεται στην εκστρατεία της «ActionAid» ενάντια στον ρατσισμό, που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και συνεχίζεται. Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχουν παραχθεί άλλα δύο βίντεο κατά της ξενοφοβίας, από τα οποία το πρώτο σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, ενώ στο δεύτερο συμμετείχαν διάσημοι Έλληνες δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και αθλητές.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το