Πολιτισμός

Πορτραίτο του αγωνιστή του 1821 από τη Μακρινίτσα Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου

Με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», πραγματοποιήθηκε η ιδέα και προσφορά του Γιώργου Γκέκου – Μαύρου και αναρτήθηκε φωτογραφία με τη μορφή του Μακρινιτσιώτη ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου στην είσοδο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μακρινίτσα.
Την προσεχή Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11.30, ο σεβ. μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος, θα κάνει την επίσημη παρουσίαση του πορτρέτου του ήρωα. Από τη στιγμή αυτή και μέσω του ενημερωτικού υλικού που συμπληρώνει την ενέργεια, θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα, πρώτα οι συμπατριώτες του και στη συνέχεια η μαθητιώσα νεολαία και όλοι οι πολίτες που επισκέπτονται το Κ.Π.Ε. στη Μακρινίτσα να γνωρίσουν τη δράση και την προσφορά του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου.
Η σεμνή εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου «Η επιστροφή» του Γεώργιου Ι. Γκέκου, των εκδόσεων «ΚΑΠΟΝ», από τον Πασχάλη Δήμου, εκπαιδευτικό, διευθυντή του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.
Η ιδέα γεννήθηκε από το βιβλίο του εμπνευστή Γιώργου Γκέκου, «Η Επιστροφή. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823», το οποίο προέκυψε μετά την έρευνα που έκανε τα τελευταία χρόνια σε αρχεία Γερμανίας και Ελβετίας για την προσφορά των φιλελλήνων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Ήρθαν στο φως άγνωστα ντοκουμέντα που ανέφεραν αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη να επιστρέφουν στην Ελλάδα πεζοί μέσω Ρωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Ελβετίας και Γαλλίας, και με καράβια από τη Μασσαλία για το Αιγαίο. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το πείσμα τους για συνέχιση του αγώνα, οι τεράστιες απώλειες στην πορεία, η θερμή φιλική υποδοχή και μεγάλη υποστήριξη που είχαν από Γερμανούς και Ελβετούς πολίτες, και οι πολλές μαρτυρίες αγωνιστών που ήταν άγνωστες στην Ελλάδα και κατέγραψαν οι Ελβετοί, και δημοσίευσαν ήδη από το 1823
Ο Γεώργιος Γκέκος είχε την ιδέα, ανέλαβε όλο το οικονομικό κόστος, και η «Μαγνήτων Κιβωτός» μαζί με το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας υλοποίησαν την πρότασή του.

Έτσι, από την προσεχή Κυριακή 17 Οκτωβρίου, όσοι επισκέπτονται τη Μακρινίτσα θα έχουν την ευκαιρία να δουν την κορνίζα με τη φωτογραφία του και να ενημερωθούν για τη δράση του.
Στη συνέχεια το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας σχεδιάζει να υλοποιήσει διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη συμμετοχή της Μακρινίτσας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, που θα την παρουσιάσει ο ίδιος ο Γεώργιος Γκέκος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το