Τοπικά

Η Πορταριά φορά τα γιορτινά της σήμερα για την αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου

Τα γιορτινά της φορά σήμερα η Πορταριά, όπου για ακόμη μια χρονιά θα πραγματοποιηθεί ο πηλιορείτικος γάμος ο οποίος ξεκίνησε ως έθιμο από τη δεκαετία του ‘60 και συνεχίζει να τελείται προσελκύοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων ντόπιων και επισκεπτών. Το έθιμο του παραδοσιακού γάμου όπως αυτός εξελίσσονταν στην Πορταριά από το μεσοπόλεμο και πριν θα γίνει σήμερα με τους επισκέπτες να είναι για ακόμη μια φορά πολλοί. Όλα είναι έτοιμα και κυρίως ο γαμπρός και η νύφη έχουν μπει για τα καλά στο ρόλο τους, ώστε να αναβιώσει το έθιμο.

Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς σήμερα Κυριακή το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, από τις 11:30 μέχρι τις 15:00, τα μπρατίμια με συνοδεία ζωντανής μουσικής θα ξεκινήσουν τον Πηλιορείτικο Γάμο. Μια σειρά από έθιμα όπως η μεταφορά των προικιών με τα άλογα, το κόψιμο του νυφικού και άλλα θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια του Πηλιορείτικου Γάμου. Το βράδυ πάλι μετά τις 19:30 τα κλαρίνα και τα νταούλια πάλι θα ηχήσουν και άλλα έθιμα θα αναβιώσουν όπως το ξύρισμα του γαμπρού, το γαμήλιο γεύμα και το κρέμασμα του γαμπρού. Στο τέλος του Γάμου το ”Ορμίνιο” θα κεράσει σε όλους μπακλαβά, το παραδοσιακό κέρασμα του γάμου, και όλοι μας θα ευχηθούμε, ” Και του χρόνου!”. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού, με ζωντανή ορχήστρα, όπως αρμόζει σ’ ένα παραδοσιακό γάμο.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το σύλλογο Ορμίνιο Πορταριάς με τη στήριξη του Δήμου Βόλου.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ελένη Γιαλαμά τόνισε πως ο Πηλιορείτικος Γάμος που αναβιώνει από τη δεκαετία του ’60, χωρίς διακοπή από τα τέλη της δεκαετίας του ’70,  και μετέπειτα, αποτελείται πλέον από μια σειρά λαϊκών δρώμενων τα οποία έμμεσα προτείνουν και αναδεικνύουν την μέθεξη, την απόλυτη συμμετοχή και ταύτιση των καλεσμένων – ολόκληρου του χωριού με τους νεόνυμφους. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 από μια ομάδα κατοίκων του χωριού μας, με σκοπό την διατήρηση και διάδοση των εθίμων του γάμου στο Πήλιο, όπως γινόταν τον παλιό καλό καιρό. Από τότε και μέχρι σήμερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου η αναπαράσταση των εθίμων του πηλιορείτικου γάμου, με την συμμετοχή πολλών κατοίκων του χωριού μας και της περιοχής.

Ας μην  ξεχνάμε ότι οι πρώτοι διοργανωτές – ο ΑΕΣ Ορμίνιο Πορταριάς  και η Κοινότητα Πορταριάς – θέλησαν να δημιουργήσουν ένα δρώμενο που σχετίζονταν με τους  καλοκαιρινούς παραθεριστές  –  βασισμένο στη μνήμη των διακοπών των μεγάλων και πλούσιων αιγυπτιώτικων οικογενειών της Πορταριάς  των παλαιότερων εποχών – που κατακλύζουν το χωριό, ως ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό. Άλλωστε και η λειτουργία της Κυριακής του Πηλιορείτικου Γάμου είναι αφιερωμένη υπέρ της υγείας των παραθεριστών και οι μπράτιμοι επισκέπτονται την εκκλησία έφιπποι για να πάρουν την ευλογία του ιερέα με το πέρας του εκκλησιασμού. Ο λόγος που αναπτύσσεται είναι απλός, περιπαιχτικός, ανεκτικός, ποιητικός εντέλει, και μια κίνηση που αναδεικνύει με τον ομορφότερο τρόπο το λαϊκό θέατρο του δρόμου και χοροί. Κομμάτια από το χθες μεταφορά με ζώα, φιλέματα με μπακλαβά και τσίπουρο που τελικά βοηθούν όχι στην γνώση της ζωής των προγόνων μας μόνον, αλλά και στη βίωση τους.

 

 Και πραγματικός γάμος…
Η ίδια αναφέρει πως «Μάλιστα μια χρονιά ο γάμος έγινε πραγματικός, γιατί ένα ζευγάρι νέων από την περιοχή μας, επέλεξε να δεθεί με τα δεσμά του γάμου με αυτόν τον παραδοσιακό γάμο. Ακόμη μερικά ζευγάρια που έπαιξαν κατά καιρούς το ρόλο της νύφης και του γαμπρού, στα έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου, στη συνέχεια έγιναν πραγματικά ζευγάρια και παντρεύτηκαν. Έτσι εκτός από την διατήρηση και την διάδοση της παράδοσης η αναβίωση των εθίμων του γάμου για μερικά ζευγάρια αποδείχτηκε γούρικος.

Η αναβίωση πραγματοποιείται με κέντρο την κεντρική πλατεία της Πορταριάς  και μπροστά από τα 2 Πηλιορείτικα δωμάτια του γαμπρού και της νύφης που κατασκευάζονται για το σκοπό αυτό με παλιά οικιακά σκεύη, που συγκεντρώνονται από τα παλιά αρχοντικά της Πορταριάς, αλλά εξελίσσεται και στους δρόμους, σε επιλεγμένες οικίες, σε εκκλησίες του χωριού.

Η κ. Γιαλαμά κατέληξε λέγοντας πως «Δυστυχώς οι καιροί δεν επιτρέπουν την αναβίωση των εθίμων σε πραγματικό χρόνο, παρόλο αυτά ο σύλλογος Ορμίνιο Πορταριάς σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, την Τοπική Ενότητα Πορταριάς και άλλους φορείς της περιοχής, προσπαθεί να διατηρήσει τα έθιμα και να τα μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές. Ο σκοπός μας είναι η διατήρηση της παράδοσης, η προσπάθεια μας είναι προσπάθεια απέναντι στη λήθη, γιατί ένας λαός όταν ξεχνάει ή όταν δεν γνωρίζει την ιστορία του και τον Πολιτισμό του, εύκολα αλλοτριώνεται, εύκολα χάνει την ταυτότητά του. Τα παιδιά μας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κάνουν παραδοσιακούς γάμους, θα μάθουν όμως την αξία που είχε η οικογένεια στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της φιλίας που έντονα την υποδηλώνει ο ρόλος του μπράτιμου στον Πηλιορείτικο Γάμο, την αξία της προσφοράς του κεράσματος του μπακλαβά σε όλους.

Τα μέλη του ΔΣ Ορμινίου προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει να συμμετάσχει και να στηρίξει την προσπάθειά μας. Μια προσπάθεια ανιδιοτελή που επίκεντρο έχει τον άνθρωπο, την ιστορία του και τον πολιτισμό του».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Νέα γεώτρηση στην Δημοτική Κοινότητα Προμυρίου

  Νέα γεώτρηση εγκατέστησε η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου στον οικισμό Μούσγιες, στη θέση «Χαλού»,…

23 Μαΐου 2024

Αποψίλωση

Την ανάγκη να αποψιλωθούν τα χόρτα τα οποία έχουν φυτρώσει στα παρτέρια, επισημαίνουν περίοικοι στη…

23 Μαΐου 2024

Επίσκεψη

Την Παρασκευή, 17 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του Δημοτικού…

23 Μαΐου 2024

Νεκρή από σπάνια ασθένεια 33χρονη νηπιαγωγός και μητέρα ενός παιδιού 18 μηνών

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Πάτρας από τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατο της 33χρονης…

23 Μαΐου 2024

Είδος προς εξαφάνιση οι γιατροί στις Σποράδες λόγω ενοικίων – Τι λέει ο δήμαρχος Σκιάθου στο ethnos.gr

Για χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης έως και αδυναμίας λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας στα νησιά των…

23 Μαΐου 2024

Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες «επιτέθηκαν» σε παιδί – Πώς να προστατευτούμε

Ανησυχία έχει δημιουργήσει στο Ναύπλιο η παρουσία θαλάσσιων ανεμώνων στις παραλίες. Μάλιστα παιδί πήγε με…

23 Μαΐου 2024