Κόσμος

Ποροσένκο: Πάνω από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες στην ανατ. Ουκρανία

File photo of Ukrainian servicemen taking cover after firing a cannon during a military operation against pro-Russian separatists near Pervomaisk

Περισσότεροι από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, καλώντας τη Μόσχα να τους αποσύρει από το ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία από την πλευρά της απορρίπτει τους εν λόγω ισχυρισμούς, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο Ποροσένκο ήταν εκείνος που απέρριψε ειρηνευτικό σχέδιο του Βλ. Πούτιν.

“Έχουμε στο έδαφός μας περισσότερους από 9.000 Ρώσους στρατιώτες, με περισσότερα από 500 τεθωρακισμένα, βαρύ πυροβολικό και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Αν δεν είναι αυτό επίθεση, τότε τι είναι;”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

“Υπόσχομαι ότι θα υπάρξει μια σταθερή κατάσταση στην Ουκρανία εάν η Ρωσία εφαρμόσει αυτό το σημείο (των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο): το κλείσιμο των (ρωσοουκρανικών) συνόρων και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τα εδάφη μας”, πρόσθεσε.

“Η λύση (στην κρίση της Ουκρανία) είναι πολύ απλή: σταματήστε να παρέχετε όπλα, σταματήστε τον εφοδιασμό σε πυρομαχικά, αποσύρετε τα στρατεύματα και κλείστε τα σύνορα. Είναι ένα πολύ απλό ειρηνευτικό σχέδιο” τόνισε ο Ποροσένκο ο οποίος θα αναχωρήσει άμεσα από την Ελβετία και θα επιστρέψει στο Κίεβο λόγω “της επιδείνωσης της κατάστασης” στις ανατολικές επαρχίες της χώρας τις τελευταίες ημέρες.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ποροσένκο διαβεβαίωσε ότι μέσα σε δύο χρόνια η Ουκρανία δεν θα εξαρτάται πλέον από τη Ρωσία για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της. “Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σε δύο χρόνια θα είμαστε απολύτως ανεξάρτητοι από τη Ρωσία. Έχουμε ένα νέο μέσο για να λαμβάνουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο. Έχουμε την τεχνολογία για να εξάγουμε σχιστολιθικό φυσικό αέριο στη χώρα μας”, υποστήριξε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας θα συνεδριάσουν απόψε (στις 20:45 ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια “να εμποδίσουν μια νέα επιδείνωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης και μια νέα κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας”, όπως είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η Μόσχα θα επιδιώξει άμεση κατάπαυση του πυρός, δήλωσε από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι η χώρα του δεν επιδιώκει νέο Ψυχρό Πόλεμο και ότι η Δύση δεν θα καταφέρει να απομονώσει την Ρωσία.

Απέρριψε επίσης τις καταγγελίες περί αποστολής στρατιωτών και όπλων στην ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας ότι όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο θα πρέπει να παρουσιάσει και τις σχετικές αποδείξεις.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Βλ. Πούτιν, δήλωσε ότι ο Ποροσένκο ήταν εκείνος που απέρριψε ειρηνευτικό σχέδιο που του πρότεινε με επιστολή του, την περασμένη Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το