Τοπικά

Πόρισμα-φωτιά του ΓΕΩΤΕΕ για το Παναγιώτικο “Θ”

Παναγιώτικο

Άμεσος είναι ο κίνδυνος θραύσης του φράγματος Παναγιώτικο, ανέφικτη τεχνικά κρίνεται η στεγανοποίησή του και κατά συνέπεια αδύνατη η αντιμετώπιση των διαρροών, ενώ από την κατασκευή του ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για τα κυριότερα συμπεράσματα του πορίσματος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, το οποίο συντάχθηκε από γεωλόγους και επιβεβαιώνει πλήρως τα σχετικά ρεπορτάζ της «Θ». Εναλλακτικές πηγές υδροδότησης αναζητεί ήδη η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, η οποία παραδίδει το σχετικό πόρισμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόδοση ευθυνών.

Κινδυνεύει το φράγμα Παναγιώτικο σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα με αριθμό πρωτοκόλλου 390 που συντάχθηκε από γεωλόγους για το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος και παραδόθηκε ήδη στη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου.

Το πόρισμα των γεωλόγων διαπιστώνει αστοχίες στην κατασκευή του φράγματος. Οι αστοχίες εντοπίζονται «στην ασφάλεια της κατασκευής που προκλήθηκαν από επισφαλή θεμελίωση μιας άκαμπτης κατασκευής από σκυρόδεμα σε έντονα διαρρηγμένη και αποσαθρωμένη βραχομάζα». Επίσης, «στην ατελή στεγανοποίηση του υπόβαθρου θεμελίωσης του φράγματος και των αντερεισμάτων του, που οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες νερού (διαρροές), μειώνοντας σημαντικά των ωφέλεια της κατασκευής μέχρι και της, πιθανής, πλήρους εγκατάλειψής του. Ο κίνδυνος ασφαλείας της κατασκευής εντοπίζεται αρχικά στη λανθασμένη επιλογή σχεδιασμού του τύπου του φράγματος και της κατασκευής τελικά μιας εξαιρετικά άκαμπτης κατασκευής θεμελιωμένης πάνω σε μια έντονα κερματισμένη και αποσαθρωμένη βραχομάζα. Πιθανόν εξαιτίας έλλειψης γεωλογικών γνώσεων των μελετητών μηχανικών ή έντονης απαξίωσης της επίδρασης της γεωλογικής δομής στην ασφάλεια της κατασκευής» αναφέρεται στο πόρισμα.

Επιπλέον, στο πόρισμά τους οι γεωλόγοι υπογραμμίζουν τον κίνδυνο θραύσης του φράγματος.

Σχετικά στο πόρισμα αναφέρεται ότι «σήμερα το φράγμα εξακολουθεί να κινδυνεύει με θραύση εξαιτίας της παρουσίας στο αριστερό αντέρεισμα της έρπουσας αυτής ασταθούς ολισθαίνουσας μάζας» αναφέρουν οι γεωλόγοι.

Στο μεταξύ, τεχνικά ανέφικτη είναι, βάσει του πορίσματος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, η στεγανοποίηση του φράγματος Παναγιώτικο και κατά συνέπεια η αντιμετώπιση των διαρροών που παρατηρούνται.

Σχετικά υπογραμμίζεται στο πόρισμα ότι οι διαπιστώσεις των γεωλόγων «συνηγορούν σε μία αναποτελεσματική, ελλιπή στεγανοποίηση της βραχομάζας κάτω από τη θεμελίωση της πλίνθου του φράγματος, καθώς και σε μια πλημμελή επιπόλαια και αντιεπιστημονική συμπεριφορά των εμπλεκομένων με την επίβλεψη και την παρακολούθηση εκτέλεσης των έργων του φράγματος Παναγιώτικο με προεξάρχοντα τον τεχνικό σύμβουλο του έργου (ΔΕΗ). Εκτιμούμε και εμείς ότι σήμερα οποιεσδήποτε προσπάθειες στεγανοποίησης δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις διαρροές και να στεγανοποιήσουν τη βραχομάζα. Η στεγανοποίηση σήμερα είναι τεχνικά ανέφικτη» υποστηρίζεται στο σχετικό πόρισμα.

Συμπεράσματα

Από την αξιολόγηση των στοιχείων το πόρισμα του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος καταλήγει σε επτά συνολικά συμπεράσματα.

«1. Σε αντίθεση με τα διεθνή δεδομένα και ισχύοντα, όπως αποδείχτηκε και στην πράξη, κακώς έγινε η αλλαγή του σχεδιασμού του φράγματος από χωμάτινο με ζωνώδη δομή και αργιλικό πυρήνα σε λιθόριπτο με ανάντη πλάκα από σκυρόδεμα.

  1. Καταλογίζονται αδιαφορία, ολιγωρία, έλλειμμα επιστημονικής δεοντολογίας και, πιθανόν, δόλος στην ενέργεια αφαίρεσης από το γεωλογικό χάρτη 1:500 των δύο επικίνδυνων κατολισθαινουσών περιοχών στα δύο αντερείσματα του φράγματος, οι οποίες είχαν εντοπιστεί και χαρτογραφηθεί στο γεωλογικό χάρτη 1:2.000 της μελέτης (1997). Η μη αντιμετώπιση του κινδύνου, που εγκυμονούσε η ζώνη αυτή στο δεξιό αντέρεισμα και η μη λήψη έγκαιρα μέτρων αποτροπής του κινδύνου οδήγησαν άμεσα με την έναρξη των εκσκαφών για τη θεμελίωση του υπερχειλιστή στην ενεργοποίηση έντονων κατολισθήσεων και καταπτώσεων βράχων, η αντιμετώπιση των οποίων και η αποκατάσταση της ισορροπίας του πρανούς επιβάρυναν πρόσθετα μερικές εκατοντάδες εκατομμυρίων δραχμών το Ελληνικό Δημόσιο.
  2. Παρόλο που το γραφείο μελετών προχώρησε στη σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή χωμάτινου φράγματος με αργιλικό πυρήνα στα πρότυπα της μελέτης του ΑΠΘ εκτιμώντας το κόστος κατασκευής του στα 600 περίπου εκατομμύρια δραχμές, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε στη δημοπράτηση του σημερινού φράγματος στη νέα θέση με το εξαιρετικά υψηλό κόστος των 3,3 δισεκατομμυρίων δραχμών με επισφαλή επίβλεψη και παρακολούθηση ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο με πολλά δισεκατομμύρια δραχμές.
  3. Για το κατασκευασθέν τελικά φράγμα Παναγιώτικο δεν συντάχθηκε ποτέ μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Λειτουργεί μέχρι και σήμερα χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και χωρίς υδραυλική μελέτη ακαριαίας θραύσης.
  4. Στο αριστερό (νότιο) αντέρεισμα του φράγματος εξακολουθεί να υπάρχει, χωρίς να αντιμετωπίζεται προς το παρόν, μια ολισθαίνουσα μάζα από κακής ποιότητας βραχομάζα, η οποία εξακολουθεί να έρπει σε επιφάνεια ολίσθησης που διέρχεται από τον πόδα του φράγματος και ωθεί το σώμα του προς τα κατάντη επισπεύδοντας τη θραύση του.
  5. Οι πολύ σημαντικές διαρροές νερού που ανέρχονται σήμερα στο ύψος των 1,3Χ10,6 m3 έχουν ελαχιστοποιήσει ως εξαφανίσει την ωφέλιμη χωρητικότητα του ταμιευτήρα και την ωφέλεια του φράγματος, γεγονός μη αντιστρέψιμο με κανένα έργο παρέμβασης και βελτιστοποίησης.
  6. Κακώς ανετέθη από το Υπουργείο Γεωργίας σε μελετητικό γραφείο η εκπόνηση νέας μελέτης από αυτήν του ΑΠΘ, που στοίχισε πολλά περισσότερα χρήματα και ζημίωσε το Ελληνικό Κράτος».

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Εναλλακτικές πηγές υδροδότησης αναζητεί ήδη ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, ο οποίος παραδίδει το σχετικό πόρισμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόδοση ευθυνών.

«Τα κυριότερα προβλήματα» επισημαίνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής «εντοπίζονται στην ασφάλεια του φράγματος και στις διαρροές. Δυστυχώς, ο Δήμος επιβεβαιώθηκε πλήρως σχετικά με την επικινδυνότητα του φράγματος. Τριάμισι ολόκληρα χρόνια το λέγαμε και δεν μας πίστευε κανείς. Μετά από τριάμισι χρόνια ακούστηκε η αλήθεια με το πόρισμα του ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές, στο ΤΕΕ και βεβαίως θα παραδοθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την απόδοση ευθυνών. Πλέον, αναζητούμε εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, οι οποίες θα προκύψουν από την εκπόνηση μελετών» υπογραμμίζει ο κ. Λεγαντής.     

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το