Χωρίς τέλος είναι ο «Γολγοθάς» των πολιτών που αναζητούν φάρμακα και δεν μπορούν να τα βρουν, ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αλλά αυτό γίνεται με μεγάλη δυσκολία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φαρμακοποιών της πόλης η κατάσταση αυτή είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί για περίπου ένα μήνα ακόμη. Βέβαια εκτιμούν πως ενδεχομένως τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης φανούν από μεθαύριο Παρασκευή.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς αυτή την περίοδο είναι σε μεγάλη έλλειψη παιδικές αντιβιώσεις, αντιβηχικά, αναπνευστικά και ορισμένα αντιπυρετικά. Κοινώς βρίσκονται σε έλλειψη φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ιώσεων και της γρίπης.
Φαρμακοποιός τόνισε πως προσπαθούσε χθες 40 λεπτά να επικοινωνήσει με τη φαρμακευτική εταιρεία για να του στείλει φάρμακα. «Από την περασμένη εβδομάδα προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους, αλλά τελικά τα κατάφερα μόλις χθες. Μου είπαν ότι θα στείλουν τα φάρμακα σε μερικές μέρες. Οι καταστάσεις είναι δύσκολες, αφού υπάρχουν κατηγορίες, όπου οι ελλείψεις είναι μεγάλες».
Οι φαρμακοποιοί επιχειρούν να επικοινωνούν απευθείας με τις εταιρείες, όμως για να λάβουν τα φάρμακα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αντικαταβολή χωρίς πίστωση. Άρα προκύπτει και το ζήτημα κατά πόσο έχουν όλα τα φαρμακεία και την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν τις μετρητοίς τα ποσά που ζητούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα φαρμακεία συνεργάζονται και μεταξύ τους για να έχουν μια αλληλοκάλυψη στις ανάγκες.
Στα φαρμακεία γίνεται αγώνας για να μην μείνουν ανεκτέλεστες συνταγές, καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα.
Η έξαρση των ιώσεων με τη συνεπαγόμενη υψηλή ζήτηση για σκευάσματα, τη μειωμένη παραγωγή δραστικής ουσίας από την Κίνα και την Ινδία, και τις μεγάλες εξαγωγές, έχουν οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη φαρμάκων αυτή την περίοδο.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «υπάρχουν δύο κατηγορίες ελλείψεων. Η μία είναι οι ελλείψεις που αφορούν στις γενικότερες διαχρονικές παθήσεις και για τις οποίες μιλάμε εδώ και πολύ καιρό. Η δεύτερη σχετίζεται με τις ελλείψεις στα εποχιακά φάρμακα που αφορούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων, της γρίπης. Για τη δεύτερη περίπτωση οι φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται πως πιάστηκαν απροετοίμαστες, καθώς εδώ και δύο χρόνια λόγω πανδημίας οι ιώσεις και η γρίπη είχαν περιοριστεί, οπότε δεν έκαναν την αντίστοιχη παραγωγή. Φέτος, όμως οι ιώσεις επανήλθαν».
Και συμπλήρωσε πως παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δει το ζήτημα της απεξάρτησης από την Κίνα και την Ινδία για την προμήθεια της δραστικής ουσίας που είναι η πρώτη ύλη, ώστε στη συνέχεια να γίνουν τα σκευάσματα.
Στα ιατρεία των παθολόγων δημιουργούνται «ουρές» από ασθενείς.
ενδεικτικά ο ειδικός παθολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε πως «προχθές Δευτέρα στο ιατρείο του μετέβηκαν 30 συμπολίτες με συμπτώματα ίωσης, γρίπης και κορωνοϊού».
Ο ίδιος είπε πως «οι ιώσεις και η γρίπη θα είναι σε έξαρση μέχρι τέλος του μήνα, ίσως και στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. Η έλλειψη φαρμάκων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, εμείς γράφουμε τις συνταγές που χρειάζονται οι ασθενείς μας και είμαστε σε επικοινωνία με τους φαρμακοποιούς, αν λείπει ένα φάρμακο, με ποιο μπορεί ενδεχομένως να αντικατασταθεί. Επίσης, και οι ίδιοι οι ασθενείς επικοινωνούν μαζί μας, όταν δεν βρίσκουν τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη συνταγή, ποια άλλα μπορούν να πάρουν για να συνεχίσουν την αγωγή τους».