Τοπικά

«Πονοκέφαλος» η διαμονή εποχικών εργαζόμενων στα νησιά

Σε πρόβλημα, που είναι δύσκολο να βρεθεί λύση, έχει εξελιχθεί η εύρεση κατοικίας για τους εργαζόμενους που ήδη μεταβαίνουν στη Σκιάθο, αλλά και σε άλλα νησιά πανελλαδικά για να εργαστούν σε επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού.
Από αύριο οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου από το εξωτερικό θα πυκνώσουν, δίνοντας το σύνθημα της έναρξης της τουριστικής περιόδου που για φέτος προμηνύεται πολύ καλή, ακόμη καλύτερη και από το 2019.
Και ήδη τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα ξενοδοχεία έχουν κάνει κρούσεις εδώ και μερικούς μήνες για να προσλάβουν τους εποχιακούς υπαλλήλους.
Πάντως η άνοδος του τουριστικού ρεύματος θα διατηρήσει και φέτος ένα φαινόμενο που ήταν έντονο πέρυσι, την απουσία δηλαδή εργαζόμενων στον τουρισμό.
Πέρα, όμως, από την εύρεση προσωπικού, που μετά την πανδημία δεν είναι τόσο εύκολη, οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν ακόμη έναν πονοκέφαλο που έχει να κάνει με τη διαμονή όλων αυτών των ανθρώπων που έρχονται στη Σκιάθο και τα άλλα νησιά για να εργαστούν τέσσερις και πλέον μήνες, δεδομένου ότι η τουριστική σεζόν αρχίζει επίσημα από αύριο και ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτωβρίου.

Και η αιτία του προβλήματος είναι πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν να διαθέτουν τα σπίτια για τους τουρίστες μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου ελπίζουν ότι μπορούν να έχουν περισσότερα έσοδα σε σχέση με το αν τα νοίκιαζαν για κάποιους μήνες σε έναν εργαζόμενο.
Επίσης μετά την πανδημία και την απώλεια εσόδων από τουλάχιστον δύο σεζόν, τα καλοκαίρια του 2020 και του 2021, οι ιδιοκτήτες νιώθουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση να τα νοικιάσουν σε ξένους και Έλληνες επισκέπτες.
«Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σπίτια για να κοιμούνται και να διαμένουν οι εποχιακοί εργαζόμενοι των επιχειρήσεων» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σκιάθου, κ. Χρήστος Δημητριάδης, και πρόσθεσε πως «το πρόβλημα φάνηκε και πέρυσι, αλλά φέτος είναι ακόμη πιο έντονο, καθώς τα σπίτια αυτά αρχίζουν να γίνονται δυσεύρετα. Έτσι ο επαγγελματίας του τουρισμού και της εστίασης προσφέρει έναν καλό μισθό στον εργαζόμενο για να έρθει στο νησί και να εργαστεί, αλλά θα πρέπει να βρει και την κατοικία του».

Οι περιπτώσεις που δύο και τρεις εργαζόμενοι ζουν μαζί σε ένα πολύ μικρό σπίτι, ίσα-ίσα για έναν ύπνο και ένα μπάνιο, δεν είναι και λίγες. Μάλιστα έχουν ακουστεί και περιπτώσεις όπου παραχωρείται σε δύο εργαζόμενους ένα δωμάτιο με ένα κρεβάτι, με τους εργαζόμενους να κοιμούνται σε διαφορετικές ώρες.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως στο 90% των εργαζομένων που θα έρθει στο νησί, στον μισθό τους περιλαμβάνεται και το ενοίκιο που θα πληρώσουν για να μείνουν. Κατά μέσο όρο για κάθε εργαζόμενο μια μικρομεσαία επιχείρηση της Σκιάθου, όπως ένα εστιατόριο, ένα μπαρ, κατάστημα, το ποσό που διατεθεί, δηλαδή μισθός, ασφάλιση και ενοίκιο, αγγίζει τα 2.000-2.200 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο, όσοι λιγοστοί νοικιάζουν σπίτια σε εργαζόμενους για τη σεζόν, να έχουμε και αυξήσεις στα μισθώματα. Άλλωστε στο νησί στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν οι εποχιακοί εργαζόμενοι αγγίζουν τους 5.000».
Ερωτηθείς, τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, απάντησε πως «η επιδότηση στην εργασία από το κράτος, ίσως να έδινε μια μικρή λύση. Δηλαδή να λαμβάνουν χρήματα οι επιχειρήσεις από το κράτος για να μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο. Υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για επιδότηση εργασίας, αλλά αφορά προσλήψεις για όλο τον χρόνο, και όχι για εποχιακούς».

Οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι
Το πρόβλημα στην εύρεση κατοικίας το αντιμετώπισαν αρχές Σεπτεμβρίου και οι εκπαιδευτικοί που μετέβηκαν στη Σκιάθο για εργασία, όπου μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις βρήκαν σπίτι με την προϋπόθεση ότι τέλη Μαΐου θα το εγκαταλείψουν και θα μεταφερθούν για κανένα 20ήμερο, μέχρι δηλαδή να κλείσουν τα σχολεία, από τους ιδιοκτήτες σε άλλους χώρους, καθώς οι προηγούμενοι χώροι διαμονής θα δοθούν για τη στέγαση των τουριστών.
Επίσης, τον ίδιο «Γολγοθά» βιώνουν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι μετακινούνται αυτή την περίοδο στο νησί για να ενισχύσουν τις δομές, όπως είναι η αστυνομία, η πυροσβεστική, ακόμη και το Κέντρο Υγείας. Το έργο αυτών των υπαλλήλων να βρουν ένα σπίτι για τρεις – τέσσερις μήνες είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο.
Βέβαια να σημειωθεί πως παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Αλέξανδρος Ευσταθίου, επισήμανε πως πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που είναι σημαντικό, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για να διαμείνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εποχιακοί εργαζόμενοι. Και όλο αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να επιδράσει αρνητικά στην οικονομία του νησιού. Για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρξει ένα όριο στο πόσα σπίτια θα διατίθενται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Γενικότερα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις πολιτικής από την κυβέρνηση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ξεκινούν οι πληρωμές

Νέες ημερομηνίες για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις εχει γνωστοποιήσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ μετά…

24 Νοεμβρίου 2023

Συγκέντρωση αλληλεγγύης από το ΚΚΕ(μ-λ) για την Παλαιστίνη

Το ΚΚΕ(μ-λ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει: Η φετινή παγκόσμια μέρα κατά της βίας ενάντια στις…

24 Νοεμβρίου 2023

Στους “8” του Κυπέλλου ΕΠΣΘ η Σκιάθος 0-1 τον Σαρακηνό

Σπουδαία νίκη με 1-0 πανηγύρισε η Σκιάθος στο γήπεδο του Σαρακηνού επί της ομώνυμης ομάδας…

24 Νοεμβρίου 2023

Κάθειρξη 11 ετών στον πατέρα που σκότωσε με σκεπάρνι τον 41χρονο γιο του στη Μενεμένη – «Πήρα χάπια για να φύγω μαζί του»

Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον 70χρονο που σκότωσε με…

24 Νοεμβρίου 2023

Συνελήφθη η συνεργός για τις κλοπές σε ζαχαροπλαστείο και φαρμακείο

Συνελήφθη χθες στα όρια του αυτοφώρου η 40χρονη συνεργός του 42χρονου και του 21χρονου που…

24 Νοεμβρίου 2023

“Όχι άλλα πρόστιμα” επισημαίνει ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει γίνει φέτος ο πιο τακτικός… πελάτης της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΣ…

24 Νοεμβρίου 2023