Ελλάδα

Πονοκέφαλος για τον Τσίπρα τα δίδυμα – φωτιά στην κυβέρνηση

Ιδιαιτέρως θερμός αποδείχθηκε ο Οκτώβριος για τον Αλέξη Τσίπρα που σε ρόλο πυροσβέστη επιχειρεί να σβήσει το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Πρώτη φορά μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα υπήρξαν ισχυροί κυβερνητικοί κλυδωνισμοί επιβεβαιώνοντας το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Η εσωστρέφεια ανά περίπου δέκα μέρες χτυπούσε την πόρτα του Μαξίμου,με τον πρωθυπουργό να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, με την πολιτική φθορά της κυβέρνησης από τα συνεχή κρούσματα να αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις με την διαφορά από τη ΝΔ να αυξάνεται.
Το επικοινωνιακό επιτελείο επιχείρησε αρκετές φορές να αλλάξει την ατζέντα αλλά μάταια, καθώς οι δημόσιες αντιπαραθέσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Μέσα σε αυτό το εύθραυστο κλίμα πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για κυβέρνηση ανοχής στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Φίλης vs Παππάς για την ΕΡΤ
Η πρώτη σύγκρουση ξέσπασε στις αρχές του μήνα με τον Νίκο Φίλη που τελευταία έχει έρθει αρκετά κοντά με την ομάδα των 53 και τον Πάνο Σκουρλέτη, άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια τηλεόραση, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Νίκο Παππά που είναι ο αρμόδιος υπουργός.
Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής «σήκωσε το γάντι» φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο Νίκος Φίλης έχει ταυτόσημες θέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά την ΕΡΤ. Οι διαρροές μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών έδιναν και έπαιρναν με τις σχέσεις τους πλέον να βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Καμμένος vs Κοτζιάς για το Σκοπιανό
Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η επόμενη και πιο δύσκολη κρίση που συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στο Μαξίμου ακόμα και μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών. Το «plan B» για το Σκοπιανό που πρότεινε ο Πάνος Καμμένος επί Αμερικανικού εδάφους έπιασε στον ύπνο το Μαξίμου και εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά που ζήτησε εξηγήσεις στο υπουργικό συμβούλιο.
Η αντιπαράθεση ξέφυγε με κατηγορίες για μυστικά κονδύλια αλλά και για εμπλοκή του Τζώρτζ Σόρου στην χρηματοδότηση εταιρείας για τις βίζες με την πρωθυπουργό ανήμπορο να επιβάλλει την τάξη. Το γεγονός προκάλεσε την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, η κίνηση όμως αυτή πυροδότησε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον Πάνο Καμμένο που δύσκολα θα κλίσει.

Γεροβασίλη vs Παπακώστα για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ
Πριν προλάβει να κλίσει το μέτωπο Καμμένου – Κοτζιά και προσπαθώντας το Μαξίμου να αλλάξει ατζέντα με την συνταγματική αναθεώρηση άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο μεταξύ της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα. Αιτία; Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ, αυτή όμως για πολλούς ήταν η αφορμή καθώς οι δύο κυρίες από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στο κτήριο της Κατεχάκη φαινόνταν πως δεν υπήρχε χημεία με αποτέλεσμα να είναι θέμα χρόνου η σύγκρουση τους.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε για ακόμη μια φορά να αναλάβει ρόλο διαιτητή, με την Κατερίνα Παπακώστα, που γνωρίζει πως την έχουν ανάγκη στο Μαξίμου λόγω Σκοπιανού, να απειλεί με παραίτηση. Τελικά η επιλογή για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ θα γίνουν ουσιαστικά από κοινού αλλά το γυαλί στις σχέσεις μεταξύ της υπουργού και της αναπληρώτριας υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχει ραγίσει για τα καλά.

Μαξίμου vs «ομάδας 53» για την εκκλησία
Ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας είναι το επόμενο επεισόδιο που αυτή την στιγμή «σιγοκαίει» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να κατατεθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το Μαξίμου δεν επιθυμεί να συγκρουστεί και μάλιστα προεκλογικά με την Εκκλησία και προωθεί μια «light» αλλαγή στο άρθρο 3 χωρίς ουσιαστικά να επηρεάζονται οι όροι μεταξύ των δύο θεσμών.
Από την άλλη πλευρά η «ομάδα των 53» όπως ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, έχοντας ως συμπαραστάτες τους Νίκο Φίλη και Νίκο Ξυδάκη ζητούν τον πλήρη διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας κάτι που σημείωσαν στην συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να επαναφέρουν την θέση τους με την πρώτη ευκαιρία.

Σενάρια περί κυβέρνησης ανοχής
Μέσα σε αυτό το κλίμα της έντονης εσωστρέφειας που επικρατεί ήρθαν να προστεθούν και οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης αλλά των ΑΝΕΛ που μιλούν για την επόμενη μέρα της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταίρων από την στιγμή που κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και αποχωρήσει το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που τόνισε πως οι ΑΝΕΛ ακόμα και αν φύγουν από την κυβέρνηση θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα νομοσχέδια. «Από τις τελευταίες δηλώσεις, από την τελευταία ομιλία του κυρίου Καμμένου, στο Πολιτικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, προκύπτει ότι θα αποχωρήσουν οι υπουργοί από την κυβέρνηση, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι αποσύρεται και η στήριξη σε νομοσχέδια…» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δύο ημέρες μετά ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης τόνισε για το επίμαχο ζήτημα «Υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, υπάρχουν και κυβερνήσεις μειοψηφίας και κυβερνήσεις ανοχής. Το βέβαιο είναι ότι θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Μετά, ο πρόεδρος, η εκτελεστική επιτροπή και το εθνικό συμβούλιο, θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα» τόνισε αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Φωτό: Ευρωκίνηση
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το