Ελλάδα

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το ξεκλείδωμα των μέτρων χρέους και το κλείσιμο της αξιολόγησης

Δύο ανοικτά ζητήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην απεμπλοκή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος βρίσκουν τον πρωθυπουργό παραμονές Χριστουγέννων.

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται πλέον «στην πιο κρίσιμη καμπή της» λένε από την κυβέρνηση και παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών, οι διακοπές –ειδικά για το οικονομικό επιτελείο- θα είναι μάλλον ανύπαρκτες. Πρώτη προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι «μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχει υπάρξει οριστική διευθέτηση», ώστε να ξεκλειδώσουν τα βραχυπρόθεσμα. Εξ’ αυτού του λόγου διαβεβαιώνουν ότι θα αποσταλεί διευκρινιστικό κείμενο Τσακαλώτου, το οποίο αφού εγκριθεί από τα τεχνικά κλιμάκια θα αποσταλεί στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Η στάση του ΔΝΤ το πρόβλημα στην αξιολόγηση
Την ίδια ώρα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας και η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει μέχρι τέλος Ιανουαρίου. «Το πρόβλημα είναι η στάση του Ταμείου» υπογραμμίζουν , με δεδομένο ότι ζητά λήψη μέτρων για μετά το 2018.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, σχολιάζουν ότι οποιαδήποτε αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα είναι «τεχνητή κρίση» και εξηγούν από την κυβέρνηση, ότι ορισμένοι αποσκοπούν στο να δείξουν ένα σκληρό διαπραγματευτικό πρόσωπο στο εσωτερικό πολιτικό τους ακροατήριο. Ενώ την ίδια ώρα, ξορκίζουν το ενδεχόμενο «οποιοσδήποτε αξιωματούχος να θέλει να προκαλέσει πτώσεις κυβερνήσεων» χαρακτηρίζοντας αυτού του τύπου τις κινήσεις, κινήσεις από ένα σκοτεινό παρελθόν.

Με τον «κόφτη» σε ετοιμότητα
Κυβερνητικοί παράγοντες όταν ερωτώνται τι γίνεται με τους υπό συζήτηση μηχανισμούς που θα διορθώνουν τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις, αποφεύγουν να απαντήσουν με σαφήνεια. Αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά εμμένει στο ζήτημα της διευθέτησης των μεσοπρόθεσμων και μακροπόθεσμων μέτρων για το χρέος λέγοντας πως «δεν έχει τεθεί τίποτα τέτοιο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», χωρίς να διαψεύδουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το