Τοπικά

«Πονοκέφαλος» από τα χαράτσια στα φάρμακα

Παραμένουν τα χαράτσια στον χώρο του φαρμάκου, όπως είναι το ένα ευρώ που πρέπει να πληρώνει ο ασθενής για κάθε συνταγή, καθώς και το ποσό που ισούται με το 0,8% στην αξία της κάθε συνταγής που παρακρατείται από τον φαρμακοποιό σε περίπτωση που δεν πείσει τον ασθενή να λάβει γενόσημο φάρμακο.

Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις των φαρμάκων που αυξάνονται σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης στα φαρμακεία, προκαλούν όλο και πιο δύσκολη κατάσταση.
«Λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία, παρατηρείται μια μείωση στην κίνηση των ασθενών με την αγορά φαρμάκων στα φαρμακεία. Από την άλλη υπάρχουν οι ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται αντί να μειώνονται, λόγω των παράλληλων εξαγωγών που είναι και ο κύριος λόγος του προβλήματος. Ένα ζήτημα που ούτε η σημερινή κυβέρνηση μπόρεσε να αντιμετωπίσει» σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης.
Ερωτηθείς για τα χαράτσια που υπάρχουν στον χώρο του φαρμάκου, ο κ. Ματσιόλης ανέφερε πως συνεχίζει να παρακρατείται από τον φαρμακοποιό το 0,8% επί της αξίας της συνταγής που εκτελεί, όταν δεν καταφέρνει να πείσει τον ασθενή να πάρει γενόσημο, αντί για πρωτότυπο φάρμακο. Είναι μια αδικία που συνεχίζεται και το δευτεροβάθμιο όργανό μας δεν έχει κάνει κάτι γι’ αυτό».
Και βέβαια το ζήτημα είναι πως σε εποχή πανδημίας οι ασθενείς που αγοράζουν φάρμακα, συνεχίζουν να επιβαρύνονται με το ένα ευρώ για κάθε συνταγή που καταλήγει στα ταμεία του κράτους.

Στο μεταξύ στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου 15μελούς διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα προσέλθουν αύριο οι φαρμακοποιοί της χώρας.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «την Κυριακή θα αναδειχθεί το νέο Δ.Σ. σε μια περίοδο που ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει πολιτικές της κυβέρνησης που είναι καθαρά εχθρικές και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να αντισταθούν στη λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων μέτρων που εφαρμόζονται», ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το χαράτσι στον τρόπο εκτέλεσης συνταγών, το ιδιοκτησιακό. «Θα πρέπει με μεγάλη επιμονή να καταφέρουμε κάτι διαφορετικό για το καλό του κλάδου και της κοινωνίας» υπογράμμισε.
Επίσης η πρώτη ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας για την τρέχουσα χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Ακόμη στο πλαίσιο της τήρησης των υγειονομικών μέτρων και οι συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων πραγματοποιούνται σε χώρους που καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την προστασία από τον ιό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το