Τοπικά

Πολύτιμο και αξιόλογο έργο από την ΕΛΕΠΑΠ Βόλου – Στηρίζει 20 χρόνια εκατοντάδες παιδιά

Είκοσι χρόνια συμπλήρωσε το Κέντρο Αποκατάστασης της ΕΛΕΠΑΠ, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, και έχει καταφέρει να προσφέρει ένα πολύτιμο και αξιόλογο έργο υποστηρίζοντας εκατοντάδες παιδιά όχι μόνο από τον Βόλο και τη Μαγνησία, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου εξυπηρετεί περίπου 70 παιδιά ετησίως και παρέχει τις υπηρεσίες της στα Ειδικά Σχολεία της Αγριάς και του Βόλου.

Η ΕΛΕΠΑΠ – Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων είναι Φιλανθρωπικό Σωματείο-Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε στον Βόλο το 1998 για να καλύψει τις θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών με κινητικές και αναπτυξιακές δυσκολίες.
Εδώ και 20 χρόνια λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης Αγριάς το Κέντρο Αποκατάστασης της ΕΛΕΠΑΠ, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να υποστηρίξει εκατοντάδες παιδιά όχι μόνο από τον Βόλο και τη Μαγνησία, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με την κ. Πέπη Παπανδρέου, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, «η ΕΛΕΠΑΠ, ως θεραπευτικό κέντρο ανοιχτής περίθαλψης, εξυπηρετεί περίπου 70 παιδιά ετησίως, τα οποία προσέρχονται για τις εβδομαδιαίες θεραπείες τους με τη συνοδεία των γονιών τους, παρέχει όμως και υπηρεσίες τόσο στους μαθητές του Ειδικού Σχολείου Αγριάς, όσο και των υπολοίπων Ειδικών Σχολείων της πόλης του Βόλου».
Η κ. Πέπη Παπανδρέου πρόσθεσε πως «στην ΕΛΕΠΑΠ υποστηρίζονται θεραπευτικά παιδιά από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή τους, τα οποία παρουσιάζουν κινητικές και αναπτυξιακές δυσκολίες (όπως για παράδειγμα εγκεφαλική παράλυση, αυτισμός, νευρολογικά και αναπτυξιακά σύνδρομα, αλλά και πιο ήπιες δυσκολίες στην ανάπτυξη, όπως καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου, μαθησιακές δυσκολίες, φωνολογικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς)».

Θεραπευτικά και εκπαιδευτικά τμήματα
Το άριστα καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΛΕΠΑΠ στελεχώνει τα εξής θεραπευτικά και εκπαιδευτικά τμήματα:
– Τμήμα Φυσιοθεραπείας: Αναλαμβάνει παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση, που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, με στόχο την ανάπτυξη των κινητικών τους δεξιοτήτων και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κινητική ανεξαρτητοποίησή τους.
– Τμήμα Εργοθεραπείας: Οι στόχοι στα προγράμματα εργοθεραπείας σχετίζονται με τη βελτίωση της αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης του παιδιού, τόσο στην κινητική ανάπτυξη, όσο και σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται μέσω παιχνιδιού και με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι σχεδιασμένη για τις ανάγκες του κάθε παιδιού, ώστε να επιτευχθεί βελτίωση στη σίτιση, την αυτοεξυπηρέτηση, την εκπαίδευση τουαλέτας, στη γραφοκινητική ανάπτυξη και στον οπτικοκινητικό συντονισμό.
– Τμήμα Λογοθεραπείας: Ασχολείται με παιδιά από τη βρεφική έως και την εφηβική ηλικία που εμφανίζουν διαφορετικού τύπου διαταραχές του λόγου, της έκφρασης και της επικοινωνίας, αλλά και προβλήματα μάσησης και κατάποσης, τα οποία μπορεί να οφείλονται τόσο σε νευρολογικές και ανατομικές παθήσεις, όσο και σε απλές εξελικτικές δυσκολίες.
– Ένα σπουδαίο θεραπευτικό μέσο που χρησιμοποιείται στην ΕΛΕΠΑΠ είναι αυτό της Υποστηρικτικής Τεχνολογίας μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικό μέσο εκπαίδευσης και επικοινωνίας.
– Το έργο της Ψυχολογικής Υπηρεσίας αφορά στη σφαιρική αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους μέσα από μία ολοκληρωμένη αρχικά αξιολόγηση, αλλά και στη συνέχεια με ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική.
– Από τον Σεπτέμβριο του 2013 λειτουργεί στην ΕΛΕΠΑΠ Βόλου το Πρότυπο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Στο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης εντάσσονται παιδιά από την ηλικία των 18 μηνών έως 7 ετών, τα οποία υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένης παιδαγωγού υποστηρίζονται στην ανάπτυξη των μαθησιακών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, στην ανάπτυξη της αυτονομίας τους (π.χ. εκπαίδευση τουαλέτας, σίτισης κ.λπ.) και προετοιμάζονται για τη φοίτησή τους στο Δημοτικό.
Τα παιδιά παρακολουθούν το πρόγραμμα σε καθημερινή βάση από τις 8.00 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις ατομικές τους θεραπείες.

80 χρόνια ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών
Η ΕΛΕΠΑΠ λόγω της νομικής της μορφής και του καταστατικού της εξυπηρετεί θεραπευτικά τα παιδιά με την κάλυψη από το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου παρέχει τις θεραπευτικές της υπηρεσίες και σχεδιάζει τα Προγράμματα Αποκατάστασης των παιδιών, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Κεντρικής ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών, η οποία έχει 80 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της αναπηρίας, αλλά και υπό την εποπτεία της επιστημονικής διευθύντριας – ιατρού αποκατάστασης κ. Στέλλας Παπακώστα.
Το Κέντρο της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 16.00 και είμαστε στη διάθεσή σας για να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να μας επισκεφθείτε από κοντά για οποιαδήποτε πληροφορία και ενημέρωση.
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλέφωνο 24280-97098, τηλέφωνο και fax 24280-97030, e-mail elepap_vol@hotmail.com, ιστοσελίδα www.elepap.gr, facebook Elepap Volou.

Ευχές της ΔΕ
Η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου κ. Πέπη Παπανδρέου τόνισε ότι «εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου ευχόμαστε προς όλους τους συμπολίτες καλή χρονιά και ευλογημένη.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, τους εθελοντές, υποστηρικτές και αρωγούς που με την αγάπη τους στο πλαίσιο της προσφοράς και της αλληλεγγύης μάς έδωσαν τη δύναμη και το κουράγιο να στηρίζουμε τα βήματα ζωής των παιδιών με αναπηρία.
Χρόνια πολλά».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γκάζι – Νέα αποκάλυψη για την αιματηρή επίθεση: Πρωταγωνιστής σε παρόμοιο περιστατικό ο 33χρονος συνοδηγός

Πρωταγωνιστής σε παλιότερο επεισόδιο με πυροβολισμούς σε μπαρ στα Βριλήσσια φαίνεται να ήταν πριν από…

20 Δεκεμβρίου 2023

Πτήση ψ: Αυστραλός ψαράς λέει ότι είχε βρει το φτερό, αλλά τον αγνόησαν

Λύση στο μεγαλύτερο ίσως αεροπορικό μυστήριο όλων των εποχών, την τύχη του αεροσκάφους της Malaysia…

20 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου.…

20 Δεκεμβρίου 2023

Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση για την πληρωμή τους με την προθεσμία να εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου

Το γνωστό μοτίβο που εφαρμόζεται από το 2020, με δύο μήνες παράταση στην καταληκτική προθεσμία…

20 Δεκεμβρίου 2023

Ρέντη: Ταυτοποιήθηκαν 25 άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια – Τα πέντε πρόσωπα κλειδιά

Νέα δεδομένα φέρνουν στο «φως» οι έρευνες της αστυνομίας για τα επεισόδια στου Ρέντη που…

20 Δεκεμβρίου 2023

“Λύγισε” στο τελευταίο ημίωρο ο Βόλος με 0-3 από τον Παναθηναϊκό στο Πανθεσσαλικό

Με ήττα από τον Παναθηναϊκό με 3-0 στο Πανθεσσαλικό στάδιο ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις για το…

20 Δεκεμβρίου 2023