Τοπικά

Πολυτίμη Κάκκα “Υπόθεση όλων μας ο μητρικός θηλασμός”

Αρχής γενομένης από χθες και μέχρι τις 7 Νοεμβρίου θα εορταστεί και φέτος η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού στην Ελλάδα. Η μαία κ. Πολυτίμη Κάκκα μίλησε για τις φετινές εκδηλώσεις στη χώρα μας, οι οποίες προσεγγίζουν τον θηλασμό ως ζήτημα δημόσιας υγείας. Η συντονίστρια του δικτύου μαιών της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και προϊσταμένη των τοπικών ιατρείων Νέας Ιωνίας, αναφέρθηκε στην αξία του μητρικού γάλακτος και τα οφέλη που έχει, τόσο για τα νεογνά, όσο και τις μητέρες που θηλάζουν.

«Το φετινό μήνυμα στον μητρικό θηλασμό, είναι συνδεδεμένο με την ευημερία, τη δημόσια υγεία και την ευθύνη όλων μας πάνω στο ζήτημα αυτό», τόνισε η κ. Κάκκα, για να συμπληρώσει: «Είναι επιτακτική ανάγκη για όλους, ειδικά για τους επαγγελματίες υγείας, η προστασία του μητρικού θηλασμού. Το σύνθημα, άλλωστε, για το έτος που διανύουμε της καμπάνιας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι: Προστατεύουμε τον θηλασμό – Είναι ευθύνη όλων μας».
Στη συνέχεια, η μαία αναφέρθηκε στο λογότυπο της φετινής εκστρατείας της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού (World Breastfeeding Week), σημειώνοντας τα εξής: «Διακρίνουμε ένα βρέφος, ανάμεσα σε δύο ενήλικες, που περιβάλλονται από δύο χέρια κόκκινου και μπλε χρώματος. Η τριάδα μάς υπενθυμίζει ότι η ενίσχυση του θηλασμού είναι υπόθεση όλων. Από εκεί και πέρα, το κόκκινο χέρι στην επάνω πλευρά μάς δείχνει ότι προσφέρει προστασία. Αντίστοιχα το μπλε χέρι από κάτω μάς παραπέμπει στην υποστήριξη που είναι απαραίτητη για την προσέγγιση του θηλασμού ως ζήτημα δημόσιας υγείας, ιδίως αυτή την εποχή που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την πανδημία της Covid-19».
Χθες, Δευτέρα, έγινε το πρώτο από τα τρία σεμινάρια που θα διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα στον Σταθμό Προστασίας Μάνας Παιδιού, ο οποίος στεγάζεται στο κτίριο των τοπικών ιατρείων της Νέας Ιωνίας. «Αν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν επιτρέπουν την παρουσία πολλών εγκύων στα σεμινάρια, μια και η αίθουσα που χρησιμοποιούμε δεν είναι αρκετά μεγάλη, θα επαναληφθούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή. Εξυπακούεται πως αυτό γίνεται αδιάλειπτα από το 2007 και ασχολούμαστε με όλη την προετοιμασία για τον τοκετό, που περιλαμβάνει και το κομμάτι του θηλασμού. Δεν περιοριζόμαστε μόνο σ’ αυτή την εβδομάδα, αν και το προηγούμενο διάστημα η εμφάνιση του κορωνοϊού μάς υποχρέωσε σε διαδικτυακά μαθήματα. Πλέον, όμως, ξεκινήσαμε και πάλι πριν από έναν μήνα, τηρώντας όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να διδάσκουμε τον μητρικό θηλασμό με όσο πιο απλά λόγια γίνεται. Η καθημερινότητα δεν πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλες κουβέντες και ιατρικές ορολογίες. Θα πρέπει με απλά λόγια να πείθουμε τις γυναίκες να θηλάσουν, μέσα από απλές τεχνικές που βοηθούν στην εδραίωση του μητρικού θηλασμού, που είναι ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος για να αρχίσει η ζωή ενός νεογνού. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τη συνέχιση του θηλασμού τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των δύο ετών για κάθε παιδί. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την κουλτούρα κάθε μητέρας, αλλά και τις επαγγελματικές – κοινωνικές υποχρεώσεις της, ενώ το μικρότερο χρονικό διάστημα ενδείκνυται να είναι από διάστημα οκτώ μηνών και πάνω, για να πούμε πως αποκομίζουμε κάποια οφέλη από τον μητρικό θηλασμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το