Τοπικά

Πολυτίμη Κάκκα: Ο θηλασμός δεν βρίσκεται στα επίπεδα που πρέπει

Από αύριο και μέχρι τις 7 Νοεμβρίου θα εορταστεί η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Η μαία κ. Πολυτίμη Κάκκα, μίλησε για τον μητρικό θηλασμό, καταθέτοντας τις εμπειρίες της από τον Σταθμό Προστασίας Μάνας και Παιδιού στη Νέα Ιωνία, όπου κάθε μήνα περνούν το κατώφλι του 40-50 Βολιώτισσες που ετοιμάζονται να γεννήσουν και μαθαίνουν πώς να θηλάσουν σωστά τα μωρά που θα φέρουν στον κόσμο.

Η έμπειρη μαία δεν παύει να τονίζει σε κάθε μέλλουσα μητέρα πως η μητρική αγκαλιά είναι ανεπανάληπτη και ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στις μητέρες και τα βρέφη. Η θέσπιση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού υπενθυμίζει στις νέες μητέρες πως μόνο οφέλη αποκομίζουν με την παροχή μητρικού γάλακτος, εξασφαλίζοντας παράλληλα το πιο υγιεινό και θρεπτικό ξεκίνημα στη ζωή ενός μωρού.
«Το παλεύουν οι Βολιώτισσες», τόνισε στην αρχή της συζήτησης η κ. Κάκκα. «Ξεκινάνε με πολύ καλές προϋποθέσεις, αλλά για να το συνεχίσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο, πρέπει να καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες. Τόσο οι ίδιες, όσο και το περιβάλλον τους, που πρέπει να είναι υποστηρικτικό πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι και φυσικά οι παιδίατροι, με τους οποίους υπάρχουν πολύ στενές επαφές ειδικά τον πρώτο καιρό», πρόσθεσε στη συνέχεια. Η προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού παραμένει ζητούμενο, με την Πολυτίμη Κάκκα να επισημαίνει: «Εξυπακούεται αυτό, παρότι δεν είναι πάντοτε εύκολο. Τα ερεθίσματα είναι πρωτόγνωρα, όπως και τα συναισθήματα επίσης, γι’ αυτό και χρειάζεται να επιμένουμε όσο μπορούμε».

Οι σύγχρονες μητέρες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών για τον θηλασμό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, δεν καταφέρνουν όλες να αναγνωρίζουν έμπρακτα τα οφέλη αυτής της φυσικής διαδικασίας: «Ενημερώνονται από πάρα πολλές πηγές, αλλά δυστυχώς ο θηλασμός δεν βρίσκεται στα επίπεδα που έπρεπε να είναι. Με βάση την εμπειρία που έχουμε, οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι ο θηλασμός είναι κάτι που θα τους στερήσει πολλά στο κομμάτι της κοινωνικότητάς τους. Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορείς οπουδήποτε να πας και να θηλάσεις. Άλλωστε, οι χώροι εστίασης και οι επιχειρήσεις ακόμη, νομοθετημένα διαθέτουν χώρους θηλασμού. Όμως και να μην τους έχουν, όταν μία γυναίκα θέλει να θηλάσει μπορεί να το κάνει. Από εκεί και πέρα, εντός του σπιτιού πολλές φορές παρατηρούμε πως δεν υπάρχει σωστή καθοδήγηση. Και γι’ αυτό φέρουν μερίδιο ευθύνης και οι επαγγελματίες υγείας. Θα πρέπει να κατευθύνουν πιο σωστά τις γυναίκες, ώστε οι γυναίκες αυτές να έχουν και κατ’ οίκον φροντίδα από μία μαία. Εμείς για παράδειγμα δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες που έρχονται στον Σταθμό, να επικοινωνούν μαζί μας και μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων που κάνουμε».
Από το 2007 που καθιερώθηκαν τα μαθήματα στον Σταθμό Προστασίας Μάνας και Παιδιού, τουλάχιστον 500 γυναίκες σε ετήσια βάση κάνουν χρήση των υπηρεσιών που παρέχονται στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως, και λόγω της εμφάνισης του COVID-19, τα δεδομένα άλλαξαν και πολλές φορές γίνεται χρήση βιντεοκλήσεων με διάφορες εφαρμογές, όπως π.χ. το Skype. «Καλό είναι να γίνονται διά ζώσης τα μαθήματα, αφού τα μηνύματα που παίρνουν οι γυναίκες, είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι μέσω της οθόνης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τους τελευταίους μήνες ο κορωνοϊός μάς έχει φρενάρει. Εννοείται πως προέχει όμως η ασφάλεια της εγκύου που έρχεται σε εμάς. Έτσι, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η προετοιμασία γίνεται μόνο με μία γυναίκα τη φορά και τον σύντροφό της. Μόνο από αύριο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας, θα γίνεται με τέσσερις γυναίκες», κατέληξε η υπεύθυνη των ιατρείων της Νέας Ιωνίας για το Κέντρο Υγείας Βόλου (όπου εντάσσεται και ο Σταθμός Προστασίας Μάνας και Παιδιού) και συντονίστρια του Δικτύου Μαιών – Μαιευτών της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το