Τοπικά

Πολύτιμες εμπειρίες για τις πρώτες βοήθειες απέκτησαν οι Argoriders

Δέκα μέλη της Λέσχης Φίλων και Οδηγών Μοτοσικλέτας Chopper και Custom Argoriders παρακολούθησαν σεμινάριο πρώτων βοηθειών από δύο εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Βόλου, μαθαίνοντας πάρα πολλά πράγματα, τα οποία είναι χρήσιμα και ο περισσότερος κόσμος, δυστυχώς, δεν τα γνωρίζει. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν πολλές, ενώ, όπως τονίστηκε, άξιζε το κάθε δευτερόλεπτο και τα βασικά είδη των α’ βοηθειών θα έπρεπε να γίνονται μάθημα σε σχολεία.

Από Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση έως τι πρέπει να κάνει κάποιος αν τον τσιμπήσει μέλισσα «διδάχτηκαν» 10 μέλη της Λέσχης Φίλων και Οδηγών Μοτοσικλέτας Chopper και Custom Argoriders στο σεμινάριο α’ βοηθειών που παρακολούθησαν στις αρχές Ιουνίου στο ΕΚΑΒ Βόλου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο σε ειδική αίθουσα.
Δύο άτομα του ΕΚΑΒ, ο Πέτρος Πετρούλιας και ο Δημήτρης Βαΐτσης, ανέλαβαν το σεμινάριο, τους οποίους τα μέλη της Λέσχης ευχαριστούν για τις ώρες που αφιέρωσαν, ενώ στο σκεπτικό είναι η πραγματοποίηση και παρακολούθηση από τον Σεπτέμβριο ενός ακόμη σεμιναρίου πιο εξειδικευμένου που θα αφορά σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Ο κ. Γιακουμής Ασβεστάς, πρόεδρος της Λέσχης Φίλων και Οδηγών Μοτοσικλέτας Chopper και Custom Argoriders, σημείωσε ότι «το σεμινάριο διήρκησε περίπου 5 ώρες για τα βασικά είδη πρώτων βοηθειών κι άξιζε το κάθε δευτερόλεπτο. Πιστεύω πως είναι ένα σημαντικό θέμα, που θα έπρεπε να υπάρχει ως ειδικό μάθημα στα σχολεία, όπως συμβαίνει στις προηγμένες χώρες του εξωτερικού». «Μάθαμε πολλά. Από το απλό τσίμπημα μίας μέλισσας έως πώς να σώσεις έναν άνθρωπο που έπεσε στο έδαφος. Μάθαμε ακόμη και κάποιες πληροφορίες για τις οποίες είχαμε πλήρη άγνοια. Μία πληροφορία, η οποία έκανε εντύπωση, ήταν ότι αν κάποιος χτυπήσει και πέσει στο έδαφος, δεν ισχύει το «μην τον πειράζεις». Πρέπει να πας να τον βοηθήσεις. Δεν έχεις κάποια επίπτωση ποινικά, αφού έχει καταργηθεί από το 2007, κάτι που ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Στο εξωτερικό αν δεν πας να βοηθήσεις, περνάς μέχρι και δικαστήριο» σημείωσε.

Το σεμινάριο περιλάμβανε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στη θεωρία και στην πρακτική σε εκπαιδευτική κούκλα και όλη η ομάδα της Λέσχης έκανε ανάνηψη, δηλαδή το σύνολο των ενεργειών που γίνονται επειγόντως σε απότομη διακοπή της καρδιακής ή αναπνευστικής λειτουργίας και έχει σαν σκοπό την επαναφορά αυτής ή τη διατήρηση του ασθενούς στη ζωή με εξωτερική υποβοήθηση. «Το σεμινάριο περιλάμβανε και μαθήματα με απινιδωτή, ενώ ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν διάσπαρτοι σε συγκεκριμένα σημεία στον Βόλο 3 ή 4 απινιδωτές. Πληροφορίες πολύ χρήσιμες και τις οποίες δυστυχώς πάρα πολύς κόσμος δεν γνωρίζει» ανέφερε για να συμπληρώσει: «Στο σεμινάριο μάθαμε τι πρέπει να κάνει κάποιος αν τον τσιμπήσει μέλισσα και τι φάρμακο πρέπει να πάρει, πώς αντιμετωπίζεται περίπτωση δαγκώματος φιδιού, με το περιθώριο για να πάει κάποιος σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας να είναι οι 4 ώρες, πώς φεύγει κάποιος από το σημείο του ατυχήματος με όχημα όταν πέσουν καλώδια ρεύματος κ.λπ. Επίσης τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα φαρμακείο, άλλα χρειάζονται για το σπίτι, άλλα για το δίκυκλο, αλλά για το αυτοκίνητο κ.λπ.».

Ο κ. Γιακουμής Ασβεστάς σημείωσε ότι «μετά από το σεμινάριο αυτό καταλαβαίνεις ότι όσα και να διαβάσεις στο διαδίκτυο, αν δεν τα ακούσεις και δεν τα δεις από κοντά από ειδικούς, δεν ξέρεις τελικά τίποτα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το