Τοπικά

Το Πολυτεχνείο με τη ματιά των σημερινών μαθητών και εφήβων του Βόλου

Ζωντανές τις αξίες και τα ιδανικά της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου του 1973 για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, κρατούν και οι σημερινοί έφηβοι που μέσα από τη σχολική γνώση θωρακίζονται ψυχικά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους σε μια δύσκολη εποχή.

Σήμερα στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση των φοιτητών κατά της Δικτατορίας με τους μαθητές να ερμηνεύουν τραγούδια των ημερών εκείνων, να διαβάζουν το χρονικό των γεγονότων, αλλά και να παρουσιάζουν οπτικοακουστικό υλικό.
Η «Θ» βρέθηκε στο 3ο ΓΕΛ Βόλου και συνομίλησε με μαθητές για το πόσο επίκαιρο είναι στις μέρες μας το Πολυτεχνείο.

Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Αντιγόνη Ζάχου επισήμανε πως «είναι ένα σημαντικό γεγονός στη νεοελληνική ιστορία που θα πρέπει να θυμόμαστε και να μελετούμε, ειδικά εμείς οι μαθητές της Γ’ τάξης που από το καλοκαίρι και μετά θα είμαστε φοιτητές. Το 1973 οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας την ελευθερία και την παιδεία. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή, όπου θα πρέπει να κρατήσουμε τα ιδανικά μας και να προασπίσουμε την ελευθερία αλλά και την παιδεία μέσα από την οποία ο κόσμος γίνεται καλύτερος. Πάντως το Πολυτεχνείο διδάσκεται πολύ λίγο στο βιβλίο ιστορίας ης Γ’ Τάξης».

Παίρνοντας τον λόγο η μαθήτρια της Β’ Τάξης Δήμητρα Μαγοπούλου υπογράμμισε πως «σε μια κοινωνία με κρίση αξιών η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει στη νέα γενιά ότι πρέπει να συνεχίσει να παλεύει για τα ιδανικά της. Βέβαια στις μέρες μας τα ιδανικά έχουν αλλοιωθεί, δηλαδή δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ενότητα, οι νέοι κοιτούν περισσότερο τον εαυτό τους, είναι περισσότερο συμφεροντολόγοι και κοιτούν ακόμη πιο πολύ τα υλικά αγαθά λόγω και της έντασης της κρίσης».

Νωπός στις μνήμες ο αγώνας των φοιτητών
Από την πλευρά του ο μαθητής της Γ’ Τάξης Κωνσταντίνος Πούλιος ανέφερε πως «ο αγώνας του Πολυτεχνείου είναι νωπός στις μνήμες των ανθρώπων, καθώς συντελέστηκε στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Βέβαια είναι και ένα γεγονός που θα πρέπει να διδαχθεί στα παιδιά με τη δέουσα προσοχή για να μην δοθούν και λάθος μηνύματα. Σε κάθε περίπτωση οι νέοι του 1973 είδαν τα δικαιώματά τους να καταστρατηγούνται και αγωνίστηκαν για να τα κερδίσουν. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον μαθαίνουν οι νεότεροι για να γνωρίζουν πως θα πρέπει να προσπαθούν διαρκώς και διακαώς για τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους».

Από την πλευρά του ο μαθητής της Γ’ Τάξης Αντώνης Μουντούρης επισήμανε πως «η επέτειος του Πολυτεχνείου θα πρέπει να είναι η αφορμή για να ανοίξει μια ουσιαστική κουβέντα, καθώς βλέπουμε τις συνέπειες του ρατσισμού και του φασισμού με τις τάσεις τους να κερδίζουν έδαφος σε όλο τον κόσμο. Οι νέοι πρέπει να έχουν αντιστάσεις απέναντι στα ολοκληρωτικά καθεστώτα που σημαίνει ότι πρέπει να μαθαίνουν, να διαβάζουν, να ψάχνουν».

Η φιλόλογος του 3ου ΓΕΛ Βόλου που προετοίμασε τη σημερινή γιορτή στο σχολείο, κ. Βασιλική Μελισσουργού ανέφερε πως «στις μέρες μας τα μηνύματα του Πολυτεχνείου δεν έχουν ξεθωριάσει και είναι επίκαιρα. Γιατί χρειαζόμαστε την ομόνοια, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ελευθερία, τη δημοκρατία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το