Ελλάδα

Πολυτεχνείο: Στη Σακελλαροπούλου στις 12:00 το ψήφισμα για την απαγόρευση των συναθροίσεων

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, με κοινό τους κείμενο, ζητούσαν να ανακληθεί η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων.

Μετά το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απαγόρευση των συναθροίσεων, τρεις εκπρόσωποι των κομμάτων και συγκεκριμένα η Όλγα Γεροβασίλη, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ και η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 θα επιδώσουν στις 12:00 το ψήφισμα για την απαγόρευση των συναθροίσεων – εν μέσω και των αντιδράσεων για την πορεία στο Πολυτεχνείο – στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, με κοινό τους κείμενο, ζητούσαν να ανακληθεί η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων.

Το κείμενο έχει ως εξής:
«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το