Τοπικά

Πολύπλοκος ο υπολογισμός των μορίων ΑΕΙ

Μέσα από διάφορους συντελεστές στα εξεταζόμενα μαθήματα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής θα βγουν τα μόρια εισαγωγής για τους φετινούς υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το υπουργείο Παιδείας έβαλε φέτος και νέα «φίλτρα» για την εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας των υποψηφίων, οι οποίοι για κάθε τμήμα θα πρέπει να κάνουν διαφορετικούς υπολογισμούς στα μόρια. Θυμίζουμε ότι πέρυσι εφαρμόστηκε πρώτη φορά η ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα, το οποίο μάλιστα έβαλε δικό του συντελεστή από 0,80 έως 1,20. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος.
Το νέο στοιχείο φέτος είναι πως το κάθε τμήμα έχει βάλει δικούς του συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα. Τα 461 τμήματα όρισαν συνολικά 5.611 συντελεστές ανά μάθημα. Μέχρι και πέρυσι τους συντελεστές βαρύτητας τους έβαζε το υπουργείο Παιδείας. Από φέτος το κάθε τμήμα βάζει τους δικούς του. Ο συνολικός αριθμός είναι το 100 και για τα τέσσερα τμήματα, δηλαδή μπορεί να βάλει από 25 για το κάθε μάθημα. Το μέγιστο για το κάθε μάθημα είναι το 40 και το ελάχιστο το 20. Αν βάλει 40 σε ένα μάθημα, θα απομείνουν 60, που θα μοιραστούν στα άλλα τρία μαθήματα, ώστε το σύνολο να βγάζει 100. Χθες η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με ανακοίνωσή της ανέφερε πως από φέτος αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι, που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης και η ρύθμιση ισοβαθμίας. Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας επισημαίνει ότι «με τους ίδιους βαθμούς στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ο ίδιος υποψήφιος μπορεί να συγκεντρώνει διαφορετικά μόρια, ακόμα και για ομοειδείς σχολές. Οι τελειόφοιτοι μαθητές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καθώς και οι γονείς τους, χρειάζεται με πολλή προσοχή να μελετήσουν τον νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων και τη ρύθμιση της πιθανής ισοβαθμίας».
Η υπεύθυνη της δομής Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας κ. Αγγελική Καραμπατζάκη ανέφερε πως «ήδη έχουμε ενημερώσει τους φετινούς υποψήφιους των λυκείων της Μαγνησίας για τους νέους υπολογισμούς των μορίων βάσει των συντελεστών στα μαθήματα και στην ελάχιστη βάση εισαγωγής. Υπάρχουν μάλιστα και πλατφόρμες, όπου οι υποψήφιοι θα βάζουν τις βαθμολογίες τους στα τέσσερα μαθήματα και θα προκύπτουν τα μόρια».
Η ίδια ανέφερε πως «όλα τα τμήματα έχουν ανακοινώσει τους συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα αλλά και για την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που διαπιστώνουμε, είναι πως τα περισσότερα τμήματα έδωσαν τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας στα Νέα Ελληνικά και όχι στα Αρχαία ή στα Μαθηματικά, όπως έκανε μέχρι πέρυσι το υπουργείο.
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα μαθήματα θα πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Για κάθε επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα που υπολογίζονται για τα κριτήρια ισοβαθμίας είναι τα ακόλουθα:
– Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Α’ Αρχαία Ελληνικά, Β’ Ιστορία, Γ’ Λατινικά, Δ’
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
– Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Α’ Μαθηματικά, Β’ Φυσική, Γ’ Χημεία, Δ’ Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
– Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Α’ Βιολογία, Β’ Χημεία, Γ’ Φυσική, Δ’ Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
– Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Α’ Μαθηματικά, Β’ Οικονομία, Γ’ Πληροφορική, Δ’ Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το