Τοπικά

Πολύπλευρη συνεργασία της ΕΛΕΠΑΠ και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής

Πολύπλευρη είναι η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΕΛΕΠΑΠ και Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην 20χρονη και των δύο πορεία, όπως τονίστηκε στη χθεσινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.

Η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου κ. Πέπη Παπανδρέου τόνισε πως «η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου επί 20 χρόνια προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από τη Μαγνησία και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Στη μακρά αυτή πορεία μας έχουν σταθεί δίπλα μας υποστηρικτές από πολλούς φορείς, όμως η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής έχει για εμάς μια εξέχουσα σημασία, καθώς χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα και ανιδιοτελή προσφορά. Έχοντας ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας, πριν από 20 χρόνια, η ΕΛΕΠΑΠ και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής ακολουθούν παράλληλες πορείες και πλαισιώνουν το θέμα της αποκατάστασης και της αναπηρίας από διαφορετικό μεν μετερίζι, αλλά συμπληρώνοντας ο ένας φορέας το έργο του άλλου. Αποκορύφωμα της συνεργασίας μας με το Τμήμα Ειδικής Αγωγής αποτελεί η χθεσινή επιστημονική ημερίδα, η οποία πρόσφερε πάρα πολλά σε όσους την παρακολούθησαν».
Παράλληλα ευχαρίστησε για την υποστήριξη που προσφέρουν τον πρόεδρο του Τμήματος κ. Χαράλαμπο Καραγιαννίδη και την καθηγήτρια κ. Ιουλία Νησιώτου.
Η κ. Νησιώτου τόνισε πως «η ΕΛΕΠΑΠ στοχεύει στην αποκατάσταση των παιδιών και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής στην εκπαίδευσή τους. Αν και έχουν χωριστούς στόχους, στην πορεία εμπλέκονται, καθώς η ολιστική προσέγγιση σε ένα παιδί με αναπηρία απαιτεί τη σωστή αποκατάσταση και εκπαίδευση. Η αποκατάσταση βοηθά στο να φτάνει ένα παιδί σε πολύ καλύτερο επίπεδο και να μπορεί να ενταχθεί στο σχολείο. Και εμείς θέλουμε να εμπλέξουμε τους φοιτητές μας με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον χώρο για να γνωρίσουν στην πράξη πώς μπορούν να συνεισφέρουν».

Σημαντικό θεραπευτικό έργο
Η επιστημονική διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ, φυσίατρος κ. Στυλιανή Παπακώστα δήλωσε πως «η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου εδώ και 20 χρόνια προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά. Και τον τελευταίο χρόνο έχει ενισχυθεί η θεραπευτική μας ομάδα με την παρουσία φυσίατρου και ψυχολόγου για παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και όχι μόνο, και με κοινωνική λειτουργό. Οι θεραπευτές μας είναι εξειδικευμένοι, καταρτισμένοι και παρακολουθούν όλα τα επιστημονικά σεμινάρια».
Στην ΕΛΕΠΑΠ εξυπηρετούνται 60-65 παιδιά και το φάσμα περιλαμβάνει παιδιά από ήπιες μαθησιακές διαταραχές και διαταραχές άρθρωσης μέχρι και παιδιά με διάφορες μορφές αναπηρίας. Στην ΕΛΕΠΑΠ λειτουργούν τα τμήματα φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, πρώιμης παρέμβασης, ψυχολογικής υποστήριξης και η κοινωνική υπηρεσία.

Νομοσχέδιο για τα άτομα με αναπηρία
Η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε πως «η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μεθαύριο Τρίτη έχει εντάξει δύο σημαντικά άρθρα για τον χώρο των ΑμεΑ. Το ένα είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από το 13% για τα λευκά μπαστούνια και τις μηχανές braille των ατόμων με αναπηρία όρασης. Το δεύτερο είναι για τα οχήματα που μεταφέρουν τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα το τέλος ταξινόμησης που στην περίπτωση που κλαπούν, χάνουν την επταετία. Εμείς επαναφέρουμε το δικαίωμα να μην χάνουν το τέλος ταξινόμησης, όταν χρειαστεί να αγοράσουν νέο όχημα. Επίσης θα δούμε μέσα στο 2019 πιο συντονισμένες ενέργειες πάνω στο κομμάτι των ατόμων με αναπηρία».
Η ίδια πρόσθεσε πως «σε σύντομο διάστημα, πρόκειται να γίνει πράξη άλλη μία δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που είναι η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, ένα μέτρο που, όπως και όλα τα άλλα θετικά μέτρα, έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019».

Ο ρόλος της φυσικής ιατρικής
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης κ. Νίκος Ρούσσος επισήμανε πως «τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα πάρα πολλές φορές συνδυάζουν αυτά τα προβλήματα με άλλες διαταραχές, όπως η υπερκινητικότητα. Σε αυτά και άλλα παιδιά με κινητική αναπηρία η ειδικότητα του ιατρού της ιατρικής αποκατάστασης έχει να προσφέρει πολλά πράγματα, προκειμένου να συντονίσει την κίνησή τους και τον τρόπο που εκλαμβάνουν τα ερεθίσματα. Έτσι μπορούν να τα ενσωματώσουν στη διαδικασία της μάθησης και της εκπαίδευσής τους».
Οι γιατροί φυσικής ιατρικής αριθμούν πανελλαδικά 180 και οι περισσότεροι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Αρωγός η Περιφέρεια
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης τόνισε πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται αρωγός στην ΕΛΕΠΑΠ και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής που φέτος συμπληρώνουν 20 χρόνια σημαντικής πορείας στην παροχή των απαιτούμενων γνωστικών και θεραπευτικών εφοδίων, ώστε τα παιδιά με αναπηρία να μπορέσουν να κατακτήσουν αυτό που τους αξίζει και μπορούν. Εμείς είτε από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής είτε σε οτιδήποτε άλλο μας ζητηθεί, είμαστε στο πλευρό τους για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν με στόχο την ισότιμη ένταξη των παιδιών αυτών στην κοινωνία».
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος τόνισε πως «μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής ετοιμάζει μια ημερίδα για τα παιδιά με αναπηρία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το