Τοπικά

Πολύπλευρος ο τρόπος αξιοποίησης του ηλίανθου

Για τέσσερα χρόνια μετέβαινε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο διεξάγοντας έρευνα για τον ηλίανθο, τις νέες μεθόδους αυτοματοποιημένης άρδευσής του και την αξιοποίησή του για τις πλούσιες ιδιότητες που έχει, όπως ως ηλιέλαιο, στερεό καύσιμο, βιοντίζελ.
Η διδάκτωρ του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ειρήνη Καρατάσιου εκπόνησε διδακτορική έρευνα στον τομέα της άρδευσης και στη σύνδεσή της με την καλλιέργεια του ηλίανθου έχοντας ως επιβλέπουσα την καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδραυλικής Μηχανικής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη.

«Η έρευνα αφορούσε έξι μεθόδους προγραμματισμού στην άρδευση για να υπάρχει εξοικονόμηση και βελτιστοποίηση στη χρήση του νερού στην καλλιέργεια του ηλίανθου, ο οποίος μπορεί στην περιοχή της Θεσσαλίας να ευδοκιμήσει και να χρησιμοποιηθεί για περιοχές που μένουν αναγκαστικά σε αγρανάπαυση. Άλλωστε ως καλλιέργεια δεν έχει μεγάλη ανάγκη σε εισροές. Παράλληλα είδαμε για την αξιοποίηση του ηλίανθου, δηλαδή εκτός από το βρώσιμο λάδι που βγαίνει από τον σπόρο, τι μπορούμε να κάνουμε και με το βιοντίζελ που προέρχεται από τη βιομηχανική επεξεργασία των σπόρων. Επίσης μπορούμε να αξιοποιήσουμε το φυτό και για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων» δήλωσε η ίδια.
Η διδάκτωρ για τέσσερα χρόνια μετέβαινε καθημερινά στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στο Βελεστίνο και μελετούσε την παραγωγή σε δύο τομείς, πρώτον, στην αυτοματοποιημένη άρδευση και δεύτερον, στην αξιοποίηση του ηλίανθου, δηλαδή του ηλιόσπορου, για διάφορες χρήσεις, από το βρώσιμο λάδι μέχρι και στερεό καύσιμο.

Η κ. Καρατάσιου επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα στρέμματα στη Θεσσαλία που καλλιεργείται ο ηλίανθος.
Αναφερόμενη στις προοπτικές των αποφοίτων της Γεωπονικής Σχολής επισήμανε πως μέσα στην κρίση οι γεωπόνοι μπορούν να βρουν πιο εύκολα δουλειά.
Από την πλευρά της η κ. Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη επισήμανε για την έρευνα της κ. Ειρήνης Καρατάσιου πως «είναι μία από τις πιο πρωτότυπες διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί στο Εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γιατί έχουν χρησιμοποιηθεί έξι διαφορετικές μέθοδοι άρδευσης για την καλλιέργεια ηλίανθου που έχει ευρύτερες ιδιότητες για την αξιοποίησή του, όπως το ηλιέλαιο, τον ηλιόσπορο, τα βιοκαύσιμα, το βιοντίζελ. Και είδαμε όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της άρδευσης που επιδρούν στο φυτό αυτό. Είναι μια πρωτοποριακή διατριβή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το