Πολιτισμός

Πολύπλευρη συνεισφορά του Σέφελ στον τόπο μας

Πολύμορφη υπήρξε η συνεισφορά του Γερμανού πρόξενου Έλμουτ Σέφελ στον Βόλο, καθώς εκτός από το μεγάλο ψυχικό σθένος που επέδειξε στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, βοηθώντας τους Έλληνες ήταν αυτός που συνέβαλε και στην εκμηχάνιση της γεωργικής καλλιέργειας εισάγοντας τη χρήση του τρακτέρ, όπως τόνισε ο τ. αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας κ. Δημήτρης Μπενέκος του οποίου το βιβλίο με τίτλο «Ελμουτ Σέφελ. Ένας πρόξενος με ψυχικό σθένος. Μεταξύ καθήκοντος και ηθικής» παρουσιάζεται αύριο Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 19.30 στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου.
Η παρουσίαση γίνεται με πρωτοβουλία του γενικού πρόξενου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ, και του επίτιμου πρόξενου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλία, Γεώργιου Παπαρίζου.
Ομιλητές θα είναι οι: Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντώνης Σμυρναίος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Πληθώρα νέων τεκμηρίων

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο κ. Μπενέκος επισήμανε πως «Πριν από πέντε χρόνια δημοσιεύτηκε σε συνοπτική μορφή το πρώτο μου δίγλωσσο βιβλίο για τον Γερμανό πρόξενο στον Βόλο Έλμουτ Σέφελ, το οποίο βρήκε σημαντική ανταπόκριση σε Ελλάδα και Γερμανία. Κατόπιν τούτου, άρχισαν να καταφθάνουν πληροφορίες και λεπτομέρειες από Έλληνες και Γερμανούς, οι οποίοι είχαν σχέση με τον Σέφελ και οι οποίες φώτιζαν άγνωστες πτυχές από τη ζωή και τα ευεργετικά έργα του Γερμανού προξένου.
Η πληθώρα των νέων τεκμηρίων, εγγράφων και φωτογραφικού υλικού, από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία και Αμερική, που ολοκληρώνουν ως ψηφίδες μωσαϊκού την εικόνα του Έλμουτ Σέφελ, με οδήγησαν στην απόφαση να προβώ στη βελτιωμένη και πλήρως αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου, κάνοντας γνωστά στην κοινωνία του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, των Φαρσάλων, του Αλμυρού και τόσων άλλων θεσσαλικών χωριών γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, στα οποία πρωταγωνιστούσε με ευεργετικό τρόπο ο Σέφελ. Αν τα παραλείπαμε, θα είχαμε μια ελλιπή εικόνα της μεγάλης προσφοράς του στους Έλληνες συμπολίτες του Βόλου, στους κατοίκους της Θεσσαλίας και στην Εβραϊκή κοινότητα του Βόλου».

Ο κ. Μπενέκος πρόσθεσε πως «Η συνεισφορά του Έλμουτ Σέφελ στην τοπική κοινωνία υπήρξε πολύμορφη. Πρώτος στην Ελλάδα εισήγαγε το 1912 το πρώτο τρακτέρ για μηχανική καλλιέργεια της γης, αντικαθιστώντας τα άροτρα που τραβούσαν ζώα. Σχεδόν ταυτόχρονα εισήγαγε αλωνιστικές μηχανές και στη συνέχεια μπουλντόζες. Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και της ιταλο-γερμανικής Κατοχής (1941-1944) ο Σέφελ, αν και πρόξενος του Τρίτου Ράιχ, έδειξε αδαμάντινο χαρακτήρα και υψηλότατο ψυχικό σθένος, ώστε με τις προσωπικές του ριψοκίνδυνες παρεμβάσεις προς τις Ιταλικές και Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής να επιτυγχάνει το ακατόρθωτο:
* Να σώζει από μαζικές εκτελέσεις και ατομικούς τυφεκισμούς δεκάδες Θεσσαλών.
* Να αποφυλακίζει εκατοντάδες από τα γερμανικά κρατητήρια και τις φυλακές της Γκεστάπο.
* Να μοιράζει δωρεάν σιτηρά και φάρμακα σε Βόλο, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Αλμυρό, Καρδίτσα, Σοφάδες και σε πολλά άλλα χωριά.
* Να παρεμβαίνει για αποτροπή πυρπολήσεων θεσσαλικών χωριών και πόλεων.
* Να ειδοποιεί μυστικά τους Εβραίους να απομακρυνθούν από τον Βόλο, για να αποφύγουν τη σύλληψή και εκτέλεσή τους στα κρεματόρια της Γερμανίας.
* Να πετυχαίνει εξάρθρωση του ληστρικού παραστρατιωτικού σώματος των «Λεγεωναρίων», το οποίο τρομοκρατούσε και καταλήστευε τη Θεσσαλία.
Παρόλα ταύτα, μετά τη λήξη του πολέμου φυλακίσθηκε ως δήθεν κατάσκοπος των Γερμανών. Το 1947 δικάζεται στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου στην Αθήνα και αθωώνεται πανηγυρικά. Το 1964 ο μεγάλος Φιλέλληνας και ένθερμος λάτρης του Βόλου, Έλμουτ Σέφελ, πεθαίνει και θάπτεται με τιμές στα «Πευκάκια», στον δικό του πυκνοφυτευμένο «Μέλανα Δρυμό», δώρο ανεκτίμητο και για τις επόμενες γενιές».

Να γίνει γνωστός και στους νέους

Ο κ. Μπενέκος συμπλήρωσε πως «Αν εξαιρέσουμε τις πινακίδες των δρόμων του Βόλου, υποθέτω πως σήμερα πολύ λίγοι Θεσσαλοί των νεότερων γενιών γνωρίζουν κάτι το συγκεκριμένο για τους Φιλέλληνες αυτού εδώ του τόπου. Καλό θα ήταν να διδάσκονται τα νεαρά παιδιά στο σχολείο θέματα όπως το παρόν, επειδή, εκτός από τον ιστορικό, έχουν και έναν άκρως παιδαγωγικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση και ειρηνική προσέγγιση των λαών», ενώ αναφερόμενος στα επόμενα βιβλία του είπε πως «το συγγραφικό-ερευνητικό μου έργο δεν σταματά εδώ. Ήδη, με την υποστήριξη του επίτιμου προξένου της Γερμανίας κ. Γεωργίου Παπαρρίζου, προετοιμάζω ένα άλλο ιστορικό-βιογραφικό έργο που σχετίζεται με το Γερμανικό προξενείο στον Βόλο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το