Τοπικά

Πολύπλευρη δράση με 55 χρόνια ιστορίας στο Φυτόκο

Ο Αγροτικός Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φυτόκου Μαγνησίας ιδρύθηκε το 1962 για αγροτικούς λόγους, ενώ ανεστάλη η λειτουργία του στα χρόνια της δικτατορίας και επανιδρύθηκε το 1975 με νέο καταστατικό. Ο Σύλλογος προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα της περιοχής, κάποια από τα οποία λύνονται είτε με εθελοντισμό, είτε με προσωπική εργασία μελών και φίλων. Επίσης υπάρχουν δύο τμήματα παραδοσιακών χορών, ορειβατική πεζοπορική ομάδα, ομάδα μπάσκετ, ενώ διαθέτει και τράπεζα αίματος. Ο Σύλλογος ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί συγκέντρωση τροφίμων για άπορες οικογένειες και έχει τοποθετηθεί στο Φυτόκο πλάκα αφιερωμένη στον κυπριακό ελληνισμό σε αναγνώριση των αγώνων του στο ελληνικό έθνος.

Ο μόνος αναγνωρισμένος φορέας που εκπροσωπεί την περιοχή Φυτόκο είναι ο Αγροτικός Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φυτόκου Μαγνησίας, ο οποίος ιδρύθηκε το 1962 από κατοίκους της περιοχής για αγροτικούς λόγους. Η λειτουργία του ανεστάλη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και επανιδρύθηκε με καινούριο καταστατικό το 1975, οπότε και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από επτά μέλη: Πρόεδρος Μαστροπαναγιώτης Παναγιώτης, αντιπρόεδρος Μάρου Λετίτσια, γραμματέας Μπακιρτζή Αγγελική, ταμίας Διαμαντής Αθανάσιος, μέλη Μαλλιώρας Βάιος, Κράλλης Αχιλλέας, Πλιάκας Ευάγγελος.

Δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες του Συλλόγου είναι πολλές και ποικίλες. Καταρχάς η μεταφορά και προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των κατοίκων αυτής της μεγάλης σε έκταση περιοχής στους αρμόδιους φορείς του Δήμου. Κάποια προβλήματα λύνονται μέσω του Συλλόγου, είτε με εθελοντισμό, είτε με προσωπική εργασία μελών και φίλων.
Στον πολιτιστικό τομέα ο Αγροτικός Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φυτόκου Μαγνησίας δραστηριοποιείται με δυο τμήματα παραδοσιακών χορών, ένα ενηλίκων και ένα παιδικό.
Εκδηλώσεις με σκοπό την ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής πραγματοποιούνται από τον Σύλλογο, όπως κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, αποκριάτικη εκδήλωση, λαϊκή καλοκαιρινή βραδιά και εκδρομές, που πέρα από ψυχαγωγία έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Στον αθλητικό τομέα ο Σύλλογος δραστηριοποιείται με ορειβατική πεζοπορική ομάδα και ομάδα μπάσκετ με την επωνυμία Απόλλων Φυτόκου.
Ο Σύλλογος διαθέτει τράπεζα αίματος, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων για άπορες οικογένειες.
Στις εθνικές γιορτές γίνεται κατάθεση στεφάνου στο μνημείο ηρώων που βρίσκεται στον οικισμό Φυτόκου. Στον ίδιο χώρο υπάρχει πλάκα αφιερωμένη στον κυπριακό ελληνισμό σε αναγνώριση των αγώνων του στο ελληνικό έθνος.
Επίσης ο Σύλλογος διαθέτει ιστοσελίδα με διεύθυνση www.fytoko.gr, στην οποία τα μέλη, οι φίλοι, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή μπορούν να την επισκέπτονται για να γνωρίσουν, να ενημερώνονται, να συμμετέχουν και να βοηθήσουν στην ανάδειξη της όμορφης αυτής περιοχής που λέγεται Φυτόκο.

Ο μόνος αναγνωρισμένος φορέας που εκπροσωπεί την περιοχή Φυτόκο είναι ο Αγροτικός Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φυτόκου Μαγνησίας, ο οποίος ιδρύθηκε το 1962 από κατοίκους της περιοχής για αγροτικούς λόγους. Η λειτουργία του ανεστάλη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και επανιδρύθηκε με καινούριο καταστατικό το 1975

Σημαντικά προβλήματα
Προβλήματα της περιοχής που επιζητούν λύση από τη Δημοτική Αρχή, με την οποία ο Αγροτικός Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φυτόκου Μαγνησίας έχει ανά πάσα στιγμή άμεση επαφή, είναι:
– Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου στην περιοχή του Αγίου Ταξιάρχη, μήκους 1 χιλιομέτρου περίπου, που ζουν 50 μόνιμοι κάτοικοι, ανάμεσά τους μαθητές, γέροντες, άτομα με ειδικές ανάγκες, και μετακινούνται καθημερινά 2 και 3 φορές την ημέρα προς το κέντρο.
– Ο δρόμος οικισμός Φυτόκου Ελαιοτριβείο, μήκους 500 μέτρων, έχει καταστεί αδιάβατος, λόγω μη συντηρήσεως και μη καθαρισμού κλαδιών και η διαδρομή μετατράπηκε σε 3 χιλιόμετρα.
– Στην άνω περιοχή Κλήμα υπάρχουν οικογένειες με πρόβλημα νερού ελλείψει δικτύου ύδρευσης.
– Έλλειψη πλατείας στον οικισμό.
– Επέκταση του οικισμού.
– Δίκτυο αποχέτευσης.

Το Φυτόκο
Σε 6 μόλις χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το κέντρο της πόλης του Βόλου βρίσκεται το Φυτόκο, που αποτελείται από τον οικισμό Φυτόκου και τις περιοχές Κλήμα, Λοζίνικο, Άγιο Ταξιάρχη, Λουμπάρδα, Γκιώνη και Ελαιοτριβείο, όπου ζουν μόνιμα 800 περίπου κάτοικοι.
Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πλούσια χλωρίδα από ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια και αμέτρητα βότανα, με πολλές περιπατητικές διαδρομές, με ένα πηλιορείτικο χρώμα στην κατασκευή των σπιτιών και με μια καταπληκτική θέα προς το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και τον Παγασητικό Κόλπο, που αν το επιτρέπουν οι φυσικές συνθήκες, το μάτι του επισκέπτη φθάνει μέχρι την Εύβοια. Γι’ αυτό τον λόγο πολλοί συμπολίτες επιλέγουν την περιοχή του Φυτόκου για τον καθημερινό τους περίπατο.
Ο οικισμός Φυτόκου είναι χτισμένος σε υψόμετρο 250 μέτρων, ζουν μόνιμα 300 κάτοικοι και η πρόσβαση σ’ αυτόν είναι εύκολη, καθώς ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος. Δημιουργήθηκε από κατοίκους της Μακρινίτσας, οι οποίοι είχαν τα κτήματά τους στο Φυτόκο και διέμεναν εκεί τον χειμώνα για την καλλιέργεια και συγκομιδή της ελιάς, γι’ αυτό και το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής Φυτόκου, πριν τον Καλλικράτη, ανήκε στην Κοινότητα της Μακρινίτσας. Πολλοί από αυτούς το επέλεξαν τελικά ως τόπο μόνιμης κατοικίας, λόγω της γειτονίας με την πόλη του Βόλου.

Σημεία αναφοράς
Σημείο αναφοράς του οικισμού είναι ο Ιερός Ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, με έτος θεμελίωσης το 1773. Είναι ο πιο παλιός ενοριακός ναός στο πολεοδομικό συγκρότημα. Στην περιοχή Φυτόκου υπάρχουν επίσης ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, το ξωκλήσι του Αγίου Ταξιάρχη στην ομώνυμη περιοχή και στην περιοχή Λουμπάρδα η γυναικεία ιερά μονή Παναγία Γοργοϋπήκοος.
Στη θέση Παλαιοκαμάρα Φυτόκου υπάρχει τοξωτό γεφύρι, το οποίο χρονολογείται κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους και χρησίμευε ως αγωγός στο δίκτυο ύδρευσης της εποχής.
Ένα έθιμο που τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια εδώ και πολλά χρόνια, είναι η μεταφορά της εικόνας του Αγίου Γερασίμου πεζή, συνοδευόμενη από πλήθος πιστών, από τη Μακρινίτσα στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου στον οικισμό Φυτόκου, μέσα από τα κτήματα της περιοχής, με σκοπό την ευλογία και καρποφορία των κτημάτων και γιορτάζεται τη Μεσοπεντηκοστή, ενώ η εικόνα του Αγίου παραμένει για προσκύνημα στον ιερό ναό για τρεις ημέρες.
Να αναφερθεί ότι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει τοποθετήσει σεισμογράφο για τη λήψη στοιχείων για την περιοχή κάτω από τον Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου.

Έναρξη χορευτικών
Την προηγούμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου άρχισαν οι πρόβες για τα χορευτικά τμήματα του Αγροτικού – Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φυτόκου, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας χορού και μέλους του Συλλόγου Ελευθερίας Τσαλούχου.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Φυτόκου κάθε Κυριακή και οι ώρες είναι: Τμήμα ενηλίκων: 18.00 – 19.00, τμήμα παιδικό: 19.00 – 20.00.
Όσοι ενδιαφέρονται και θέλουν να συμμετάσχουν στα χορευτικά τμήματα του Αγροτικού – Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φυτόκου μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο του Συλλόγου 6974 339 533.
Λοΐζος Ασβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το